Új, eléggé megosztó törvényjavaslatot terjesztettek elő amerikai képviselők.

A törvényjavaslat értelmében a fogvatartottaknak csökkentett büntetési időt ajánlanának fel, amennyiben szerveiket vagy csontvelőjüket hajlandóak a tudománynak adományozni. A törvényjavaslat Carlos Gonzalez és Judith Garcia massachusettsi demokrata képviselők ötlete volt, és amennyiben elfogadják, már el is indulhatna az állami büntetés-végrehajtási minisztériumon belül a csontvelő- és szervadományozási program, melynek keretében a rabok büntetését 60 naptól egy évig terjedő idővel csökkentenék.

A javaslatot illetően, amelyet egyébként öt másik képviselő is támogat, számos etikai aggály merült fel. Matthew Cunnigham-Cook, a The Lever oknyomozó hírportál munkatársa például rávilágított, hogy

„a törvényjavaslat lényegében azt kérdezné a foglyoktól, hogy mi a fontosabb számukra: a szabadságuk vagy a szerveik és a csontvelőjük”

.  Korábban is felmerültek már hasonló törvényjavaslatok, de azok közül egyik sem ment olyan messzire, mint a most szóban forgó. A Szövetségi Börtönügyi Hivatal szerint a rabok a börtönben töltött idejük során is eladományozhatják a szerveiket – de kizárólag a közvetlen családtagjaiknak. Ha a jelenlegi javaslatot elfogadják, az egy öttagú „csontvelő- és szervadományozási bizottság” felállításával járna, ebben a bizottságban azonban egy személy lenne csak, aki a fogvatartottak jogait védené, a többi helyet a büntetés-végrehajtási minisztérium képviselőinek, egy donációs szakembernek és egy, a szerv- és csontvelőadományozást támogató szervezet képviselőjének adnák.

Gonzalez azzal érvel, hogy a törvényjavaslatot azért lenne érdemes elfogadni, mert az államban ezáltal bővülne a donorok száma, ami életeket menthet meg. A WHYN-nek nyilatkozva a demokrata politikus elmondta, hogy a törvényjavaslat előterjesztésére egy veseelégtelenségben szenvedő barátjánál tett látogatása késztette. „Nagyobb erőfeszítéseket tettem a törvényjavaslat kidolgozására, miután a kórházban meglátogattam egy barátomat, akit a testvéremnek tekintek. Neki heti 3-4 alkalommal van szüksége dialízisre, amíg veseátültetésre vár – mondta Gonzalez. – Három gyermek édesapja, és a veseelégtelenség negyedik stádiumában van. Hacsak nem kap 40 évesen egy új vesét, a várható élettartama körülbelül 10,4 év, nőknél ez 9,1 év. Szeretem a barátomat, és imádkozom, hogy a törvénnyel növelni tudjuk az esélyeit”. Garcia azt hangsúlyozta, hogy a program a bebörtönzöttek testi autonómiáját erősítené azáltal, hogy lehetőséget biztosítana a szervek és a csontvelő felajánlására. Massachusetts börtöneiben jelenleg több mint 6000 férfit és nőt tartanak fogva, az ő életüket és a szervátültetésre várók életét is hatalmas mértékben befolyásolja, hogy mi lesz a törvényjavaslat sorsa.

Itthon egyelőre nincs szó hasonló kedvezmény bevezetéséről. Magyarországon két lehetőség van a szervadományozásra, vagyis kétféle donor van: elhunyt (agyhalott), és élő donor. Előbbi esetben a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, ami annyit tesz, hogy ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Bővebb információ az Országos Vérellátó Szolgálat  oldalán található. Viszont a szerveinken kívül a vérünket is adományozhatjuk, ami szintén életmentő lehet, ahogy erről már mi is írtunk korábban.

Kiemelt kép: Rattankun Thongbun/Getty Images