idősebb nő finom sminkben

Ezekre a titkokra esküszik a bombaformában levő, 74 éves sminkmester

Az idő előrehaladtával a bőrnek egyre nagyobb szüksége van külső táplálásra és hidratálásra – ehhez megfelelő termékeket találni azonban sokak számára kihívást jelenthet.

Ahogy bőrünk öregszik, az olajtermelése egyre lassul: az faggyúmirigyek mérete és száma egyaránt csökken, valamint a hormonváltozások is befolyásolják, hogy mennyi olaj termelődik a bőr felületén. A lecsökkent nedvességtartalom és nem megfelelő természetes „zsírozás” miatt az idő előrehaladtával a bőr szárazabbá, repedezetté, hámlóvá válhat, ennek eredményeképpen pedig a különböző színes és ápoló kozmetikumok beleülhetnek a redőkbe, a termékek összecsomósodhatnak az arcon.

Elise Marquam Jahns 74 éves sminkmester (az alábbi képen ő látható) a Well + Good magazinnak árulta el, milyen módszerekkel varázsol magának ragyogó megjelenést idős korában is – mindössze 5 perc alatt. Jahns mindenekelőtt leszögezi, hogy

a kor előrehaladtával az embernek táplálkozásán és életvitelén túl, bizony, sminkelési és bőrápolási szokásain is változtatnia kell.

„Ahogy átlépünk a negyvenes éveinkbe (és azokon túl), a húszas és harmincas éveinkben használt bőrápolási, sminkelési technikáink és termékeink már nem működnek ugyanolyan jól. Ezért fontos, hogy megismerjük azokat a technikákat és termékeket, amelyek most is hatásosak számunkra” – hangsúlyozza.

Mindez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy negyven felett minden reggel kétszer annyi időt kell a tükör előtt eltöltenünk, sőt! Az alábbi, pofonegyszerű lépések betartásával mindössze néhány pillanat alatt csodás külsőt alkothatunk magunknak!

Hámlasztás

TERMÉK TIPP: Kiehl’s koncentrált, mindössze 7 összetevőből álló 9,8%-os glikolsav-tartalmú szérum, mely láthatóan kisimítja a bőr textúráját és fokozza annak ragyogását

A folyamat mindenek előtt a hámlasztással kezdődik, mivel az elhalt hámsejtek alapos eltávolítása elengedhetetlen a bőr megfelelő előkészítéséhez – akár használunk ezután színes kozmetikumokat, akár nem. „Ahogy öregszünk, a sminkelés előtti megfelelő bőrelőkészítés egyre fontosabbá válik, mivel a bőrünk természetes hámlási folyamata az életkor előrehaladtával lelassul, ez pedig az elhalt, matt bőrrétegek felhalmozódását okozza – magyarázza a sminkmester. – A rendszeres hámlasztás felgyorsítja a sejtcserét, ami pedig lágyítja a finom vonalakat és ráncokat, és csökkenti a hiperpigmentációt is.” Jahns azt javasolja, hogy a hámlasztás után mindig használjunk hidratáló krémet a még tökéletesebb előkészítés érdekében.
Ha többet szeretnél megtudni a hámlasztásról, és az otthoni lehetőségekről, ebben a cikkünkben olvashatsz róla egy részletes összefoglalót.

 

Alapozás

Amennyiben tényleg mindössze öt percet tudunk (vagy kívánunk) a rutinra szánni, Jahns szerint ezután érdemes valamilyen többfunkciós terméket bevetni, például alapozó- és korrektor-sticket. „Egy jó alapozó ismérve, hogy nemcsak gyorsan és egyszerűen felvihető az arcra, de elég fedőképességgel is bír ahhoz, hogy eltakarja az esetleges bőrpírt és  elszíneződéseket” – véli a szakember.

TERMÉK TIPP: dm alverde alapozó stick Professional, vegán natúrkozmetikum

„Színezés”

Chanel Stylo Ombre et Contour krémes szemhéjfesték és szemceruza

Jahns a sminkek terén szintén a hatékonyságra esküszik, például olyan krémes pirosítókra, amelyeket rúzsként is használhatunk, de kedvencei közé tartoznak a highlighterként is bevethető bronzosítók.

Egy másik hasonlóan sokoldalú termék, amit szintén imád, az olyan szemceruza, amely krémes szemhéjfestékként is alkalmazható. Jahns szerint egy ilyen eszköz segítségével néhány gyors mozdulattal szinte teljes sminket alkothatunk. „A krémes szemhéjfesték szemceruzával kombinálva valóban zseniális formula a gyors, utcai szemsmink megteremtéséhez” – összegzi. Egy másik, szintén a hetvenes éveiben járó sminkmester, Sandy Lintner egy plusz tippet is elárult az ilyen típusú termékek alkalmazására: „A felső szemhéjon érdemes a szokásosnál vastagabban kihúzni a szemeket, míg az alulra szinte egyáltalán nem szükséges vonalat húzni – tanácsolja. – Mindez szépen megemeli a felső szemhéjat, és nyitja a tekintetünket.”

Kiemelt kép: Illusztráció – Klaus Vedfelt/Getty Images