Tavaszi zsongás: gasztróélmény, filmfesztivál és zene minden mennyiségben

Izgalmas hetek állnak előttünk!

Ahogyan az időjárás is végre ismét tavasziasra fordul, a programnaptárunk is megtelni látszik. Az alábbiakban az előttünk álló hétvégék legjobb programjait gyűjtöttük össze, közöttük gasztró- és filmfesztivállal, kiállítással és koncertsorozattal.

VII. Indoor Sörfesztivál – Gasztronómiai sörünnep Budapest szívében

Mi köze van egymáshoz egy ötcsillagos dunaparti szállodának és egy sörfesztiválnak? Alapvetően semmi, azonban ezen a hétvégén, azaz 2023. február 24-25. között egy igen izgalmas gasztronómiai program, a VII. Indoor Sörfesztivál keretében korlátlanul kóstolhatunk végig a világ minden tájáról származó sörkülönlegességeket és 100 féle csapolt sört, Budapest egyik legszebb kilátással rendelkező szállodájában, a Budapest Hotel Marriottban.

Fotó forrása: Indoor Sörfesztivál.

A fesztiválon a kultúrára szomjazó látogatók sem maradnak hoppon, hiszen a hagyományok jegyében Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történésze szolgál majd kultúrtörténeti érdekességekkel, illetve sörkóstolási tippekkel. A gasztronómiai sörünnep 2023. február 24-én és 25-én, mindkét nap 17 óra és éjfél között várja szeretettel a sörrajongókat és a sörkultúra iránt érdeklődőket. 

Jótékonysági kiállítás az elhunyt Móricz-Sabján Simon fotográfus emlékére

Az egész országot megrázta a tavalyi év végén Móricz-Sabján Simon fotográfus halála. Egykori kollégái és művészetének tisztelői 2023. február 27-én 18 órakor egy megható kiállítás keretében emlékeznek meg munkásságáról az Einspach Fine Art & Fotography galériában (1054 Budapest, Hold utca 12).

„Mi, a kiállító fotográfusok és a szervező kurátorok emlékezni és emlékeztetni szeretnénk Simonra, egyúttal támogatni kívánjuk a családját. Ezért felajánlottuk egy-egy fontos képünket és munkánkat, hogy létrejöhessen ez a kiállítás. A művek megvásárolhatók és az így befolyó összeggel közösen tudunk segíteni Simon családjának” – áll a meghívóban. A tárlat számára Czapolai Barbara és Einspach Gábor ajánlották fel galériájukat, a kiállítást pedig, amely egészen március 4-éig látható majd, Trokán Nóra színésznő, fotográfus nyitja meg hétfőn.

13. Frankofón Filmnapok

A 13. Frankofón Filmnapok keretében március 2-12. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet – nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. Korábban mi is közöltük a felhozatal legizgalmasabbnak vélt darabjait.

Március 1-jén a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a Csapó! című vígjáték nyitja az eseményt. Március 4-én gálavetítést is tartanak: Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével a Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjáték lesz látható. Lionel Baier, a Kontinensek sodrában (délen) svájci rendezője, François Descraques Enya Baroux és Florent Dorin, a Jöttem, szóltam, visszamennék rendezője és két főszereplője pedig közönségtalálkozót tartanak. Emellett szakmai programok és hip-hop street dance verseny is színesítik a programot, valamint március 4. és április 4. között több vidéki városban is bemutatnak egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.

IV. Kalandra Fül Fesztivál

Egy nap, három koncert, különleges ingyenes kísérőprogramok, ez a Kalandra Fül Fesztivál, Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. A Danubia Zenekar március 4-én immár negyedik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.

Fotó forrása: Kalandra Fül Fesztivál.

Ebben az évben Beethoven, Schubert és Britten zenéjével ismerkedhetnek kicsik és nagyok, de a fesztivál ideje alatt lehetőség lesz kísérőprogramokon is részt venni. Az Art Classic Harangegyüttes Harangoznak délre című koncertjén ismert népdalok, gyermekdalok, mesezenék csendülnek fel, amelyek harangzenei átiratait id. Lajhó Gyula, az együttes művészeti vezetője készítette. Az előadáson hangolt kézi csengettyűket láthatunk, hallhatunk, a koncertet követően pedig a közönség tagjai „zenészként” is próbára is tehetik magukat. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket 2023. március 4-én 10.00–18.00 között a Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás u. 8).

Tüskevár a Magyar Színházban

2023. március 9-én újabb nagyszínpadi előadást mutat be a Pesti Magyar Színház – Ifjúsági – és Családi Színház társulata. A zenés játékot két felvonásban láthatja a közönség. Rendezője Gémes Antos, aki a Madagaszkár című nagysikerű musicalt is színpadra állította a teátrumban.

Fotó forrása: Pesti Magyar Színház.

A darab kettős szereposztásban látható. A szereposztás tekintetében a Magyar Színház társulatának fiatal tehetségei kapnak nagyobb szerepet. Tutajos szerepében Eszenszky Gergely és Fazekas László, Bütyök karakterében Penke Soma és Gréczy Balázs látható. A darab szíve Matula bácsi, akit Fillár István és Rancsó Dezső kelt életre.

MINI SVÉT

A Rosinante Fogadó*** és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyik legszerethetőbb programja, a tavaszváró MINI SVÉT színes-illatos, vidám kavalkádra invitálja a vidéki gasztronómia szerelmeseit március 25-én. A rendezvényen karnyújtásnyira lesznek a séfek a kóstolgatóktól, ők maguk tálalják majd a vendégek előtt az ételeket, így könnyen szóba elegyedhet velük bárki – a legnagyobb rajongók akár meg is ölelhetik kedvenc éttermük konyhafőnökeit.

Az idei gasztrorandevún a Kistücsök (Jáhni László), a Nomád (Balogh Bari), a Macok (Macsinka János), A Séf és a Kertész (Horváth Gábor) lesznek a hagyományosan visszatérő vendég éttermek, a házigazda Rosinante (Ódor Gergő) mellett. A szervezők kt újdonsággal is készülnek: a SVÉT elnöke Ruprecht László és Ádám Csaba a lajoskomáromi Páskom 1802 gasztroműhely séfjeinek ételeit is megkóstolhatják a Rosinante-ba látogatók, és a desszertfronton nagy közönségkedvenc Harrer Cukrászda és Csokoládéműhely is a helyszínen lesz, így a mindig mosolygós Harrer Beával is találkozhatnak a sütik és kézműves csokoládék kedvelői. Meglepetésként a győri Búzakék Pékség (Takács Gábor) croissant variációkkal és vadkovászos péktermékekkel mutatkozik be a Svét követőinek.

Kiemelt kép: Frankofón Filmnapok