Megnézzük – Akovács Éva beköszöntője a Nők Lapjából

Előfordult már, hogy egy izgalmas könyv után legszívesebben „belebújt” volna a kötetbe? Utazott már azért, mert egy filmben olyan helyszíneket látott, melyek után azonnal indulni volt kedve? Nem csoda, vannak olyan sorozatok, amelyek szinte noszogatják a nézőt, hogy útra keljen.  

Azért jó tudni, hogy amikor egy Skóciá­ban, Londonban vagy Párizsban játszódó film után elhatározza az ember, hogy elmegy megnézni az eredeti helyszíneket, akkor nincs egyedül az érzéssel, mert ugyanabban a hónapban százezrek döntenek ugyanígy. 

Amikor például a Trónok harca néhány jelenetét Dubrovnikban forgatták, turisták tömegei lepték el a várost. A Da Vinci-kód után a világ minden táján érezték úgy, hogy muszáj felfedezniük­ a misztikus helyszíneket, majd szépen egyedül bejárják a kietlen sikátorokat és eldugott templomokat. Nagyjából egyszerre értek oda. Olyan tumultus lett mindenütt, ahol a fontosabb jeleneteket forgatták, hogy élelmes utazási irodák villámgyorsan hirdették meg a Da Vinci-túrákat. És így van ez most már az összes nagyobb nemzetközi filmsiker után. 

Amikor elhatároztam, hogy irány Skócia, és felfedezem a kedvenc filmem helyszíneit, pár perc kutakodás után kénytelen voltam rájönni, hogy irodák tucatjai kínálják a buszos körutakat a mozi minden egyes jelenetére. Hallottam már Utas és holdvilág túrákról, Mamma Mia! (melynek a főbb jeleneteit nem is Görögországban, hanem egy horvát szigeten forgatták), Csillagok háborúja, Szellemirtók-, Harry Potter-utakról.

Persze a valóságban semmi sem ugyanolyan, mint a filmekben. Nem szól az aláfestő zene, nincsenek effektek, sem csodálatos kosztümök, és pár tucat turista a szelfibotjával lelkesen hadonászva erősen zavarja az elmélyülést.  

Mindezek ellenére érdemes elindulni a kedvenc alkotásunk helyszíneire. Végül is, hátha csak mi olvastuk azt a könyvet.

A Szicíliában játszódó sorozatról és a sziget szépségeiről a 72. oldalon írunk.