Megölte mindhárom gyermeküket, a férje mégis megbocsátott neki

Borzasztó tragédia történt Massachusetts államban.

A 34 éves Patrick Clancy felesége, a 32 éves Lindsay állítólag szülés utáni depresszióban szenvedett, és ez vezethetett ahhoz, hogy január 24-én az otthonukban pszichózis alatt megfojtotta mindhárom gyermekét; az ötéves Cora és a hároméves Dawson azonnal meghalt, a nyolchónapos Callant pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol ő is életét vesztette. A tragédia után a nő megpróbált öngyilkosságot elkövetni azáltal, hogy kiugrott a házuk egyik emeleti ablakából, de ezt túlélte, és jelenleg kórházban van. Lindsay a tragédia idején szülési szabadságon volt otthon – egyébként a Massachusetts General Hospitalban dolgozott ápolóként.

A tragédia napján Patrick mindössze „25 percre ugrott el otthonról” némi ételért, de mire visszaért, feleségét eszméletlenül találta a házuk előtt – írja a férfi a GoFundMe-oldalán, amit azért hozott létre, hogy mások segíthessenek neki fedezni a tragédia következtében felmerülő költségeket. „Sokan mondják, hogy el sem tudják képzelni, milyen lehet ezen keresztülmenni, és igazuk van, abszolút semmi sem tud egy embert felkészíteni erre. A sokk és a fájdalom gyötrelmes és könyörtelen. Minden állandóan rájuk emlékeztet, és amikor éppen sikerül is egy keveset aludnom, mindig róluk álmodom” – fogalmaz a férfi a bejegyzésben.

Felesége, akit most gyilkossággal és testi sértéssel vádolnak, tavaly egy Facebook-bejegyzésben is megírta már, hogy szülés utáni depresszióval küzd – ekkor a kis Callan még csak hat hetes volt.

@genuinelybex #greenscreen We need to have open and honest conversations about this. No mother should have to suffer without proper healthcare coverage. Treatment services are extremely expensive & rarely covered by insurance. This means women who cannot afford it will suffer until possible dëath. I am lucky to be alive today thanks to daily medication but its an uphill battle every day. My heart is broken for this family. Negative comments will be deleted and I will block you. #lindsayclancy #duxburybeach #duxbury #duxburyma #postpartumpsychosis #postpartumdepression #postpartumdepressionawareness #mentalhealthawareness #southshorema ♬ original sound - genuinelybex

Patrick most arra kér mindenkit, hogy nézzen a saját szívébe, és bocsásson meg Lindsaynek.

„A házasságunk csodálatos volt, és a feleségem állapotának rohamos romlásával csak erősödött. Egyformán büszke voltam arra, hogy a férje, és hogy édesapa is lehetek, és mindig szerencsésnek éreztem magam, hogy az életem része volt. Még mindig emlékszem arra a pillanatra, amikor először megláttam őt, és emlékszem, mennyire elhatalmasodott rajtam az az első látásra történő szerelem, amit csak a filmekben lát az ember. Nem telt sok időbe, mire megbizonyosodtam felőle, hogy feleségül akarom venni. Imádott nővérként dolgozni, de semmi sem ér fel a gyerekeink iránti szeretetével és az anyaság iránti elkötelezettségével. Ez volt minden, amit valaha is akart. Az ő szenvedélye tanított meg arra, hogy hogyan legyek jobb apa – írja. – Kölcsönösen megértettük a valóságot, hogy az embereknek lehetnek rossz napjaik, de ragaszkodtunk ahhoz a szabályhoz, hogy ha valamelyikünk eltéved, a másik mindig ott volt, hogy hazahozza őket, mindig. Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy mélyen magatokban találjátok meg, hogy megbocsássatok Lindsay-nek, ahogy én is megtettem. Az igazi Lindsay nagylelkűen szeretetteljes és gondoskodó volt mindenki iránt, irántam, a gyerekeink, a családunk, a barátai és a betegei iránt. A lelke legmélyén szeretetteljes volt. Most már csak azt kívánom neki, hogy valahogy megtalálja a békét.”

Nem esik elég szó a szülés utáni depresszióról

Az ügy kapcsán rengetegen fejezték ki együttérzésüket, mi több, a TikTokot szinte elárasztották a szülés utáni depresszióval kapcsolatos rövid videók. Ezekben nők vallanak arról, hogy nekik is hasonlóan borzalmas gondolataik voltak szülés után – mikor végképp kimerültnek, elhagyatottnak érezték magukat, és nem kaptak elég segítséget a környezetüktől. (Mi is megírtuk korábban, hogy a szülés utáni anyai halálesetek mintegy 20%-a öngyilkosságból ered, és hogy már a tudomány is bebizonyította, hogy nem „hisztiről” van szó.)

@xandriarenee #lindsayclancy #duxburyma #duxbury #postpartum #postpartumawareness #postpartumpsychosis #postpartumdepresssion #relatable #standwithwomen #vulnerable #vulnerability #lindsay ♬ original sound - Taz Evans

Sokan arról számolnak be, hogy eddig senkinek sem merték ezeket a gondolatokat bevallani, mert egyrészt ők maguk is szégyellték felvállalni, másrészt attól is féltek, hogy „rossz anyának” vagy egyenesen „szörnyű embernek” gondolnák őket miattuk, a Clancy család esete azonban ismét felszínre hozta az emlékeiket.

@claireobryannp Our system, yet again failed a mother. Sadly this time the consequences were farther reaching than just the mom, perhaps this will make people care, but… unlikely. #lindsayclancy #postpartumpsychosis #postpartummentalwellness ♬ original sound - Taz Evans

A videókkal fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy a szülés utáni depresszió egy valóban létező állapot, amelynek elszenvedőjét a lehető legkiterjedtebb módokon kellene segítenie a társadalomnak, a közösségnek és az egészségügynek – hogy elkerülhessük a továbbiakban a Clancy családéhoz hasonló tragédiákat.

Van segítség!

Ha úgy érzed, krízishelyzetben vagy és öngyilkos gondolatok kísértenek, a nap 24 órájában hívhatod az ingyenes és anonim lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolataid vannak, olvasd el ezt az írást! Ha pedig más miatt aggódsz, a segélyszámot szintén hívhatod, de ezen a linken is találhatsz létfontosságú tudnivalókat.

Kiemelt kép: Duxbury, Massachusetts, 47 Summer street; a tragédia helyszíne 2023. január 26-án – Fotó: Barry Chin/The Boston Globe via Getty Images