Őrzik, ápolják a hagyományokat Békés Vármegyében (x)

Békés Vármegye Önkormányzatának Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében című pályázata 730 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt fő célja az identitás erősítése, a társadalmi aktivitás és együttműködés növelése.

Az együttműködés, a civil szféra, a térségi identitás, a településhez kötődés a legtöbb helyen erősítésre szorul, aminek eszközei a célzott közösségi programok. Ezért a pályázat keretében az önkormányzat olyan gyermek- és ifjúsági táborokat is szervezett, ahol a vármegyei identitás erősítése játszotta a főszerepet, a diákok pedig megismerhették a környék múltját, történelmét és hagyományait. A vármegyéből érkező hat és tizennyolc év közötti résztvevők különféle kézműves, népismereti, népművészeti és értékismereti táborokban fedezhették fel Békés vármegye értékeit. A Bakancs, pedál, evező néven futó tematikus ‒ gyalogos, vízi és kerékpáros ‒ túrák útvonalai Békés vármegye természeti és kulturális nevezetességein keresztül vezettek. A tervezett programok révén a helyi közösségek tudatosabbá válhattak, és elterjedhetett az öngondoskodó képesség, amelyek nélkül a területi identitás, mint immateriális erőforrás kihasználhatatlan maradna.

Zene, hagyomány, gasztronómia

A projektben résztvevők egyik tapasztalata, hogy a lakosság fontos-nak tartja a hagyományok őrzését, ezért lényegesek azok a programok és rendezvények, amelyeken a generációk átadhatják egymásnak a tudásukat. (Szerveztek például kézműves vásárokat, kiállításokat, illetve helyi tematikájú iskolai vetélkedőket is.) Ezt erősítheti az a „viharsarok” brand, amely hosszú távon Békés vármegye szimbólumává válhat. A pályázat programelemei három pillérre, a zenei kultúrára, a hagyományokra és a gasztronómiára épültek.

A Népzenei koncert Bartók Béla gyűjtése nyomán című koncertsorozatnak köszönhetően a közönség tizennyolc helyszínen mélyedhetett el a zenei történelmet jelentő ‒ a térségben végzett gyűjtésre épülő ‒ Bartók-művekben.

A koncerteken Szokolay Dongó Balázs és zenésztársai léptek fel. A Békési betyárok– folk musical, a betyárvilág és a betyárhagyományok érdekességeit, valamint a csárdahálózatok történetét bemutató színdarabot tizenötször adták elő.

Kóstoljuk meg Békés Vármegyét!

Békés vármegyéről hosszú imázsfilm is készült, és még nyolcszázhuszonkét olyan kisfilm született, amelyek a helyi értékeket, épített nevezetességeket, természeti környezetet mutatják be. Több alkotás az egészséges és gazdálkodásra alkalmas vidéki életstílust támogatja, de készültek olyan anyagok is, amelyekben Békés vármegyei (vagy a vármegyéből elszármazott) közéleti személyiségek adnak interjút. Mesél például Rákóczi Ferenc, Szente Vajk, Mező Misi, Novodomszky Éva, Fásy Ádám, Gáspár Tibor, Szujó Zoltán és Grecsó Kisztián.

TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001

Bővebb információ ITT érhető el.