Íme az igazi téli superfood, a hüvelyesek: méltatlanul mellőzött fehérjeforrásaink (x)

A fehérjék fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban, azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból jutunk hozzájuk. Ideális esetben a napi fehérjebevitelünk fele növényi, fele állati eredetű, ehhez képest a nyugati társadalomban egyértelműen utóbbi felé billen a mérleg nyelve. Mutatunk pár tippet, amivel változtathatunk ezen!

Február 10-e a hüvelyesek világnapja, ennek apropóján érdemes beszélnünk ezeknek a növényi fehérjeforrásoknak a fontosságáról. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás a hüvelyesek csoportja, hiszen nemcsak pénztárcabarát és finom, de télen is könnyen elérhető csomagolt, konzerv formában.

Így érdemes fogyasztani őket

A hüvelyesek legismertebb képviselői a fehér- és vörösbab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. Sokan a puffadás elkerülése érdekében mellőzik ezeket a zöldségeket, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen orvosolható a probléma. Varga Dóra dietetikus szakember szerint, ha fokozatosan építjük be őket az étkezésünkbe, és legalább három-négyfélét használunk, akkor elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket. A táplálkozástudományi szakember kiemelte, hogy kifejezetten előnyös a fogyasztásuk a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségnek megőrzése, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is.

Fenntartható fehérjeforrás

Nemcsak az egészségünk, de a bolygó fenntarthatósága érdekében is fontos a hüvelyesek fogyasztása” – hívja fel a figyelmet Varga Dóra. A hüvelyesek termesztésének vízigénye más fehérjeforrásokkal összehasonlítva jóval kisebb. Nitrogénmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően javítják a talaj termékenységét, ezáltal a földek termőképességét is. Friss termények hiányában is értékes tápanyagot biztosítanak számunkra, hosszú eltarthatóságuk miatt az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben kiemelkedő szerepük van. Így a hüvelyesek igazi szuperélelmiszernek minősülnek a szervezetünk és a Föld szempontjából is!

Ízbajnok hüvelyesek

Amellett, hogy a hüvelyes zöldségek egészségesek és környezetkímélőek, nem utolsó sorban igen finomak is! Leggyakrabban leves vagy főzelék formájában kerülnek az asztalunkra, ugyanakkor ezentúl számtalan módja van még a felhasználásuknak. A hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt akár a hús alternatívájaként is megállják a helyüket. Gondoljunk csak a Közel-Kelet jellegzetes ételére, a csicseriborsóból készülő falafelre! A lencsére pedig ne csak Szilveszterkor gondoljunk: isteni saláta készülhet belőle köretként, vagy főételként húsmentes fasírtgolyó. A vörösbabbal gyakran találkozhatunk, akár leves, akár a hazánkban is népszerű mexikói csilis bab formájában. Ha szívesen kísérletezünk a konyhában, a megszokott ízek mellett csokoládés desszertet is készíthetünk belőle. Varga Dóra dietetikus azt tanácsolja, hogy a hüvelyesek változatos felhasználását segíthetjük a gabonák, diófélék, magvak és a hidegen sajtolt növényi olajok beiktatásával.