Mit tehetünk a szokásos vasárnapi melankólia ellen?

Szakértők mondják el, hogyan zárhatjuk jól a hetet.

Januárban és februárban talán még a szokásosnál is intenzívebben tör ránk vasárnaponként az a nyomasztó reményvesztettség, ami sokszor teljesen tönkre is teszi hangulatunkat a hétvége utolsó óráira. A legtöbben amiatt érzik magukat szorongóbbnak vasárnaponként, mert ilyenkor már ott lebeg a fejük fölött a hétfői munkakezdés mumusa.

Pedig még csak vasárnap van! Még élvezhetnénk, hogy (látszólag) semmi dolgunk, pihenhetnénk, szórakozhatnánk – ennek ellenére a legtöbben inkább begubózunk a tévé elé, és egész nap azon szomorkodunk, hogy holnap pattanhatunk vissza a mókuskerékbe… A Huffington Post szakértők véleményét kérte ki arról, mégis mit tehetünk a vasárnapi melankólia elkerülésére. Lássuk, ők mit mondtak!

Alakítsunk ki egy sziklaszilárd vasárnapi rutint!

„No, persze! Hiszen ez máris egy újabb feladatnak hangzik!” – gondolhatjuk, pedig épp az ellenkezőjeként hat a pszichénkre, ha megalkotunk egy kényelmes, nyugodt vasárnap esti menetrendet, majd ahhoz tartjuk magunkat minden héten. „Az emberek szeretik a rutint, és jól is érzik magukat, amikor az elméjüknek és a testüknek nem kell olyan keményen gondolkodnia a következő teendőkön, csak megy minden megszokásból” – vélekedik Ashley Janssen tanácsadó. Ő azt javasolta, hogy dolgozzunk ki egy ésszerű menetrendet a vasárnapok utolsó néhány órájára, amely segít a hét előkészítésében. Érdemes lehet a tervezést azzal kezdeni, hogy kitaláljuk, pontosan hány órakor fogunk ezentúl vasárnaponként ágyba bújni, majd innen visszafelé haladva, a korábbi órákat olyan tevékenységekkel töltjük fel, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket. Jó ötlet például a jóga, az olvasás, a rokonlátogatás, vagy akár sétálhatunk is egyet a friss levegőn, a lényeg, hogy esélyt se adjunk a búslakodásnak, inkább tereljük el a figyelmünket, és töltsük aktív pihenéssel a hét utolsó napját!

Készüljünk fel a másnap reggelre!

Ez is úgy tűnhet, mintha általa még közelebb hoznánk a hétkezdést – pedig valójában csak jót teszünk azzal, ha felkészülten tekintünk a közeli s távoli jövőbe egyaránt. Nincs kimerítőbb érzés a bizonytalanságnál, ezért ha előre tudjuk, mire számíthatunk, az jelentős mértékben tehermentesíthet bennünket mentálisan.

Francis Sopper, egy coaching szervezet vezérigazgatója elmondta, a vasárnapi szorongás enyhítésére jó módszer lehet, ha a hétfői feladataink közül néhányat előre megoldunk. Olyan apróságokra kell itt gondolni, mint hogy előre bepakoljuk a táskánkat, megnézzük az időjárás-jelentést, kiválasztjuk az öltözékünket és így tovább. Szerinte még ennél is hatékonyabb lehet azonban, ha már a hétvége kezdete előtt, azaz péntek délután időt szánunk rá, hogy átnézzük a következő heti feladatainkat – már ha van ehhez elegendő lelki erőnk.

Tervezzük meg programjainkat a következő hétre!

Janssen szerint a kedvetlenség egyik legjobb ellenszere, ha már vasárnap elkezdünk olyan programokat szervezni magunknak a következő hétre, amik izgatottsággal töltenek el bennünket. Rázzuk meg magunkat, és kezdjünk el szerelmünkkel, barátainkkal, rokonainkkal találkozókat egyeztetni, foglaljunk színház- vagy mozijegyet, esetleg jelentkezzünk be a fodrászhoz!
Jó ötlet már rögtön hétfőre is tervezni valamit, ami feltölt bennünket: például ebédszünetben egy kávézást a kedvenc munkatársunkkal, vagy a napot akár a kedvenc reggelizőnkben is kezdhetjük!

A lényeg, hogy ne az ágyban álljunk neki listákat írni!

Janssen szerint a legfontosabb annak elkerülése, hogy vasárnap este az ágyban fekve kezdjük el az előttünk álló hét teendőin emészteni magunkat. Amennyiben ugyanis így teszünk, megeshet, hogy sokáig nem leszünk képesek álomba szenderülni, emiatt pedig kialvatlanok és mogorvák lehetünk másnap. Ha esetleg mégis pont akkor jut eszünkbe valami fontos, azt jegyezzük fel az ágy mellett tárolt kis jegyzetfüzetünkbe!

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy tényleg kipihenten ébredjünk a hét első reggelén!

A hétvége legyen az öngondoskodásé!

„Át kell keretezzük, hogy mit is jelent számunkra az időpocsékolás; a szabadidőre és a pihenésre például produktívan eltöltött időként kéne tekintenünk. Nem időpocsékolás, ha családunkkal és barátainkkal töltünk időt, ha sétálunk egyet, vagy pihenünk – hangsúlyozza Janssen. – Senki sem végez jó munkát vagy hoz nagyszerű döntéseket, ha nem gondoskodik magáról. Az öngondoskodás versenyelőny az életben, felkészít minden olyan dologra, ami fontos számunkra”.

Sopper meglátása is hasonló, szerinte a hétvégén azért fontos lelassítani, hogy hétfőn, amikor megszólal az ébresztőóra, energikusabbnak érezzük magunkat. „Hétvégén pihenjünk egy kicsit tovább az ágyban, időzzünk el a reggelivel vagy az ebéddel, lassítsunk egy kicsit a pörgésen!” – ajánlja a szakember.

És mit tehet az, aki hétvégén is dolgozik?

Sokan nem tehetik meg, hogy egész hétvégére kikapcsolódjanak a munkából, Sopper szerint azonban nagyon fontos, hogy amennyiben megtehetjük, tudatosan szelektáljuk, hogy mi az a feladat, amire érdemes a hétvégénkből áldozni, és mi az, ami ezt nem éri meg.

Amennyiben például hétfő délelőttre egy rövid prezentációt kell készítenünk, végezzük el ezt a feladatot minél előbb és minél gyorsabban (szánjuk rá akár a péntek estét), a hosszadalmas, végeláthatatlan munkákat pedig hagyjuk meg a hétköznapokra!

Kiemelt kép: Matthew Henry/Unsplash