Fagyok jönnek: így segíthetünk a fedél nélküli és egyedülálló embertársainknak

Mostanában többször számíthatunk fagypont körüli hőmérsékletre, ezért figyeljünk embertársainkra.

Az OMSZ szerint a viszonylag enyhe januári időjárás után nem lélegezhetünk fel, mert az időjárás – egy cseppet sem szokatlan módon – az év első hónapjának a végén mintha észbe kapott volna. 29-én éjszaka volt a hónap leghidegebb éjszakája, és az elkövetkező napokban is többször ereszkedik a hőmérséklet fagy alá (február második hetében pedig bőven nulla fok alá süllyed majd az éjszakai hőmérséklet), ráadásul széllökésekkel kísért záporok és havasesők is várhatók. Ráadásul az Országos Meteorológiai Szolgálat ma délután figyelmeztető előrejelzést is kiadott Magyarország egész területére 2023.02.01. szerda éjfélig. Mint írják, ma délutánig a Dunántúl északi és keleti felén az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik 70 km/h körüli, a Dunántúli-középhegység magasabb részein 80 km/h-t elérő, esetleg azt meghaladó széllökések. 

Mivel ezek a körülmények leginkább a fedél nélkülieket veszélyezteti, a Magyar ökumenikus Segélyszervezet külön posztban hívja fel a figyelmet, hogy segítsünk a bajba jutott embertársainkon. 

A fagypont körüli hőmérséklet esetén a betonon ülve vagy feküdve hamar ki tudnak hűlni, ezért figyeljünk fel arra, ha valakit így látunk. Tartsuk szemmel szomszédainkat is, különösen az idős, egyedül élőket, mivel a fűtetlen lakásban őket is fenyegeti a kihűlés veszélye.

Kérdezzük meg, nincs-e szükségük segítségre, tehetünk-e értük valamit. Ha kérdésünkre nem tudnak válaszolni, vagy bármilyen komolyabb panaszuk lenne, hívjuk a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten: 061-338-4186) vagy a 112-es segélyhívót. Mondjuk el, miért kérünk segítséget, és adjuk meg a helyszínt is.

Kiemelt kép: Canva