6 bombabiztos tipp, hogy hosszan pormentes maradjon a lakás

Lássuk, mit javasolnak a profik!

Bár teljesen sosem szabadulhatunk meg a sokaknak allergiás tüneteket is okozó portól, az alábbi tanácsok megfogadásával jelentősen lelassíthatjuk a porképződés folyamatát, aminek köszönhetően pedig takarítanunk is ritkábban kellhet majd. Bár a por kialakulása ellen az egyik leghatékonyabb módszer, ha beruházunk egy professzionális légtisztítóra – ennél gazdaságosabban is megoldhatjuk a problémát. Lássuk, mit tehetünk a porképződés ellen!

Ne csak dísz legyen a lábtörlő!

Annak megakadályozására, hogy a por bejusson az otthonunkba, a bejárati ajtón kívül és belül is helyezzünk el egy-egy lábtörlőt! „Kérjük meg rá a vendégeinket is, hogy vegyék le a cipőjüket, amint belépnek a házba. Ezáltal a por egy része az előszobában marad” – mondta a Martha Stewart blognak Alicia Sokolowski, egy neves tisztítószermárka igazgatója.

Tartsuk zárva az utcára néző ablakokat!

„Forgalmas időszakokban sok por száll fel az autókból, ezért ebben az időszakban jobb ötlet zárva tartani az ablakokat” – véli Sokolowski.

„A nem megfelelően záródó ablakok és ajtók is beengedhetik a port. Ha a szokásosnál több port tapasztalunk, első lépésként érdemes ellenőrizni az összes ajtót és ablakot az otthonunkban, hogy kiderüljön, hol szökik be a por” – ezt pedig már Vera Peterson, egy népszerű takarítócég elnöke tanácsolja.

Tegyük növényeinket az ablakok elé!

Természetesen nem lehet mindig zárva tartani az ablakokat, de Sokolowski szerint már azzal is sokat tehetünk a levegő tisztításáért, ha növényeinket a nyílászárók közelébe helyezzük. „A szobanövények köztudottan megszűrik a port, amit a leveleikkel tudnak megragadni. Javasolt ezért olyan növényt választani, amelynek barázdáltak vagy hullámosak a levelei, mivel ezek több port képesek felfogni a sima levelűeknél” – mondja.

Ellenőriztessük a fűtést!

A radiátorról – na és pláne a légkondicionálóról – rengeteg por szállhat a levegőbe. „A por csökkentése érdekében ajánlott háromhavonta cserélni a légszűrőket” – vélekedik Sokolowski.

Melissa Poepping író és blogger több könyvben összefoglalta már takarítási tippjeit, a portalanítással kapcsolatban pedig ő is a szűrők rendszeres ellenőrzésére esküszik. Szerinte ezeknek tisztítása és cseréje a házunk méretétől és az évszaktól is függ, ezért szerinte nem csak a javasolt ütemezéshez érdemes tartani magunkat, hanem az eszközeink állapotát is figyelnünk kell. „Egy gyors szemrevételezésből kiderül, hogy itt-e az ideje a cserének” – mondja.

Mossuk gyakrabban az ágyneműt!

Poepping szerint a lakásban a lepedők, párnák is nagyon gyűjtik a port, amit aztán mi, emberek minden egyes forgolódással szétszórunk a levegőben. Ennek megelőzésére azt javasolja, hogy legalább kéthetente mossuk az ágyneműinket. „Az ágynemű gyakori tisztítása segít kiiktatni az elhalt bőrből, a háziállatok bundájából és a szőrszálakból keletkező szennyeződést. Én általában a paplant is ugyanúgy kirázom a levegőn, mint a szőnyeget, valamint a díszpárnákkal is ugyanezt teszem” – osztotta meg tippjeit.

Sokolowski szerint jó ötlet lehet a matracokra porálló huzatot is szerezni, valamint ő két-három naponta az ágyneműt is kiszellőzteti.

Figyeljünk jobban a háziállatainkra!

Szőrös kis barátaink szintén nem könnyítik meg harcunkat a porral szemben, egy kis odafigyeléssel azonban visszaszoríthatjuk az általuk történő „portermelést” is. Poepping szerint az állatok megfelelő ápolása a megoldás erre a problémára: azt javasolja, hogy fektessünk be egy minőségi szőrtelenítő eszközbe, és azzal minden nap keféljük át kedvencünk bundáját, valamint amennyiben kutyánk van, őt fürdessük meg havonta legalább egyszer (ezt nem érdemes túlzásba vinni, hiszen a túl gyakori mosás árthat a kutya bőrének).

Ezen kívül a kedvencek fekvőhelyét hetente takarítsuk ki alaposan, a kanapéra és az ágyra pedig helyezzünk fedőtakarót vagy törülközőket, ezeket pedig szintén mossuk ki hetente. „Hetente mossuk ki a kedvencek ágyneműit, de előbb mindig rázzuk ki ezeket, hogy eltávolítsuk róluk a szőrszálakat, a szennyeződéseket és a port. Ha az ágyat közvetlenül a gépbe tesszük, azzal a gép eldugulását kockáztatjuk” – hívta fel a figyelmet rá Sokolowski.

Kiemelt kép: heshphoto/Getty Images