Edina megtalálta álmai lakását, legalábbis papíron. Az elhelyezkedés tökéletes, csendes környék, és mintha tíz évvel ezelőtti áron hirdetnék.

Képet és videót is látott róla, ezer százalékig biztos volt benne, hogy ez az igazi, foglalóval a zsebében érkezett aláírni a papírokat. Ám tíz perc után elköszönt. Az ok: úgy érezte, hogy itt nem lesz boldog. Miért? Mert csak.

Ismerünk nőket, akiknek az életét úgy vezetik a megérzések, mint Dorothyt a sárga út. Józan megfontolások és hosszas mérlegelések helyett szigorúan az intuíciójukra hallgatnak, megbízhatóan és következetesen a logika ellenében döntenek. És rendre bejön nekik.

A megérzéseinket gyakran nyomjuk el, ám sokunknál előfordul, hogy abban a pillanatban cseng a telefon, és hív minket az a valaki, akit épp akkor tárcsáztunk volna. Hogy tudjuk, teljes biztonsággal, hogy az üzlet, amibe belefogunk, most sikerülni fog. Próbáljuk elnyomni a rossz előérzetet, aztán valahogy bejön sajnos, hogy mégsem kellett volna abban a valakiben megbíznunk. A megérzés fejleszthető. Ezt mondta imádott nagymamám is, aki gyakran hangoztatta, hogy az életét a háború alatt többször az mentette meg, hogy nem a logikára, hanem az elő­érzetére hallgatott. 

Az intuíciót állítólag a stressz kiöli az emberből, a kreatív munka pedig erősíti. Manapság szeretnénk mindent kontrollálni. Hiszen oly kevéssé tudjuk befolyásolni a felgyorsult változásokat, hogy legalább a saját mikrovilágunkban szeretnénk mindent uralni – ha elengedjük az ellenőrzést, jön a bizonytalanság érzése. 

Meggyőződésem, hogy a megérzésünk valójában nagyon is praktikus eszköz. Az agyunk számítógépszerűen működő, latolgató felét néha nyugodtan pihentethetjük, hogy teret adjunk az intuíciónak. Mi a megérzése, sikerülni fog?