Két hét múlva kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Április 20-án kezdődik a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválja, mely minden műfajban és minden korosztály számára tartogat valami izgalmas, váratlan és színes programot. Május 2-ig több mint 50 eseményen töltődhetünk fel kultúrával az ikonikus hazai és nemzetközi művészek előadásain. A Budapesti Tavaszi Fesztivál fő attrakciója az idén 150. születésnapját ünneplő Budapest. A Katona József Színházban tartott beharangozó sajtóeseményen a szervezők ízelítőt adtak az idei programkínálatból.

A tavaszi megújulás jegyében együtt tölthetjük meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel az idei fesztivál alatt is. Ebből kaphattak ízelítőt a sajtó képviselői a kulturális programsorozatot beharangozó eseményen, az idén 40. születésnapját ünneplő Katona József Színházban. A hangulatról a Trojka Színházi Társulás művészei gondoskodtak, akikkel az április 28-án, 29-én és 30-án is találkozhatnak majd az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.

Sokszínű ünnep egy sokszínű városban: Zene, színház, kiállítás, családi és közösségi események; a Budapesti Tavaszi Fesztivál már 43 éve mutatja meg a város eleven és aktuálisan jellemző arcát. Budapest egyesítésének 150. évfordulóján közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, elfogadó és megújulni képes város élményét.

Különleges és kerek jubileumok: 10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született, Budapest pedig 150 éves. A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában mind az idei rendezvénysorozat részét képezik, de május elsején Szerb Antal születésnapjáról és a munka ünnepéről is megemlékeznek a szervezők.

A hagyományokat tiszteletben tartva, egyúttal bátran megújítva a Budapesti Tavaszi Fesztivál nemzetközi sztárok és helyi fiatal alkotók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít.

A sajtóeseményen a fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója, Faix Csaba köszöntötte a vendégeket és elmondta, hogy idén Budapest 150. évfordulója miatt is kiemelt figyelmet kap a Tavaszi Fesztivál. Kiemelte, hogy „elsősorban műfaji és tematikai sokszínűség jellemzi a programokat, hiszen olyan témák és tabuk is felszínre kerülnek, melyekről ma a társadalmi közbeszédben csak leegyszerűsített verziókban beszélünk, nyilatkozunk, mint például a szexualitás és a gender kérdés. Ezeket feszegeti többek között a Trojka Színházi Társulás és több produkció is.”

Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a főváros visszakapta a fesztivált, amelyet most már neki kell finanszíroznia a válságos időkben, ugyanakkor megkapta a szabadságot arra, hogy azt tartalommal töltse meg. „A 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál olyan programot kínál idén, amely feszegeti a határokat, szembesít azokkal a társadalmi, közéleti vagy akár ökológiai kérdésekkel, amelyekkel szembesülnünk kell, nem tabusít, hanem az előttünk álló kihívásokra fókuszál. Szeretettel várunk mindenkit ezen a fesztiválon, amely pontosan olyan sokrétű és sokszínű, mint a főváros” – mondta el a főpolgármester.

Együtt a város – 150 éve: Az idei fesztivál azért is különleges, mert ebben az évben Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli Budapest. Ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai talán a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat.

Závada Péter, költő, drámaíró, zenész interjúk alapján készítette a SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadás színpadi szövegét. Az eseményen elmondta, hogy az előadás olyan témákat feszeget, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan, vagy elég bátran. „A darab a Trojka színészeivel és barátaikkal készített interjúk és beszélgetések alapján állt össze, és egyéb szövegeket is beemeltünk, mely által egy nagyon érdekes elegy jött létre, ezt tekinthetik meg az érdeklődők” – tette hozzá. „Őszintén viszonylag keveset mondunk a szexualitásunkról, de mindannyiunkban van egy hatalmas szürke zóna a kimondott szavak mögött. A Szexmasínban pont itt kutakodunk majd. A No gender, no war gondolat nagyon megtetszett nekünk, így ezt a címet adtuk a genderfluid, multibrand fashion shownak is, mely az Akvárium teraszán rendezünk meg a fesztivál keretein belül. Több generáció tervezőit hívtuk meg, a ruhákat pedig profi modellek és a Trojka színészei mutatják majd be” – mondta el Lakatos Márk, a divatbemutató művészeti vezetője.

Katona 40: A Katona József Színház négy bemutatóján túl a teátrum elmúlt negyven évéről és a következő tíz évről tartanak felolvasó színházi előadást a színház színészei és a Katona Klub fiataljai, öt helyszínen.

A Kristály Színtér tavaly debütált – mint fesztiválhelyszín, itt idén is több különleges program kerül bemutatásra: a BINÁLÉ – Digitális művészeti szemle, a Budapest Makett és a Flying Data – Utópia, valamint Marton Szabolcs: Kvark – A múlandóság szimfóniája című audiovizuális koncert, de a Túléljük a technikát? Neumann János és a jövő tematikájú beszélgetést is a margitszigeti helyszínen mutatják be.

Énnekem fáznom kell és epekednem címmel április 26-án versfelolvasó est lesz az Eötvös 10 Művelődési Házban Nádasdy Ádámmal, Ferencz Mónikával és Borda Rékával, a hetero- és homoszexualitás, a szerelem és női sztereotípiák témáiban; április 21-én egy újabb nagyágyú, Zsótér Sándor tér vissza a Katonába 15 év után egy abszurd, szürreális drámával, Stanisław Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával, melyben Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Mentes Júlia és Stork Natasa lesznek a főszereplők a Kamra színpadán; valamint 21-én (valamint 22- én és 23-án) az évad utolsó bemutatójára kerül sor a Katona József Színházban Csehov Cseresznyéskertje Tarnóczi Jakab rendezésében, Morcsányi Géza fordítása alapján.

Május 2-án Nem vagy egyedül címmel Kiss Tibi kiállítására látogathatunk el a Főfotó Galériába, ahol a mentálhigiéné lesz az esemény fő témája. A megnyitón kerekasztal beszélgetés keretében beszélgetnek a zenészek és a szakmabeliek a mentális egészségéről, valamint a mentálhigiéné fontosságáról.

A fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a BTF honlapján tájékozódhatnak

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál; Kiemelt kép: Trojka Színházi Társulás/Budapesti Tavaszi Fesztivál