A család kedvence lett a koronatanú a furcsa ügyben.

Rejtélyes vagy éppen kegyetlen gyilkosságokban sajnos nincsen hiány, Martin Duram, vagy ahogy a szerettei hívták, Marty megölése azonban kiemelkedik a sorból. Nem is a motiváció vagy a tett elkövetésének módja a különös, hanem az, ahogyan a tettes végül lebukott.

Marty Duramot 2015 májusában ölték meg michigani otthonában, ötször lőttek rá egy 22-es kaliberű kézifegyverrel. Feleségét, Glennát mellette találták meg szintén lőtt sebbel, de még életben. A testeket a szomszédjuk fedezte fel, aki aggódni kezdett a 11 éve együtt élő házaspár miatt, mivel korábban naponta beszéltek, de ezúttal napok óta nem hallott felőlük. Végül belépett a házba, majd a hálószobában talált rájuk, és a rengeteg vér miatt azt hitte, hogy mind a ketten halottak. Értesítette a hatóságokat, és amikor megérkeztek az egyenruhások, az egyikük vette észre, hogy Glenna még lélegzik. Amikor Gary Wilson őrmester a bíróságon azt vallotta, hogy amint ellenőrizni akarta a nő pulzusát, a szemei felpattantak, és a teste megrándult, ahogy mondta: „Mit csinálsz?”

Ellentétek vonzásában

A pár mindkét tagjának ez volt a második házassága, a korábbi kapcsolataikból összesen 5 gyerekük született. Martynak 1995-ben súlyos autóbalesete volt, ami maradandó sérülést okozott neki, emiatt nem tudott dolgozni, és nagyon önbizalomhiányossá is vált. Ez Glenna megismerése után csökkent benne, szinte kivirult. A nő lett hivatalosan is a gondozója, amiért Michigan államtól pénzt is kaptak. Ami jól jött nekik, mivel Marty rokkantsági segélye mellett ez volt az egyetlen bevételi forrásuk. Azonban ez nem volt elég, mivel Glenna a spórolós természetű férjével szemben szerette szórni a pénzt, és szerencsejáték-függő is volt, így folyamatosan anyagi gondokkal küzdöttek.

Glenna és Marty, amikor még boldogok voltak (Screenshot: YouTube / @Sunny Shay V)

Végül a hatóság szerint ez vezetetett a tragikus eseményhez is. A rendőrség először értetlenül állt az eset előtt, miután átfésülték a házat, nem találtak semmilyen betörésre utaló nyomot. Mivel Martyt és Glennát is megtámadták, felmerült a lehetőség, hogy egy harmadik fél követte el a támadást. A fegyvert végül a nappaliban a kanapé alatt találták meg. Ami viszont elkerülte a figyelmüket, az egy boríték volt, benne többek között Glenna búcsúlevével, amiben bocsánatot kér a tettéért, és hogy rossz ember volt – ezt a Duram-gyerekek találták meg, akik értesítették a rendőröket róla. Csak ezután kezdtek el nyomozni az asszony után, aki azt állította, hogy sem a levelekre, sem a lövöldözésre nem emlékszik, a hatóságoknak pedig nem volt elég bizonyítékuk ellene.

Váratlan tanú

Ez egy évvel az eset után változott meg, amikor Marty családja közzétett egy videót, amin a család afrikai szürkepapagája, Bud (akit Marty ex-neje fogadott magához) újrajátszotta a gyilkosság pillanatait. A papagáj ide-oda röpködve változtatta a hangját, két vitatkozó embert imitálva, pontosabban Martyt és Glennát. Végül

a madár azt mondta: „Ne lőj!”, amik feltehetően Marty utolsó szavai voltak.

Miután a videó bejárta az internetet, az ügy is hatalmas nyilvánosságot kapott, így a rendőrségre még nagyobb nyomás nehezedett, hogy letartóztassák Glennát, aki ellen egyre több bizonyíték gyűlt össze. Az egyik ilyen volt többek között az is, hogy a házukat pont Marty halálának napján akarta elárverezni titokban a nő, mert rengeteg adósságot halmozott fel az idők során. Végül két évvel a gyilkosság után a bíróság többek között a papagáj „vallomása” alapján tényleges életfogytiglani börtönre ítélte a nőt, aki jelenleg a michigani Pittsfield Charter Townshipben tölti a büntetését.

A papagáj vallomása ebben a videóban is látható:

Kiemelt kép: Getty Images / Canva