Egy „rossz” tulajdonság segíthet nekünk felhagyni káros szokásainkkal.

Itt a február, és sokan elgondolkodhatunk rajta (a bátrabbak legalábbis), hogy mely újévi fogadalmainkat is sikerült valóban megtartanunk az elmúlt hónapban… Tényleg kevesebbet káromkodunk? Letettük a cigit? Felhagytunk a beszélgetőpartnereink félbeszakításával?

Persze, a szándék a fontos, ráadásul az elhatározás már önmagában fél siker – de sokszor mégis ott motoszkál a fejünkben, hogy talán sikeresebbek is lehetnénk a fogadalmainkat illetően. A harvardi boldogságkutató Shawn Achor úgy véli, hogy a rossz szokásaink elhagyásához mindössze húsz másodpercre – és némi lustaságra van szükségünk. Miért is ne próbálnánk ki az ő csodamódszerét?

Kifordítom-befordítom

A The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work (magyarul: A pozitív pszichológia hét alapelve, amely üzemanyag a munkahelyi siker és teljesítmény számára) című könyvében a pszichológus egy korábbi kudarcára emlékszik vissza: nevezetesen arra, hogy képtelen volt autodidakta módon megtanulni gitározni. Hiába tudta, hogy a gyakorlás általában tengernyi boldogsággal tölti el, akkor sem tudta rávenni magát, hogy minden egyes munkanapját azzal zárja, hogy elsétál a szekrényig, előveszi a gitárját, majd a nappaliba visszatérve a húrok közé csap. Kudarca a gitárszekrénytől a nappaliig tartó részfolyamaton bukott meg: egy idő után egyszerűen túl nagy erőfeszítésnek tűnt, hogy elsétáljon a lakásának „egy messzi pontjára”, és elővegye a helyéről a hangszert. Mindössze húsz másodpercnyi kényelmetlenség elégnek bizonyult ahhoz, hogy Shawn elhiggye: a gitározással járó örömök nem érik meg az energiabefektetést.

Kudarca azonban egy nagyon fontos feltevéshez vezette: lehetséges, hogy mint a jó szokások kialakítása, úgy a rossz szokásainktól való szabadulás is csupán 20 másodpercen múlna?

Meglehet, hogy a káros tevékenységek végrehajtásának nehezebbé, kényelmetlenebbé tételével elhagyhatjuk azokat? Úgy tűnik, a válasz: igen!

Shawn Achor elmélete bizonyítására elhatározta, hogy leszokik arról, hogy hazaérve azonnal bekapcsolja a tévét. Az ügy érdekében csupán annyit tett, hogy kivette az elemeket a távirányítóból, majd azokat egy másik szobában található szekrényben tárolta. „A következő néhány este, amikor hazaértem a munkából, leültem a kanapéra, és megnyomtam a távirányító bekapcsoló gombját – általában többször is –, elfelejtve, hogy elraktam az elemeket. Bizony, az elemek visszaszerzéséhez szükséges energia és erőfeszítés, vagy akár az is, hogy átsétáljak a szobán, és kézzel bekapcsoljam a tévét, elég volt a trükkhöz” – foglalta össze.

A lustaság méltatása

A férfi szerint ezt a módszert az élet szinte bármely területén bevethetjük; tegyük fel például, hogy fel akarunk hagyni a rendszeres nassolással. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy 20 másodperccel nagyobb „nyűggé” alakítsuk a nassolnivaló megkaparintását. Ha például a csokis kekszet abba a konyhaszekrénybe tesszük, amelyiket csak a kamrában tartott szobalétráról érjük el, jó eséllyel nem gyakran leszünk hajlandóak az egész lakáson átcibálni a nehéz eszközt csupán néhány falat érdekében, ennek következtében pedig egyre ritkábban nassolunk.

A feleslegesség elve

A feleslegesség elve is segíthet bennünket abban, hogy kevesebb „üres kalóriát” vigyünk be a szervezetünkbe. Persze, ehhez kevesebb lustaság és sokkal több akaraterő szükséges: állítsunk egy szabályt magunknak arról, hogy mostantól nem eszünk édességet „feleslegesen”, azaz kizárólag abban az esetben fogyasztunk ilyesmit, ha annak különleges jelentősége van, rituáléhoz vagy ünnephez kapcsolódik. Ezzel az egyszerű trükkel jelentősen csökkenthetjük a szervezetünkbe bevitt kalóriákat – de más káros szokásoktól való szabadulásban is segíthet ez a hozzáállás.

Hasonlóképp lemondhatunk a dohányzásról (amennyiben számunkra esetleg nem bír elég elrettentő erővel a kinti fogcsikorgató hideg), ha a doboz cigarettát például a garázsba bezárt autó kesztyűtartójában tartjuk, közösségimédia-függőségünk szabályozására pedig jelentkezzünk ki minden egyes alkalommal a telefonos alkalmazásokból, amikor már nem használjuk azokat! Így az újabb használatkor előbb muszáj lenne másodpercekig várnunk a bejelentkezésre – ennyi idő alatt pedig lehet, hogy már épp meg is érkezik a buszunk…

Minden jó, ha a vége jó

A praktika természetesen fordítva is működik: amennyiben egy új szokást szeretnénk kialakítani, kezdjük azzal a projektet, hogy a lehető összes akadályt elsöpörjük az utunkból, ami a célunk és közöttünk áll.

Shawn Achornak is így sikerült végül megtanulnia gitározni: csupán annyit tett, hogy kiküszöbölte az említett 20 másodperces extra energiaráfordítást – vett egy olcsó gitárállványt, a gitárt pedig a szekrényből a nappaliba, a kanapétól karnyújtásnyi távolságra költöztette. Ezután csoda történt: 3 héten át minden nap gyakorolt a hangszeren. „Amit tettem, az lényegében annyi volt, hogy a kívánt viselkedést a legkisebb ellenállás útjára helyeztem, így valójában

kevesebb energiát és erőfeszítést igényelt a gitár felemelése és maga a gyakorlás, mint annak elkerülése.

Szeretek erre úgy hivatkozni, mint a 20 másodperces szabály, mert a változás akadályának mindössze 20 másodperccel való csökkentése volt minden, ami ahhoz kellett, hogy egy új életszokást kialakítsak” – összegezte a pszichológus.

Kiemelt kép: Jaelynn Castillo/Unsplash