A Tadam friss, reprezentatív kutatásának eredményei a magyar fogyasztók bizonyos étkezési szokásait és kedvenc ételeit ismertetik.

–––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Mi legyen ebédre?

Különösen gyerekes családoknál lehet ismerős ez a végtelenszer felmerülő örökkérdés, de legyünk őszinték, akár csak saját magunkról, a párunkról vagy egy egész családról gondoskodunk ebédválasztás tekintetében, a fejünkben már ott motoszkálnak a jól bevált receptek, ha pedig bármit választhatnánk, akkor szinte a szánkban érezzük az ízét legkedvesebb ételünknek. Köztudott, hogy az étkezés egy minden érzékelésre – látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás – kiható cselekvés. Az elfogyasztandó étek kiválasztásakor nyilván elsőbbséget élvez a vizualitás, emellett nagy hangsúlyt kap egy étel illata és ízvilága. Hányszor fordult már velünk elő, hogy egy fotókkal illusztrált szakácskönyv képein vagy főzőműsorban meglátunk egy gusztusosan tálalt fogást, és szinte érezzük az ízét a szánkban, vagy a kellemesen gőzölgő leves látványa felidézi a nagyi gulyásának illatát? És ugyanez fordítva, ebédidőben megérzünk egy ínycsiklandó illatot egy étterem mellett elhaladva, és lelki szemeink előtt szinte látjuk a gondolatainkban hozzákapcsolódó fogást. Kedvelt mindfulness gyakorlat az úgynevezett “ezer dolláros falat”, aminek tulajdonképpen az a lényege, hogy a jelen pillanatot maximálisan átélve egy számunkra kedves ételbe úgy harapunk bele, hogy a falatot szépen lassan, egy percen keresztül ízlelgetjük és rágjuk mielőtt lenyelnénk, alaposan kiélvezve a falat minden aromáját, felfedezve annak textúráját, vagy akár rágás közben a hangját (pl. egy zöldség roppanását), felidézve a régebbről hozzákapcsolódó kellemes emlékeinket. Mert bizony, mindenkinek vannak saját ízemlékei. Legyen szó bármilyen egyszerű ételről, a nosztalgiának köszönhetően – lehet az emlék jó vagy rossz – kulináris kalandjaink mély nyomokat hagynak bennünk. Ha az emlék kellemes, az adott étel ismételt fogyasztása biztonságérzetet kelt és örömet okoz. Komfort ételeknek leginkább azokat nevezzük, amelyeket nem túl bonyolult elkészíteni és a szeretteinkhez köthetőek, vagy egyszerűen csak szép emlékeinkkel párosíthatóak. Hogy felnőttkorára kinek mi lesz a kedvenc étele, országonként, nemzetenként, kultúránként változó, és bár a nemzetközi kereskedelemnek köszönhetően ma már egyre több minden elérhető, azért lássuk be, alapanyag függő is. Amíg a japán konyha a sushiról, az amerikai a steakről, a skandináv a lazacról, a mexikói a fűszeres ételekről, az olasz gasztronómia a tésztáról és a pizzáról híres. Nézzük meg, Magyarországon mi a helyzet! Ha azt mondjuk vasárnapi ebéd, neked milyen melegétel jut eszedbe? 

Íme, a magyarok kedvenc ételei!

A Tadam.hu reprezentatív kutatása 500 magyar fogyasztót vizsgált a 2021-es év második felében, azzal a céllal, hogy megismerje a magyarok bizonyos étkezési szokásait és kedvenc ételeit. Egy átlag magyar naponta háromszor étkezik, melyből jellemzően egyszer fogyaszt melegételt – derül ki a friss kutatásból. Az eredmények kiértékeléséből azt is megtudhatjuk, hogy a válaszadók körében mely diéták a legnépszerűbbek, általánosságban milyen alapanyagok a kedvenceink vagy, hogy mely ételeket fogyasztjuk a legszívesebben. Bár a közbeszéd alapján azt hihetnénk, hogy a lakosság egy szemmel jól látható része tart valamilyen különleges étrendet, a válaszok alapján a magyar háztartások 58,6 százalékában senki sem követ speciális diétát. Azok közül, akik mégis kerülnek valamilyen alapanyagot, a legtöbben a cukortól tartózkodnak. Az 500 megkérdezett körében a háztartások 17 százalékában figyelnek a csökkentett cukorbevitelre, ezt követik 15 százalékkal a laktóz- és tejtermékmentesen étkezők, míg a dobogó harmadik fokán a csökkentett szénhidrátbevitel jellemzi az étkezéseket. A háztartások mindössze 8 százalékában van gluténérzékeny, míg a mindössze 4,4 százalékában vegetáriánus, 1,1 százalékban vegán. A kutatásból az is megállapítható, hogy a megkérdezettek csupán egyötöde tudja megbecsülni, hogy hány kalóriát fogyaszt el. Ez a kalóriaszám átlagosan 1985 Kcal/ napra becsülhető.

A Tadam.hu reprezentatív kutatása szerint

Hétköznapok folyamán leginkább naponta háromszor étkezünk, mely a megkérdezettek több mint felére igaz (54%). Ami

meglepő eredmény, hogy a válaszadók közel 20 százaléka csak kétszer étkezik hétköznaponként. A sok dietetikus és táplálkozási tanácsadó ajánlása szerinti öt étkezést mindössze 33 ember tart az 500-ból.

A hétvégi szokások nagyban nem térnek el a hétköznapiaktól, ugyanakkor úgy, hogy több időnk van tízóraizni vagy uzsonnázni, megnő a naponta négyszer étkezők száma (hétköznap 14%, hétvégén 19%).  Nemcsak az étkezések számában találunk eltéréseket a szokásokban; a hétköznapokon jellemzően mindössze egyszer fogyasztunk melegételt (64%). Szombaton és vasárnap is bár a napi egyszeri melegétel fogyasztók vannak a legtöbben, de jelentősen megnő a meleget ebédelők és vacsorázók aránya a hétköznapokhoz képest (hétköznap 26%, hétvégén 40%).  A napi egyszeri melegétkezés feltehetően abból következik, hogy a magyar lakosság több mint fele (55%) hideget vacsorázik. A 18-29 éves korosztály az egyetlen, akik a hétvégén döntő többségben inkább kétszer esznek meleg ételt, de a hétköznapi arány is náluk a legmagasabb. Hasonló minta alapján étkeznek hétvégente az egyedül élők, de minden családszerkezetnél megállapítható, hogy hétvégén gyakrabban fordul elő, hogy kétszer fogyasztanak meleg ételt.

Főzünk vagy rendelünk?

A válasz természetesen több tényezőtől függ. A járvány miatt mára sok helyen beépülni látszó home office egyértelműen jót tett az ételkiszállításnak, hiszen része azon csomagküldő és internetes üzletek szegmensének, melyek forgalma a KSH 2020. márciusi adatai szerint (a kijárási korlátozások ideje) alatt éves szinten több mint 40 százalékot nőtt. A ››mi legyen az ebéd?‹‹ kérdésre adott válaszok kombinációja egyenes arányban növekszik a megkérdezettek (családtagok) számával. Egy család békéjének és fenntartásának érdekében innentől következik az alku, hiszen mégsem lehet minden nap pizzán és sajtos-tejfölös tésztán élni… Ha a szülők dolgoznak, és a gyerekek már óvodás, iskoláskorúak, nagy eséllyel az intézmény menzáján ebédelnek. Ezt támasztja alá a napi egyszer melegétkezés eredménye is.

A Tadam.hu reprezentatív kutatása szerint

A kutatás kimutatta, hogy rohanó életmód ide vagy oda a lakosság 95 százaléka legalább heti háromszor főz. Az abszolút kedvenc alapanyag a csirkehús, az 500 megkérdezettből 405 ember kedveli, ezt követi szorosan a burgonya, a sertéshús, a tésztafélék és a paradicsom. A sor végén „kullognak” a grillezett zöldségek, amit mindössze ötvenöten kedvelnek félezer emberből, a sort a köles, a quinoa, a hajdina és a bulgur zárják. A pandémia időszaka, megváltoztatta a lehetőségeket és sokakat egy újfajta időbeosztásra tanított, ami hatással lett étkezési szokásainkra is. Amellett, hogy megtanulhattuk az elengedést, felerősödött az igény a biztonságérzetre, amelyhez nagyban hozzájárultak azok a komfort ételek, amelyek a sokszor hónapokig nem látogatható szeretteinkre emlékeztettek. Azonban nem mindenki született konyhatündér vagy nem rendelkezik igazán megfelelő felszereltségű, jól szellőző konyhával. A házias ízekről, akkor sem kell lemondania. Testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében, irodai vagy fizikai munka esetén is szükségünk van legalább napi egyszer meleg ételre, ezért ha nem is tudunk mindennap főzni, kaja rendeléssel megoldhatjuk, hogy mindig valami ínyünkre való kerüljön a tányérra.

Az abszolút kedvencek

Ha a vasárnapi ebéd kérdésre, neked is beugrott a klasszikus húsleves és a nagyi almáspitéje mellé, nagybetűkkel a RÁNTOTT HÚS, nyertél! A főételek toplistájának első helyén ugyanis a rántott csirkemell filé áll, ezüstérmes a rántott karaj, míg a harmadik kedvenc a rántott sajt. Épphogy lemaradnak a dobogóról a fasírtgolyók, amit a rántott karfiol követ. A Tadam a kutatás eredményét figyelembe véve állította össze étlapját, így Budapesten és már további 14 településen mindenki a magyarok kedvenc ételei közül válogathat az étel házhoz szállító cég kínálatában.

5 ok, amiért érdemes főzésmentes napokon a Tadam.hu-t választani:

  • Este 10-ig ráérsz megrendelni a holnapi ebédedet (vasárnap is ráérsz este 10-ig leadni a hétfői rendelésed) amit akár a mobilodról is könnyen és gyorsan elintézhetsz
  • Ha fogalmad nincs, hogy mit ennél és nincs is sok kedved ezen agyalni, akkor a napok felett találsz egy Segítünk mit egyél! gombot, kattints rá és csapj le az első szimpatikus ajánlatra
  • Ha bármilyen étel allergiád van vagy például vegán vagy tejtermék mentes ételre vágysz vagy kerülöd a glutént, utálod a halat, ezeket mind beállíthatod a szűrőknél az ételek fölött
  • A kiszállítás mindig ingyenes
  • Különböző nasik közül válogathatsz: üdítőt, chipset, csokit és sok mást is rendelhetsz az ebéded mellé

 

Galéria | 4 kép

Kedvenc ételeink – mennyit főzünk?

Kedvenc ételeink – mennyit főzünk?

Fotó megosztása:

Te mit választanál holnap ebédre?

 

Képek: Tadam.hu