Hogyan fejezzünk be egy beszélgetést valakivel, aki nem képes abbahagyni a szövegelést?

Van az úgy, hogy azt kívánjuk: „Hallgass már el végre!”

Mindannyian ismerünk valakit, aki túl sokat beszél. Egyik témába fűzi a másikat, és mi lassan azon kapjuk magunkat, hogy csapdába estünk: a másik abban az illúzióban él, hogy minden, amit mond, roppantul érdekes, és sosem fogja magától abbahagyni a fecsegést. A kommunikáció ideális esetben mindig egy adok-kapok (kellene, hogy legyen), egy kölcsönös tiszteleten alapuló információcsere. Mi lehet a hatékony taktika azokban a helyzetekben, amikor valakitől csak kapjuk és kapjuk az információt beszélgetés címén? Úgytűnik, lépnünk kell, hogy menekülhessünk – és ez gyakran szó szerint értendő. De mégis hogyan zárhatjuk le a diszkurzust úgy, hogy az tényleg véget érjen, és lehetőleg ne lépjük át azt a bizonyos udvariassági határt?

Egyesek például azért nem hagyják abba a locsogást, mert képtelenek felismerni a beszélgetőpartner által küldött finom jeleket. F. Diane Barth terapeuta a Phychology Today-ben arról is beszámolt, hogy vannak olyanok is, akik egyszerűen csak azt hiszik, hogy ők a legérdekesebb személyek a beszélgetésben. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a túlzott beszéd a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar vagy a szorongás tünete.

Menekülési stratégiák

Így vagy úgy, ha a helyzettel áldozatként szembesülünk, ki kell találnunk valamilyen menekülési stratégiát. Nemrég kért tanácsot egy Spritti33 nevű Reddit-felhasználó a témában, amire számos praktikus és vicces megoldási javaslat érkezett az online fórum tagjaitól. Íme a legjobbak az UpWorthy gyűjtéséből:

 • „Azokat az embereket, akik ezt csinálják, nem érdekli, hogy benne vagy-e a beszélgetésben vagy sem, egyszerűen azért beszélnek, mert beszélni akarnak. Én egyre jobb vagyok abban, hogy egyszerűen közbeszólok (akár a mondat közepén is, ha már minden mást kipróbáltam) azzal, hogy »Sajnálom, mennem kell. (ezen a ponton indulj el) Jó volt veled beszélgetni.« Ne mondj semmilyen kifogást vagy indokot a távozásra, csak tedd meg, különben megpróbálnak majd az okokról beszélni” – írta a PSSaalamader nevű felhasználó.
 • „Ha ezt meg tudod csinálni, kezdd el edzeni az egyik szemgolyódat arra, hogy lassan elkalandozzon, miközben a másik szemed továbbra is az övére szegeződik. Ez megteszi a hatását” – írt The-Zesty-Man egy nem feltétlenül működő stratégiát.
 • „62 évesen egyszerűen elsétálok. A süketelés-szűrőm eltűnt” – osztotta meg a Negative_Increase nevű felhasználó a tutit.
 • „Tanárként megtanultam, hogyan kell félbeszakítani azokat az embereket, akik nem hagynak szünetet, amikor beszélnek: kezdj el bólogatni és szóban egyetérteni velük: Uh huh, uh huh, uh huh… Ezeket az embereket nem lehet félbeszakítani, de elkezdhetsz egyetérteni, miközben ők beszélnek, majd emeld fel a hangod és mondd: »Igen, hű, bocsánat, de mennem kell«” – állt a lelépés pártjára Janicegirlbomb2.
 • „Forrás: egy terapeuta. Amit csinálsz, az az, hogy felidézed az utolsó történetüket, és ugyanabban a lélegzetvételben hozzáadsz egy búcsúzkodást. Például: »Úgy tűnik, találtatok egy csomó jó ajánlatot a plázában, ez szuper! Köszönöm, hogy találkoztatok velem, legközelebb, ha összefutunk, majd meséljetek többet. Jó volt újra találkozni!«” – adott pikcles-for-fingers egy kicsit szofisztikáltabb stratégiát a menekülésre.
 • „Volt egy barátom, aki csak gyengéden a másik vállára tette a kezét, és kedvesen azt mondta: »Szeretlek , de egyszerűen nem érdekel, jó éjszakát/napot«” – osztotta meg Think-Passage-5522 az abszurd, mégis igen működöképes taktikát.
 • „Az ilyen emberek elvárják, hogy csak úgy elsétáljanak mellettük, miközben beszélgetnek, mert csak így ér véget a beszélgetés. Ez nem bunkóság velük szemben, ez normális. Szóval teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy »rendben, ez nagyszerű volt, viszlát később«, aztán csak úgy mosolyogva elsétálsz” – véli Underlord_Fox.
 • „Én jellemzően egy »ó, basszus« típusú arcot vágok, mintha most jutott volna eszembe, hogy valami fontos programom van. Azt mondom: »Bocsi, mennyi az idő? – nézd meg az időt – ah, utálom, hogy félbeszakítalak, de ha most nem indulok el, el fogok késni a ____«. Aztán elrohanok, mintha nagyon sietnék. Ha olyan helyzetben vagy, amikor nem tudsz elmenni, akkor a »mennem kell« helyett azt mondtam valakinek, hogy várják a hívásomat, és akkor csinálok egy kamu telefonhívást” – írta teethfairie.
 • „Bár nem éppen udvarias, de Sophie nénikémnek remek módja volt arra, hogy befejezzen egy beszélgetést. Amikor a monológ túl hosszúra nyúlt, bólogatott a fejével, mintha figyelt volna, majd a legkisebb szünetre azt mondta: »Vége«, és elsétált – theslackjaw727.
 • „Változtass a testtartásodon. Ahelyett, hogy fejjel szembe nézel velük, fordulj el 90°-kal, és a testbeszédeddel gyorsan véget vetsz a beszélgetésnek anélkül, hogy bunkó lennél” – adta Zedd2087 az ezekszerint számára működő tippet.
 • „Ahol lehet, mindig azt találtam a legjobbnak, ha előre megmondod ezeknek az embereknek, hogy 15, 30, 45, stb. perc múlva valahol kell lenned. Ha ez nem reális, akkor tapasztalatom szerint általában találsz egy kis szünetet, hogy azt mondd, hogy rohannod kell” – Pretend_Airline2811

Ha a Reddit-felhasználók módszerei nem nyerik el tetszésed, olvasd el ezt a korábbi cikkünket, amelyben egy fokkal kedvesebb kilépési stratégiákat gyűjtöttünk össze.

Kiemelt kép: Getty Images