Kim Jodzsun

Észak-Korea legjobban őrzött titka – kicsoda Kim Jodzsong?

Észak-Korea következő vezetője lehet a rejtélyes nő, aki alig pár éve meg nem is „létezett”.

Sokáig a létezéséről sem lehetett tudni, most viszont már azt rebesgetik, hogy ő lehet Észak-Korea következő vezetője. Ezek a hangok főleg akkor erősödtek fel, amikor úgy tűnt, hogy a jelenlegi diktátor, Kim Dzsongun egészsége megroppant (egyesek szerint szívműtétet hajtottak végre rajta). Mindez 2020-ban történt, észak-koreai szakértők ekkor említették őt mint lehetséges vészhelyzeti tartalékot, ha a bátyja hirtelen meghalna vagy cselekvőképtelenné válna.

Mindenesetre az először 2009-ben feltűnt Kim Jodzsong egyre többször jelenik meg nyilvánosan, és képviseli az országát – méghozzá vasszigorral.

Hogy pontosan hány éves, azt nem tudni. Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos szervei szerint 1989-ben, a dél-koreai titkosszolgálatok szerint pedig 1987-ben született, a nap tűnik biztosnak: szeptember 26-án.

Egy darabig ő is Svájcban tanult álnéven, csakúgy, mint bátyja, első hivatali pozícióját pedig 2014-ben kapta, egy évre rá pedig ő lett a propagandaminisztérium vezetője.

A nemzetközi figyelem középpontjába akkor került, amikor Donald Trump akkori elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető mindhárom személyes találkozóján részt vett mint utóbbi bizalmasa és tanácsadója. 2020-ban az ő aláírásával jelentek meg olyan hivatalos, kormányzati nyilatkozatok, amelyek bírálták Washingtont, amiért arra törekszik, hogy Észak-Korea felhagyjon az atomfegyverek készítésével. Illetve Szöul elégtelen törekvéseit arra, hogy megfékezze az északról délre disszidálók határon való átjutását.  2022 áprilisában több mint hathónapos hallgatását törte meg, amikor bírálta a dél-koreai védelmi miniszter megjegyzéseit Szöul Phenjannal szembeni katonai képességeiről. Az ezt követő hónapokban Kim szidta az új dél-koreai kormányt, bírálta az Egyesült Államokat, amiért megpróbálja megbüntetni Észak-Koreát a további rakétakísérletek miatt, és szidta azokat, akik kételkednek az országa katonai erejében.

(Dél-)Koreában tett látogatásai során egyenesen tömeghisztéria alakult ki körülötte, ahogy királynői fejtartással és a szája sarkában megbújó, leereszkedő mosollyal jelent meg a két ország közötti tárgyaláson. De mit lehet róla tudni, és vajon tényleg ő lehet a diktatúra következő vezetője?

Kim Jodzsong, Észak-Korea legjobban őrzött tika

Kim Jodzsong (akinek a vezetékneve a Kim) legalább 33 éves, és úgy tűnik, hogy a Kedves Vezető, Kim Dzsongun húga, a 1994 és 2011 között uralkodó Kim Dzsongil hajdani vezető legfiatalabb lánya (akinek több nőtől is született gyermeke), és a dinasztialapító Nagy Vezérként emlegetett Kim Ir Szen unokája. Jodzsong létezését egészen 2009-ig teljes titokban tartották – ekkor kezdtek el pletykák keringeni arról, Kim Dzsongunt nevezték meg a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetés örökösének, miután apja több agyvérzésen is átesett. Abban az évben az állami médiában egy olyan fényképet mutattak be, amelyen Kim Dzsongun és legidősebb teljes jogú testvérük, Kim Dzsong Csol mellett feltételezhetően ő látható. Az éles szemű tudósítók 2011 elején azt is kiszúrták, amikor Dzsong Csollal együtt részt vett egy Eric Clapton koncerten Szingapúrban.

Mivel sokáig a létezése is titok volt, így a gyerekkoráról és tanulmányairól sem lehet gyakorlatilag semmit tudni biztosan. Mindenesetre az valószínűleg igaz, hogy bátyjával, Kim Dzsongunnal állítólag egy svájci iskolában tanultak 1996 és 2000 között, és elképzelhető, hogy visszatérésük után a nagyapjukról elnevezett Kim Ir Szen Egyetem diákjai is voltak. Családi állapota ismeretlen, bár egyes dél-koreai hírügynökségek megemlítették, hogy valószínűleg feleségül ment egy prominens észak-koreai tisztviselő fiához, egy bizonyos Csö Rjong Hához, aki Kim Dzsongun helyettese az államügyek bizottságában, azaz a kormány leghatalmasabb döntéshozó apparátusában. Azonban az észak-koreai állami médiában nyilvánosan soha nem látták férjével együtt (ami egyébként bevett gyakorlat, hiszen Kim Dzsongun magánéletére is csupán következtetni lehet). Bár nő, mégsem annyira rugaszkodik el a valóságtól az a várakozás, hogy ő lehet a következő vezető, hiszen az észak-koreai legfelsőbb vezetői poszt betöltéséhez szükséges egyik legfontosabb követelménnyel büszkélkedhet: az ún. Paektu-hegyi vérvonalból származik, vagyis azok közé tartozik, akik közvetlen leszármazottai az ország alapítójának, Kim Il Szungnak. Így annyira nem meglepő az a belőle áradó felsőbbrendűség, amely minden nyilvános megjelenésén körbelengi, és amiért – érdekes módon – bolondulnak Dél-Koreában. (Hogy Észak-Korában mi a helyzet, arról csak találgathatunk, de valószínűleg a hatalom vasmarka arra kényszeríti a lakosokat, hogy ők is „szeressék” Jodzsongot.

Miért olyan népszerű Dél-Korában?

Kim Jodzsong 2018-ban érkezett déli szomszédaihoz, ahol azonnal magával ragadta a média figyelmét, és lenyűgözte a közönséget. A dél-koreai televíziós hírműsorok napokig tele voltak azokkal a felvételekkel, amelyeken Mun Dzsein elnökkel sétál, legtöbbször joviális mosollyal az arcán – ekkor rengeteg szakértő próbálta elemezni a mozgását és mimikáját, hogy megfejtsék, mégis mire gondolhat.

A rajongás egyébként nem olyan meglepő: Jodzsong ugyanis nem olyan, mint amilyennek egy észak-koreai nőt elképzelnénk. Határozott, mi több, stílusos a sima fekete hajával és jól szabott, sötét kosztümjeivel, ráadásul az országot vezető családból ő volt az első, aki a déli országba betette a lábát, mióta az ország két részre szakadt. Azonban az izgalomnak a legcsekélyebb jelét sem mutatta, mi több: egyenesen királynői attitűddel fordult mindenkihez. A szakértők szerint ez azért volt, mert valószínűleg gyerekkorától kezdve erre a szerepre készítették fel, ami még inkább táplálja azokat a pletykákat, miszerint ő lesz a Kim Dzsongun utódja. 

A felsőbbrendű stílusa miatt többen is egyenesen rajongani kezdtek Dél-Koreában érte, mivel a viselkedését és a szavait „badassnek”, vagánynak tartják. Az mondjuk jó kérdés, hogy miért helyeznek piedesztálra olyasvalakit, aki alapvetően az ellenségüknek számít, de ilyen az emberi természet. A kognitív disszonancia csodákra képes (még arra is, hogy tömegesen emlékezzünk rosszul bizonyos dolgokra); nem kell Ázsiáig menni, hogy belássuk, elképzelhető olyan valakit vezéregyéniségnek tekinteni, aki egyáltalán nem foglalkozik az emberek sorsával és érzéseivel, és csak a szűk (családi) kör boldogulását, illetve a hatalom megtartását tartja szem előtt.

Ő lesz a következő korai vezető?

Nincsenek nyilvánosan ismert szabályok, amelyek pontosan körvonalazzák az észak-koreai vezetés utódlását. De az országban az 1948-as alapítás óta bekövetkezett két utódlás során a hivatalban lévő vezető maga választotta ki és készítette elő felnőtt fiát, aki halála után a követője lett a „trónon”. 

Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue:

Így Kim Dzsongunon múlik, hogy a húgát vagy a most tízéves kislányát teszi meg örökösének – elvégre utóbbi is feltűnt már párszor  a vezér mellett, többek között a legutóbbi rakétakísérlet alkalmából. A katonai elemzők által szörnyeteg rakétának nevezett Hvasong–17-esnek elméletileg elegendő a hatótávolsága ahhoz, hogy elérje az amerikai szárazföldet, így kijelenthető, hogy ez az apa-lánya program nem (csak) a kapcsolatuk elmélyítéséről szólt, hanem az utód eljövendő feladatokra való felkészítéséről is. Mindenesetre Észak-Korea élén még sosem állt nő, és úgy tűnik, hogy – így vagy úgy, de – ez fog történni, így az biztos, hogy ez a döntés mérföldkőnek fog számítani az ázsiai ország történelmében. És bár ez elég haladó gondolkodásúnak tűnhet a diktátortól, azért nincsen minek örülnünk. Az biztos, hogy a történelem ismét a szemünk előtt íródik – kérdés, hogy feketével-e.

Kiemelt kép: Getty Images