Felhívás: tudatos tinik közt keresik a jövő magyar feltalálóit

Tervezzétek együtt a jövőt az EdisonKids / Samsung Megoldások a holnapért kihívásán! Az általános és középiskolás diákokból és tanárukból álló top 3 nyertes csapat és iskolájuk 6 millió Ft összértékben választhat magának eszközöket a Samsung webáruházából.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Ha mindnyájan megtennénk, amire képesek vagyunk, szó szerint saját magunkat is elkápráztatnánk.” – bíztat a múltból Thomas Alva Edison, minden idők egyik legnagyobb feltalálója, akinek számtalan találmánya közül az egyik legismertebb a szénszálas izzólámpa. Nem véletlen, hogy a kitartásáról és optimizmusáról is híres Edison születésnapja, február 11-e, 1983 óta a Feltalálók Napja Amerikában. 

Saját bevallása szerint Edison nem volt egy elemző elme, de kiskorától kezdve falta a könyveket, rengeteget olvasott, és minden részproblémára gyakorlati megoldást próbált találni. Rendkívüli kitartását mi sem bizonyítja jobban, mint amikor nyolcezer kísérlet után sem működött az akkumulátora, ám ő ezt mégsem kudarcként fogta fel, hanem megállapította: legalább van nyolcezer dolgunk, amiről tudjuk, hogy nem jó.

Szintén híres mondása szerint „a lángelme egy százalék ihlet és kilencvenkilenc százalék veríték”. Az amerikai feltaláló egyébként távolról sem a köztudatban élő magányos zseni volt, laboratóriumában válogatott, törekvő és tehetséges tudósgárda dolgozott az irányítása alatt.

Edison szellemisége hívta életre a Samsung által megálmodott, nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow programot, melyet Magyarországon az EdisonKids csapatával valósított meg a vállalt. A hazai Megoldások a holnapért kihívás jövőtervezésre és kreatív problémamegoldásra invitálja a 12 és 18 év közötti fiatalokat, akik február 20-ig jelentkezhetnek a versenyre. Az idén harmadik alkalommal induló kreatív megmérettetés egy páratlan lehetőség arra, hogy

a diákok a tanáraikkal, és elismert szakemberekkel együttműködve olyan közösségi teret, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak gyakorlatba ültethető megoldásokon, amelyek pozitívan hatnak mindannyiunk életére.

Az idei kihívás középpontjában a közösségépítés áll. A cél, hogy hosszabb távon a résztvevők megoldásai segíthessenek a helyi problémák megoldásában és akár világszinten is elismerjék őket, valamint a program befejeztével se hagyják abba a közös munkát, és az új projektek önálló kidolgozásához és megvalósításához szükséges tudás birtokában legyenek. A kezdeményezés nem csak motiváló közösséget és egyedülálló képzést biztosít: a nyertes diákok, tanárok, valamint iskoláik összesen 6 millió forint értékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

A verseny mérföld kövei

1. Jelentkezzetek és tervezzétek újra a jövőt!

A Megoldások a holnapért kihívásra a tudomány, technológia iránt érdeklődő, valamint a társadalom jobbá tételéért aktívan tenni vágyó 12 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek. A 2-6 fős csapatok tanáruk bevonásával nevezhetnek egy kétperces bemutatkozó videóval, amelyben a problémafelvetést és a megoldási javaslatukat prezentálják fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriában. Videókészítési tippek mellett egy jó tanács a csapatoknak a szervezőktől: ››Nézzetek szét a szűkebb környezetetekben vagy akár világszinten, és mondjátok el nekünk, mi az, amin javítanátok, mert már régóta zavar titeket! Fontos, hogy bármennyire is őrületesen jó és jövőbelátó az ötletetek, legyen meg a fejetekben – legalább nagyjából -, hogy hogyan tudnátok kivitelezni – akár külső segítség bevonásával. Tervezzetek előre, nagy vonalakban, a részleteket pedig kitaláljuk közösen‹‹.
Jelentkezési határidő: 2023. február 20.

2. Találjátok meg a legjobb ötletet!

A Megoldások a holnapért több mint egy verseny, a programban jövő feltalálói neves szakemberekkel együtt fejleszthetik jövőformáló ötleteiket és bővíthetik jövőtervezői eszköztárukat. A résztvevők amellett, hogy a 21. században elengedhetetlen készségeket sajátíthatnak el, ráérezhetnek arra is, hogy mekkora erő rejlik az inspiráló közösségben, együttműködésben és a csapatmunkában.

3. Dolgozzátok ki a megoldást!

Az ötven kiválasztott csapat szakértői támogatással indul el a jövőtervezés útján. Online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az innovatív workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak. A Megoldások a holnapért program célja, hogy a résztvevő fiatalok, tanáraik és a mentorok együtt járják végig a jövőtervezés minden lépcsőfokát és közösen dolgozzák ki a legjobb megoldást az innovatív felvetésekre. Az együttműködésben rendkívül fontos az EdisonTanárok szerepe, ezért a program során ők a közös workshopokon felül személyes mentorálásban, facilitációs képzésben részesülnek.

Megoldások a holnapért képzéseinek megújulása és folyamatos fejlesztése nagy részben a programban résztvevő szakembereknek köszönhető. A mentorok és szakmai vezetők jelenlétükkel és támogatásukkal a jövőbe kalauzolják a versenybe szálló csapatokat. A már megszokott névsor mellett a nevezőket idén Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is segíti.

4. Mutassátok be, mire jutottatok!

A nyolc középdöntős csapat újabb képzéseken dolgozhat tovább ötletének megvalósítási módján, ahol már a szakmai és Samsung mentorok is támogatják őket a visszajelzéseikkel, iránymutatásukkal. A döntő előtt pedig egy prezentációs tréning is segíti a résztvevőket, hiszen

a három nyertes csapat 6 millió forint összértékben válogathat a Samsung eszközeiből, hogy saját és iskolája eszközparkját gyarapítsa.

Fotó: Freepik

Díjnyertes ötletek

Inspirációként lássuk hát, milyen projektek értek az előző években dobogós helyezést. A tavalyi kihívást a GITegylet nyerte. A csapat az otthon porosodó, szükségtelen tárgyak újrahasznosítását segítő online piactérkoncepciót alkotott, amely egyben fenntartható projektek finanszírozását is segítheti. A 2022-es év hazai győztes pályázói emellett a komposztáláskor keletkező hő energetikai hasznosítására és a szexuális edukáció megreformálására tettek javaslatokat.

Az elmúlt két évben összesen 401 diák és 100 tanár vett részt 97 iskolából az ország különböző pontjairól.

A program alumni tábora is egyre bővül, a csapatok egy része rutinos nevező, már nem először jelentkezik a kihívásra. A Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kihívására épülő programot 2021-ben indították először Magyarországon. A kezdeményezés hamar nagy népszerűségre tett szert itthon is, a hazai kihívás 2022 nyarán elnyerte az EffekTeam 2030 első díját a Jövő gazdasága kategóriában.

„A csapatmunka, a kreativitás, a vállalkozószellem, és még sok-sok 21. századi kompetencia kap főszerepet a Megoldások a holnapért programban. Csupa olyan kompetencia, amelynek segítségével nemcsak helyt állhatunk egy gyorsan változó jövőben, hanem alakíthatjuk is azt. Kíváncsian várjuk, hogy a mai fiatalok hogyan látják a jövő kihívásait és milyen megoldási javaslatokkal készülnek. Az előző években azt tapasztaltuk, mi legalább annyit tanulunk a csapatoktól, mint ők tőlünk, és ez nekünk is hatalmas élmény” – mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

Jövőtervezők és felelős döntéshozók

„A jövő vállalataként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a következő generáció felkészüljön a technológia által vezérelt jövőre. Törekszünk arra, hogy támogassuk a fiatalokat kreatív problémamegoldásban annak érdekében, hogy felfedezéseikkel mindenki számára jobb jövőt építsenek – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. –  A stratégiai gondolkodás, a fenntarthatósági szemlélet elsajátítása és a konstruktív problémamegoldás mind olyan képességek, amelyek elengedhetetlenek a folyamatosan változó világban való érvényesüléshez. A kihívás során eltökélt szándékunk olyan, valóban hasznos, folyamatosan bővíthető mentális és fizikai eszköztárat biztosítani a programban résztvevőknek, amellyel most és a jövőben is el tudnak igazodni a technológiát középpontba állító világban.”

A koncepciókat eredetiség, megalapozottság, megvalósíthatóság és csapatszellem szerint bírálja a zsűri, amelynek elnöke, és egyben a kezdeményezés fővédnöke, idén is Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. A további tagok pedig a pályázatban kiírt kategóriákat képviselő kiemelkedő szakemberek. A döntésben részt vesz a digitális oktatás területéről érkező Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója, a fenntarthatósági kategóriában tevékenykedő Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch.hu egyik alapítója, a közösségi területet pedig Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója és Dóczi Attila (Tanulom Magam Attis) képviselik. A csapathoz Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke mellett Balogh Petya, a Baconsult alapítója idén is csatlakozik.

Bővebb információ és a pályázat részletes leírása a www.edisonkids.org
és a Samsung weboldalán érhető el.