boldog család

„Talpra magyar!” – 5 rendhagyó fővárosi program március 15-re

Szerencsés vagy sem, idén szerdára esik március 15-e, azaz nem hosszú hétvégén, hanem egy hét közbeni pihenőnapon emlékezünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

De mivel is töltsük ezt a röpke néhány órát?

Csábító a lehetőség, hogy ki se dugjuk otthonról az orrunkat, mert a legtöbbünknek bőven elég lazítás, ha egy nap nem kell korán kelni, tisztességesen felöltözni és emberek közé menni. Bár teljes mértékben meg tudjuk érteni ezt az álláspontot (sőt, programjavaslatunk is van az otthon maradóknak: nézzenek meg valamilyen klasszikus magyar történelmi filmet és főzzenek egy finom, akár ünnepi ebédet), mégis arra biztatjuk olvasóinkat, mozduljanak ki holnap.

Hogy mitől jó egy március 15-i program? Ha engem kérdeznek, nem a lobogók száma, vagy a kokárdák mérete teszi ünnepivé a hangulatot, hanem az, ha az élmény segít jobban megismerni történelmünket, szülőhelyünket vagy akár saját magunkat, és közelebb hozza egymáshoz a családtagokat is. Azok, akik szeretik hivatalosabb keretek: szavalatok, lobogók és kokárdák közt tölteni a napot, idén is több helyszínen ünnepelhetnek majd az állami rendezvényeken, amik idén is változatos, többféle korosztályt megszólító programmal kecsegtetnek.

Azoknak viszont, akik szeretnének kicsit másképp, a maguk módján emlékezni, 5 rendhagyó ötlettel jövünk. 

Nemzeti nagylétünk nagy temetője

Nem Kisfaludy Károly egyébként nagyszerű versére, és ennek kapcsán Mohácsra gondolunk, hanem a Fiumei úti sírkertre, mely nyitvatartási időben egész évben ingyenesen látogatható, és ahol az elmúlt bő másfél évszázad neves és nevezetes magyar halottainak (a teljesség legkisebb igénye nélkül Ady, Arany János, Kossuth Lajos, Jancsó Miklós vagy épp Kertész Imre) sokszor művészi igénnyel elkészített síremlékei közt merenghetünk arról, hogy múlik el a világ dicsősége. 

Hol: 1086 Budapest, Fiumei út 16-18.

Mikor: 7.00 és 17.30 között

Hétköznapi hősök a Városháza parkban

Tematikus plakátkiállítással, közös óriás Lego-kokárda készítéssel és utcaművészeti installációval várja a budapesti Városháza park azokat, akik 1848-49 hétköznapi hőseire, az akkor élő budapestiek személyes és átélhető történeteire kíváncsiak és akik bepillantást szeretnének nyerni Budapest a forradalom és szabadságharc idején is utánozhatatlan sokszínűségébe. 

Hol: Városháza park, Budapest, Károly krt., 1052

Mikor: 11.00-15.00 között

Játék a pénzzel a Pénzmúzeumban

Tudtad, hogy a  Márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt született 12 pontjukban az önálló jegybank létrehozását is követelték? A Magyar Nemzeti Bank egy éve épp ezen a napon, március 22-én nyitotta meg az interaktív, családi szórakozásnak sem utolsó Pénzmúzeum kapuit, és az intézmény az ünnepi hétvégére egy sor izgalmas programmal: aranyrúd-emeléssel, saját arcképes bankjegy-nyomtatással és tőzsdejátékkal készül. 

Hol: Pénzmúzeum és Látogatóközpont, Budapest, Krisztina krt. 6, 1122

Mikor: 09.00-19.00

Magyar film a kiállásról

A héten kerül a mozikba Gauder Áron új filmje, a Kojot négy lelke, melyről korábbi cikkünkben mi is írtunk. Az indián őslakosok és a földjüket letarolni készülő befektetők, tágabb kontextusban pedig ember és természet küzdelmét bemutató mozi kisikolás kortól felfelé mindenkinek igazi élmény lehet, mondanivalója pedig kifejezetten rímel a nemzeti ünnep üzenetére is: most, vagy soha. 

Hol: a Cinema City mozijaiban (Alle, Campona, Aréna, Mammut, Westend)

Mikor: kezdések 18.15 és 19.50 között

Városnéző séta

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle tematikus, városnéző séták. Nem véletlenül: ezek a programok fizikailag is aktívak, miközben szellemileg is lefoglalják az embert és segítenek, hogy valóban megismerjük azokat az utcákat, épületeket, amelyek között nap mint nap, egészen otthonosan mozgunk. Március 15-én több sétaszervező hirdetett kalandot, az Imagine a Gellért fürdőbe, a Hosszúlépés a többek közt a Vasas Szakszervezet józsefvárosi székházába, a Greetings from Budapest pedig kifejezetten a forradalom sűrűjébe viszi az érdeklődőt Egy kis pesti lárma című sétájával. Utóbbi séta paraméterei:

Hol: 1074 Budapest, Dohány utca. 16-18.

Mikor: a kétórás séta 9.30-kor indul

Kellemes időtöltést kívánunk, és javasoljuk, hogy esernyőt, esőkabátot mindenki vigyen magával. 

Kiemelt kép: Getty Images