DVTK-stadion, Rockfesztivál. Török Ádám.

Meghalt a Mini együttes legendás alapítója, Török Ádám

A zenész május 8-án az Erkel színházban készült koncertet adni több mint fél évszázados életművéből.

A Blikk információi szerint 75 éves korában elhunyt Török Ádám, énekes, fuvolista, dalszerző, a magyar progresszív rock és jazzrock kiemelkedő alakja. Értesülések szerint a májusi életmű-koncertjére készülő zenészt álmában érte a halál.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. A védjegyévé vált fuvolázást gyerekkorában kezdte el – ez pedig megpecsételte a sorsát, a zenei pályát válassztotta, így el is végezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. 1965-ben még gimnazistaként kezdett el zenekarban is zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd még ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett.

Török Ádám kikerülhetetlen alakjává vált a hazai zenei életnek; nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven. A zenész május 8-án az Erkel színházban készült koncertet adni több mint fél évszázados életművéből.

Kiemelt kép: DVTK-stadion, Rockfesztivál, Török Ádám 1973-ban (Fotó: Fortepan / adományozó: Gyulai Gaál Krisztián)