Bocsánatot kért a dalai láma, amiért szájon csókolt egy gyereket

Az idén 88 éves vallási vezető arra kérte a kisfiút, hogy „szopogassa a nyelvét”, amin rengetegen felháborodtak.

Az eset még február 28-án történt egy az észak-indiai Dharamszalában tartott eseményen, amin az indiai M3M Alapítvány egy iskolás csoportja vett részt, az azt bemutató videó azonban csak a napokban terjedt el az interneten – hatalmas közfelháborodást kiváltva. Erre reagált egy hétfőn megjelent közleményben a dalai láma azzal, hogy „bocsánatot szeretne kérni a kisfiútól és családjától, valamint számos barátjától szerte a világon a szavai által okozott esetleges sérelemért”, hozzátéve, hogy sajnálja az incidenst. „Őszentsége gyakran ugratja ártatlanul és játékosan azokat az embereket, akikkel találkozik, néha még nyilvánosan, kamerák előtt is” – áll a dalai láma hivatalának közleményében.

A szóban forgó videón az látható, ahogy egy kisfiú a Nobel-békedíjas vallási vezetőhöz közeledik, megkérdezi tőle, hogy megölelheti-e, majd a férfi a saját arcára mutat, jelezve, hogy oda puszit kér, majd a szájára is rámutat, közelebb húzza a fiú állát, szájon csókolja, végül pedig azt mondja neki, hogy „és szopogasd a nyelvemet”, és kidugja azt. Ezután jól látható, hogy a gyerek megpróbált eltávolodni a 87 éves férfitól, aki azonban megragadta és magához szorította – az őket néző tömeg pedig mindeközben jól mulatott és nevetgélt. Az interakció azóta nagy vihart kavart az interneten, és ezrek ostorozzák a dalai lámát a nem megfelelő viselkedéséért, volt, aki „rendkívül zavarónak”, mások „szégyenletesnek” és „teljesen őrületesnek” nevezték a helyzetet.

A vallási vezető támogatói ugyanakkor úgy vélik, hogy az esetet a nyugati világ félreértelmezte.

„Az érzelmek és a modor kifejezése ma összeolvadt és élénken nyugatiasodott. Más kultúrák, szokások és a nemiségre és szexualitásra gyakorolt társadalmi hatások narratíváját behozni a tibeti kifejezésmód értelmezésébe förtelmes dolog” – írta Namdol Lhagyari tibeti aktivista a Twitteren, utalva arra, hogy a nyelv kidugása a tisztelet vagy az egyetértés jele, és a hagyományos tibeti kultúrában gyakran használták üdvözlésként. Az incidensre reagálva azonban a Delhiben működő Haq: Center for Child Rights nevű gyermekjogi csoport a CNN-nek azt mondta, hogy „ez a videó biztosan nem kulturális kifejezésről szól, és még ha az is, az ilyen kulturális kifejezések nem elfogadhatóak”. Az alábbi videót megtekintve mindenki maga döntheti el, hogy szerinte belefért-e mindez.

Ez az eset ráadásul nem az első alkalom, hogy vallási vezető viselkedése és mondatai némi kívánnivalót hagy maga után. 2019-ben a BBC-nek adott egyik interjúja miatt is bocsánatot kellett kérnie, mivel abban úgy fogalmazott, hogy amennyiben egy női dalai láma követné őt a vallási vezetői pozícióban, akkor annak vonzóbbnak kellene lennie nála; az ezt megelőző évben pedig, amikor az európai kontinensre érkező afrikai menekültekről beszélt, azt mondta, hogy „Európát az európaiaknak kellene megtartani.”

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a határok szabására?

A mostani eset az egész világsajtót bejárta, és még szupersztárok is kifejtették véleményüket a dalai láma tetteit illetően: a népszerű rapper és kétgyermekes édesanya, Cardi B például arról is beszélt az ügy kapcsán, hogy ő maga hogyan tanította meg a saját gyerekeinek, hogy határokat húzzanak másokkal szemben. „Ez a világ tele van ragadozókkal, akik az ártatlanokra vadásznak. Azokra, akik a legkevesebbet tudják, a gyermekeinkre. A ragadozók lehetnek a szomszédaink, az iskolai tanáraink, de akár pénzzel és hatalommal rendelkező emberek és az egyházaink is. Folyamatosan beszélgessetek a gyerekeitekkel a határaikról és arról, hogy mit nem szabad megengedniük, hogy mások tegyenek velük” – írta a Twitteren.

„Ne hagyd, hogy bárki is szájon csókolja őket! És mondd meg nekik, hogy mindig nyugodtan mondják el anyunak és apunak, hogy mi történt velük” – tanácsolta a sztár.

A határok meghúzása és betartatása gyakran még a felnőttek számára is gondot okoz, ezért érdemes mielőbb, már gyerekkorban elkezdeni a gyakorlást. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány az úgynevezett bugyiszabály megtanítását tanácsolja a szülőknek a határhúzással kapcsolatban: „A gyerekek az életük első felében főképp az ellesett mintákkal tanulják meg, hogy hogyan mozogjanak a világban, miket tehetnek meg velük, és hogy hogyan viszonyuljanak a különféle helyzetekhez vagy akár a saját testükhöz. Szülőként, orvosként, pedagógusként elengedhetetlen tehát, hogy megtanítsuk nekik tisztelni a saját testüket, felismerni a határaikat. A határok kérdéséhez tartozik az a megosztó helyzet is, amikor a gyereknek körbe kell puszilnia minden közeli és távoli rokont ünnepekkor, illedelmesen engednie kell, hogy meglapogassák a hátát vagy a fenekére csapjanak. Nem a puszival van a gond – csodás érzés, de csak akkor, ha mindkét fél szeretné.

Ha azonban a gyerek nem szeretné mindenki ölelését, pusziját, mi pedig ráerőltetjük, mert hát mit gondolnak rólunk a többiek, akkor csak azt tanítjuk meg, hogy nem dönthet a testéről, az ő szükségletei feláldozhatók mások jó érzése érdekében.

Keressünk közösen olyan megoldásokat, amelyek neki és nekünk is megfelelnek. És azt se feledjük, hogy a gyerekek figyelnek. Ahogy eltanulják a véletlenül a szánkon kicsúszó káromkodást, úgy eltanulják azt is, ahogy mi mondunk – vagy éppen sosem mondunk – nemet. Ha megtanulja, hogy mondhat nemet a puszira, ami neki nem esik jól, tudni fogja, hogy mondhat nemet egy számára rossz érintésre, a korai első szexre vagy éppen a dohányzásra” – írják a a Facebook oldalon az esettel kapcsolatos posztukban.

Kiemelt kép: A tizennegyedik dalai láma, Tendzin Gyaco 2008-ban – Fotó: Don Arnold/WireImage via Getty Images