Felgyújtották a törökországi földrengés áldozatainak gyűjtött adományokat

Az egyik elkövető egy török zászlót is lángra lobbantott.

A német rendőrség két gyanúsítottat keres, akik szerintük szándékosan felgyújtották egy recklinghauseni török szupermarket raktárát, ahol a török és a szíriai földrengés áldozatainak gyűjtött adományok, többségében ruhaneműk és konzervek voltak. A gyanúsítottakat a térfigyelő kamerák is felvették, az eszközök az egyikőjükről azt is rögzítették, ahogyan egy török zászlót lobbantott lángra. A tüzet két órába telt eloltania a tűzoltóknak.

„Vasárnap éjjel ismeretlenek szándékosan felgyújtották a Bahnhofstrasse egyik szupermarketjének területén tárolt termékeket. A recklinghauseni rendőrség videofelvételein feltehetően a két gyanúsított látható a helyszínen” – áll a rendőrség közleményében. A szóban forgó biztonsági kamerás felvételek és a tűzoltás pillanatai az alábbi videón láthatók.

A rendőrség becslése szerint a tűzzel az elkövetők mintegy 20 ezer euró (körülbelül 7, 5 millió forint) kárt okoztak, a szupermarket tulajdonosai pedig 5000 eurós (majdnem két millió forintos) jutalmat ajánlottak fel bárkinek, aki információt szolgáltat a gyújtogatók kilétéről.

Vijay Raj, aki a szóban forgó Ani szupermarketet vezeti, a helyi médiumoknak elmondta: „Mindannyian nagyon szomorúak voltunk. Néhányan közülünk sírtak, mert órákon át szerveztük az adományokat és állítottuk össze a gondozási csomagokat. De mivel mi egy közösség vagyunk, az emberek összefogtak a tűz után, hogy megmentsük, amit lehet, és hála Istennek, a gyújtogatók nem érték el ezt a hátsó részt, ahol már csomagokat csomagoltunk”. Raj hozzátette, már nem fogadnak el semmilyen tárgyi adományt, és arra kérte az embereket, hogy azok helyett inkább készpénzt küldjenek, amit ő továbbíthat a helyszínen lévő jótékonysági szervezeteknek.

A földrengés jelenlegi információk szerint több mint 38 ezer halálos áldozatot követelt és több mint egymillió embert tett hajléktalanná.

Németország vezetősége azonnal intézkedett

Németországban jelenleg mintegy 2,9 millió török, valamint körülbelül 924 ezer szíriai bevándorló él. A hétvégén a német belügyminisztérium bejelentette, hogy ideiglenes vízumot kínál a menekültek és bevándorlók hozzátartozóinak, hogy a katasztrófa sújtotta területekről átjöhessenek Németországba. „Ez gyorssegély – fogalmazott Nancy Faeser német belügyminiszter a Bild újságnak szombaton. – Szeretnénk lehetővé tenni, hogy a Németországban élő török vagy szíriai családok hazahozhassák közeli hozzátartozóikat a katasztrófa sújtotta területekről”. Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton közölte, hogy a kezdeményezés elindítására már létre is hoztak egy munkacsoportot.

Mi is segíthetünk

Az alábbi linkek valamelyikére kattintva mi is segíthetjük a bajba jutott családokat segítő szervezeteket.

Kiemelt kép: Illusztráció – chuckmoser/Getty Images