Várandósan számtalan dologra kell figyelnünk. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű testmozgás és pihenés kiemelkedően fontos, csakúgy mint az, hogy hallgassunk testünk jelzéseire, és betartsuk orvosunk utasításait. Kiemelt figyelmet érdemel két, a terhesség alatt komoly kockázatot jelentő fertőzés, a toxoplazmózis és a liszteriózis is.

Az elmúlt években egyre többet hallunk ezekről a fogalmakról, ennek ellenére még mindig sokan nem tudják, mi is pontosan ez a két, terhesség esetén kifejezetten veszélyes fertőzés. Korábban már írtunk egy másik, viszonylag gyakori, a terhesség alatt jelentkező rendellenességről, a preeklampsziáról, illetve a terhességi kolesztázisról és Ladjánszki Bernadett tragikus, mégis felemelő történetéről (akinek kiállása konkrét lépésre ösztönzött kórházakat) is. Cikkünkben most a liszteriózis és a toxoplazmózis veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet, és tippeket adunk a fertőzések kivédéséhez is.

Egy komisz baktérium, a Listeria

Az úgynevezett liszterózis a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett ételek miatt alakulhat ki, és számos súlyos tünettel járhat. A kórokozó egy pálcika alakú baktérium, mely ellenáll a különböző ételtárolási és feldolgozási módoknak is, például a hosszabb tárolásnak, a hűtésnek, emellett a savas vagy lúgos környezet sem jelent gondot számára. A Listeria fertőzött élelmiszerrel kerül a szervezetbe, a fertőzés az év bármely szakaszában kialakulhat, bár gyakoribb a melegebb hónapokban. Egészséges emberek esetén a fertőzés sokszor semmilyen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel jár. Vannak azonban olyan csoportok, akik a liszteriózis esetén nagyobb veszélynek vannak kitéve. Közéjük tartoznak a várandós kismamák (kiváltképp a harmadik trimeszterben járók), akiknél a nem időben felismert betegség koraszüléshez, vagy számos más egészségügyi kockázathoz és problémához vezethet.

A betegség felismerésének szempontjából nehéz dolgunk van, ugyanis részben egy erős megfázáshoz vagy influenzához hasonló tüneteket okoz: a megbetegedés kapcsán felléphet láz, izomfájdalom, esetenként hányás és hasmenés is. A jó hír viszont, hogy néhány hasznos tanáccsal elébe mehetünk a problémának, és ha várandósan betartjuk orvosunk utasításait és ezt a néhány alapszabályt, szinte biztos, hogy elkerül bennünket a fertőzés

A liszteriózis elkerülése érdekében az alábbi szabályokra érdemes figyelni:

 • Ne együnk belsőségeket: kerüljük például a májat vagy vesét, és a belőlük készült egyéb termékeket (pl. hurka, májas, stb.) se fogyasszuk. Nem ajánlott a hőkezelésen át nem esett egyéb termékek fogyasztása sem, mert kiemelt kockázatot jelentenek.
 • Mondjunk le kedvenc sajtjainkról, legalábbis a lágy- és érlelt változatokról (brie, camembert, feta)
 • Messze kerüljük a pasztörizálatlan termékeket: a nyers tejet, és minden abból készült terméket érdemes mellőznünk erre az időre, hiszen ezek a fertőzés kiemelt veszélyforrásai. A nyers tojás szintén kerülendő.
 • Mondjunk búcsút a sushinak és a tatár beefsteaknek is: terhességünk idejére inkább mondjunk le a nyers halakról pl. sushi, füstölt lazac, és a szintén nyers húsról.
 • Alaposan mossuk át a gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt: ha eddig is odafigyeltünk a különböző zöld termékek átmosására, most fordítsunk rá dupla figyelmet. Ezzel elkerülhetjük ugyanis a zöldségek és gyümölcsök héján megbújó baktériumok szervezetbe jutását.
 • Süssünk és főzzünk magas hőfokon: váradósságunk kilenc hónapja alatt kiemelt figyelmet érdemelnek a megfelelő húselkészítési technikák. Nagyon fontos ugyanis mindent rendesen átsütni, és sokáig főzni, hogy biztosan semmi se maradjon nyers. Érdemes a húsokat legalább 75 fokra felmelegíteni főzés során is, a baktérium ugyanis magas hő hatására elpusztul.
 • Tartsuk hűtőnk hőmérsékletét 4 fok alatt: a Listeria baktérium már 5 fokos közegben is megélhet, az alacsonyabb hőmérsékletet azonban nem szereti, így zárjuk ki szaporodásának esélyét azzal, hogy alacsonyabbra vesszük hűtőnk belső hőjét.

Toxoplazmózis, a parazitabetegség

Ennek a várandós nőkre veszélyes betegségnek a kórokozója a Toxoplasma gondii, egy állatokat és embereket egyaránt megfertőzni képes parazita. Az egészséges emberek szervezete és immunrendszere hamar  leküzdi ezt a fertőzést is, de a várandósokra – és a növekvő magzatra – kiemelt veszélyforrásnak számít.

A toxoplazmózis torokfájással és lázzal járó megbetegedés, melynek tünete lehet a nyirokcsomó megnagyobbodása is. A nők 50%-a már valamely élethelyzetében nagy valószínűséggel találkozott ezzel a betegséggel, de lehet, hogy nem is volt tudomásuk róla, hiszen egészséges felnőtt embereknél olykor semmilyen tünettel nem jár. Aki viszont átesett már rajta, nem kaphatja el újra. A toxoplazmózist ma már hamar ki is lehet szűrni egy egyszerű vérvétel útján, az alapvető higiénés szabályok betartásával pedig a betegség kialakulásának kockázatát minimális szintre csökkenthetjük.

A toxoplazmózist sokan a macskákkal azonosítják, ugyanis a fertőzés egyik gyakori forrása a macskák ürüléke. Fontos tudni azonban, hogy nem csak a megfertőződött állat ürülékében terjenghet a betolakodó, hanem például a kezeletlen, földdel szennyezett élelmiszerek is fokozott veszélyforrásnak számítanak. Szerencsére azonban itt is igaz, hogy amennyiben betartjuk az alábbi pár egyszerű tanácsot, könnyen elkerülhetjük a fertőzést.

 • legyünk körültekintőek állatunk gondozásakor: amennyiben otthon macskát tartunk, kerüljük az ürülékével való érintkezést, kérjünk meg inkább mást az alom tisztításra, ha pedig mi tisztítunk, a művelet után mindig mossunk alaposan kezet és fertőtlenítsünk. A terhesség ezzel együtt nem jelenti azt, hogy le kell mondjunk házikedvencünkről, csupán járunk el vele nagyon körültekintően.
 • Kerüljük a kóbor állatokat: mivel a kóbormacskák odapiszkítva egyes felületekre – így a közterületekre, játszóterekre, homokozókba, stb. – terjeszthetik a betegséget, kerüljük a velük való kontaktust, és minden alkalommal mikor hazaérünk, mossunk megfelelően kezet, és gondoskodjunk az alapvető higiénés szabályok betartásáról.
 • Tisztítsuk meg alaposan a földről szedett gyümölcsöket, zöldségeket!
 • Figyeljünk oda, mit eszünk: az aranyszabály itt is érvényes, mely szerint semmit se fogyasszunk úgy, hogy nem tájékozódtunk hőkezeléséről, és a nem megfelelően átsütött vagy megfőzött termékektől és ételektől tartsuk távol magunkat
 • Kertészkedjünk kesztyűben: a várandósság nem kell, hogy gátat szabjon kertészkedési kedvünknek. A különböző, földön megülő, állatok által terjesztett kórokozókat azonban könnyen kiszűrhetjük, ha a kinti tevékenykedésekhez kesztyűt húzunk és óvjuk bőrünket.

Kiemelt kép: Getty Images