Világraszóló magyar siker a Bocuse d’Oron! Ezek az ételek taroltak a szakácsversenyen

Gratulálunk!

Dalnoki Bence séf (akivel múlt héten készítettünk interjút többek között a versenyre való felkészülésről), Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach és Szulló Szabina felkészítésével bronzérmet nyert a Bocuse D’Oron! Ez az első alkalom, hogy dobogóra került a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenyén.

A verseny két feladatból állt, a tál és a tányérfeladatból: a tálban ördöghalat és Szent Jakab kagylót kellett használni a fogások elkészítésében, a tányérfeladatban pedig a versenyzőknek háromfogásos gyerekmenüt kellett készítenie tök felhasználásával. A zsűriben ennek megfelelően idén gyerekek is helyet kaptak a tavalyi győztes Davy Tissot és a háromcsillagos Dominique Crenn mellett.

Fotó: Sirha Lyon Official

A magyarok alkotását, a Budapest-tálat (fent) a Szabadság-híd ihlette, és szerepelt benne többek között ördöghal füstölt kagylóval, sültördöghal-mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel, tokaji borzselé, valamint egy gulyásfűszerekkel ízesített fekete kagylós tortellini is (a fotón), amelyet kék kagyló szósszal tálaltak.

A tökös gyermekmenü-feladatot úgy oldották meg, hogy többet között hideg töklevest, tökkel és petrezselyemmel töltött uborkát, valamint töktortát készítettek, amelyet aztán tökös joghurthabbal, vaníliával, almával és málnával tálaltak.

Fotó: Sirha Lyon Official

A kétnapos döntő végén a dobogó második fokát Norvégia foglalta el Filip August Bendi séffel az élen, az aranyérmes pedig Dánia lett (a verseny történetében már harmadik alkalommal) Brian Mark Hansen séf vezetésével. A dán séfek az elmúlt években robbanásszerűen hódították meg a gasztronómia világát, és sorozatosan nyernek Michelin-csillagokat és más világversenyeket – de a Bocuse D’Oron például 1991 óta minden alkalommal dobogóra jutottak.

A házigazda és címvédő francia csapatot idén a 25 éves Nais Pirollet séf (az egyetlen női versenyző) vezette, ők az ötödik helyig jutottak. Franciaország eddig hét aranyat szerzett a Paul Bocuse által 1983-ban létrehozott versenyen.

Kiemelt kép: Instagram / @bocusdorhungary