Könyves ajándékok kisvállalkozóktól a könyvajándékozás napjára

Ha már unjátok a szívecskéket és a nyilakkal incselkedő, pirospozsgás kupidókat, akkor eláruljuk, hogy február 14. nem csupán a szerelmesek napja, hanem ma van a Nemzetközi Könyvajándékozás Nap is, amikor az olvasás és a könyvek iránti szeretetünket ünnepelhetjük.

Egy jó történettel a kezünkben sosem lehetünk magányosak, pláne ha összekötjük a kellemeset a hasznossal, és olvasni szerető szeretteinket is inkább irodalmi feltöltődéssel ajándékozzuk meg. Az örök klasszikus, masnival átkötött könyv helyett azonban számtalan más lehetőségünk is van, hogy melegséget csempésszünk könyvmoly ismerősünk szívébe. Ajándékötlet gyanánt hazai kisvállalkozók kézműves portékáiból válogattunk, melyek egytől egyig megállják a helyüket, bármelyik világnap megtartása mellett döntsetek is.

Tematikus gyertyák és viasztermékek – Világok lángja 

Fotó: vilagoklangja/Instagram

A Világok Lángja márka története 2018-ban kezdődött, amikor megálmodója ötvözte két kedvenc hobbiját, az olvasást és az illatgyertya-készítést. Kézműves műhelyükben nagy gonddal öntik a minőségi viasztermékeket, melyek között gyertyák, illatviaszok, parfümszívek és egyéb könyves kiegészítők is helyet kaptak. Szezonális, fandom, vagyis konkrét történethez köthető és exkluzív kollekciókból válogathatunk. A termékek 100%-ban tiszta, GMO mentes szójaviaszból készülnek, parabén mentes illat- és illóolajok, vegán színezőanyagok, kozmetikai csillámok felhasználásával. A választást megkönnyítvén minden termékhez tartozik részletes illatleírás, valamint mintadarabokat egyaránt rendelhetünk, ha nagyobb beruházás előtt letesztelnénk a rendelt ajándékokat.

Könyvvédő táskák és textil termékek – Lanzarote könyvtokok

Forrás: lanzarotebooks/Instagram

Ugye szeretitek napközben magatokkal hurcolni kedvenc olvasmányotokat? A mutatós és praktikus védőtokoknak hála már rendkívüli körülmények között is megőrizhetitek letehetetlen könyveitek borítóját, különösen ha nem rajongtok a könnyen csúszkáló fedőlapokért. A Lanzarote Könyvvédő tokok egyedi tervezéssel, válogatott textíliákból készülnek, ráadásul készítőjük folyamatosan bővülő, szezonális kollekciókat is kínál az esztétikus, személyre szabott könyvvédelemhez. A különleges mintázatú textiltáskák mellett könyvjelzők, tolltartók ugyancsak megtalálhatók az alkotó webshopjában, ahol mindenki számára lapul egy igényes darab utazáshoz, strandra vagy egyszerűen csak a hétköznapokra.

 

Tematikus könyvjelző kollekciók – Könyvért lelkemet

Fotó: konyvertlelkemet/Instagram

Ha van jolly joker irodalmi ajándék, akkor azok a könyvjelzők, melyekből sosem elég, hiszen egy igazi könyvfalónál rendre előkerülnek a zsebkendő, vonatjegy és egyéb kéznél lévő alternatívák. A Könyvért lelkemet olvasmányajánló oldal ötletgazdája felismerve ezt az igényt nemrég webáruházat nyitott, ahol saját tervezésű könyvekből és matricákból válogathatunk, ha irodalmi vonatkozású ajándékot keresünk szeretteinknek. A könyvjelzőmintákat tematikus gyűjteményekben találjuk, hogy könnyebb legyen a keresés, ikonikus nőalakok, horoszkópok, magyar szerzők és ünnepi, például Valentin-napi kategóriákban böngészhetünk egyedi meglepetés után kutatva. 

Pecsétgrafikák otthoni könyvtárhoz – ArtiStamp design 

Fotó: artistampdesign/Instagram

Mi lehetne emlékezetesebb egy kifejezetten személyre szabott ajándéknál? Ebben áll a napjainkban egyre népszerűbb ex libris pecsét titka, melynek pontos jelentése, valaki könyvei közül való. A névre szóló pecséteket a régi korokban arra használták, hogy megjelöljék a könyvek tulajdonosát és így egyértelművé tegyék, az adott mű kinek a magánkönyvtárából származik. Manapság inkább csak egy udvarias gesztus, hogy finoman emlékeztessük ismerőseinket, a kölcsönkért könyveket illik a gazdájuknak visszaadni – na meg persze exkluzív ajándékötlet a notórius könyvosztogatóknak. Az ArtiStamp design pecsétműhelyében több száz bélyegzőmintából választhatunk egyedi betűtípussal, felirattal és kedves, rajzolt figurákkal.

Vászontáskák és pólók divatos könyvmolyoknak – Livre Budapest

Fotó: livre_budapest/Instagram

Azt gondolnánk, a divat és az irodalom nem is állhatna távolabb egymástól, pedig a büszke könyvmolyok szeretik magukon hordani kedvenceiket vagy környezettudatos vászontáskákba rejteni a könyvesbolti, könyvfesztiválos portékáikat. A Livre Budapest főprofilja a hordható irodalom, a tematikus vászonszatyrokat és pólókat pedig akár az őket inspiráló olvasmányokkal együtt is beszerezhetjük csomagban, mely emlékezetes kettő az egyben ajándék lehet. A webshopban ezenkívül könyvtokokat, fakanócos gyertyákat és könyvjelzőket szintén találunk, ha a választott olvasnivalót további termékekkel egészítenénk ki.

Kiemelt kép: Getty Images