Nem csak a főnök hangulatán múlik, hogy megkapjuk-e...

Bár a minimálbérek emelkednek, a megélhetési költségek szinte napról napra egyre magasabbak, így világszerte rengeteg család spórolni, a korábbi kényelemből valamelyest leadni kényszerül. (Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük az idősek spórolási praktikáit – megéri megfogadni!) Nagy-Britannián például az elmúlt hónapokban sztrájkhullám söpört végig emiatt, több tízezer munkavállaló hagyta ott a munkahelyét – írja a BBC. A lap a problémára reagálva HR-eseket és vezetőket is megkérdezett arról, mi lehet a titka a sikeres bértárgyalásoknak – nevezetesen: hogy hogyan harcolhatunk ki magunknak fizetésemelést.

Az időzítés itt is kulcsfontosságú

Jill Cotton, egy álláskereső oldal szakértője szerint sokat segíthet, ha előre lefixálunk egy időpontot a főnökünkkel a fizetésemeléssel kapcsolatos megbeszélésre. Így mindkettőnknek lesz ideje előre felkészülni rá, ezáltal pedig nagyobb valószínűséggel lesz eredményes a beszélgetés. „Ne zúdítsuk rá a követeléseinket a felettesünkre! Legyünk őszinték, és mondjuk meg, hogy szeretnénk vele megbeszélni egy időpontot a fizetésről való tárgyalásra” – tanácsolta Cotton.

Rowsonara Begum, egy kifőzde működtetője azt hangsúlyozza, hogy a megbeszélést egy a cég számára is megfelelő időpontban kell lebonyolítani. Az ő kifőzdéje öt alkalmazottat foglalkoztat, és a forgalmas időszakokban időnként további dolgozókat is vesznek fel. Szerinte a béremelést kérő dolgozóknak a megfelelő időben kell előállniuk kérésükkel: ha például olyan időpontot választanak, amikor az üzlet épp elég jól megy, akkor a legnagyobb az esélyük arra, hogy sikeresen tárgyaljanak a fizetés emeléséről.

Készüljünk a tárgyalásra bizonyítékokkal

Ha pénzről van szó, nem beszélhetünk „csak úgy” a levegőbe! Miután külön időpontot kértünk (és remélhetőleg meg is kaptuk ezt) a főnökünktől a megbeszélésre, szánjunk időt arra, hogy érdemben fel is készülünk erre. „Legyünk tisztában vele, hogy pontosan mit értünk mi el a munkahelyünkön, hogy miben fejlődtünk, hogyan segítettük a csapatot, vagy épp támogattuk a feletteseink munkáját! Vegyük sorba, mi mindennel tettünk hozzá a cég sikeréhez” – javasolja Shan Saba, egy glasgow-i munkaerő-közvetítő cég igazgatója.

Stephanie Davies munkahelyi pszichológus szerint ezek a tények a vezetőknek is segítenek abban, hogy meglássák, pontosan miért is kellene többet fizetniük. „Az agynak szüksége van a »miért«-re: miért fizessek neked ennyivel többet?” – világított rá. Nem szabad azonban azzal megelégednünk, hogy listába foglaljuk, mi mindent csináltunk eddig. Saba szerint azt is fontos tisztázni, hogy a jövőben milyen feladatokat szeretnénk kapni. „Ha arra törekszünk, hogy feljebb léphessünk a ranglétrán, készítsünk tervet arról is, hogy mi mindent szeretnénk csinálni a cégnél a következő évben” – mondta.

Fő a magabiztosság!

Amikor több pénzt kérünk a munkánkért, az önbizalom elengedhetetlen. Begum is ezt tapasztalja az alkalmazottakkal folytatott beszélgetései során. „Itt, Salisburyben elég nehéz megszerezni a szükséges személyzetet, a tengerentúlról is nehezebb lett mára már toborozni. A munkavállalók tehát komoly tárgyalási pozícióban találják magukat, mert tudják, hogy munkaerőhiány van” – foglalta össze.

Jill Cotton szerint az emberek gyakran azért nem elég magabiztosak ebben a helyzetben, mert a fizetésről való tárgyalást még mindig komoly stigma övezi – pedig ez a munka világának egyik legfontosabb része. 

A nők és a kisebbségi háttérrel rendelkezők gyakran különösen nehezen tudnak több pénzt kérni a munkájukért,

tette hozzá Stephanie Davies. Ő azt tanácsolta, hogy azok, akiknek nehézségei vannak az ilyesmivel, kérjék egy mentor vagy példakép segítségét az ilyen beszélgetésekhez.

Legyen egy konkrét összeg a fejünkben

Amennyiben kitűztük az időpontot a tárgyalásra, átgondoltuk az érdemeinket, és a bátorságunkat is összeszedtük, már csak egy nagyon fontos feladatunk van hátra: konkretizálni a követelést. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a legjobb, ha a beszélgetés előtt már van egy pontos szám a fejünkben. James Reed, egy toborzással foglalkozó cég elnöke úgy fogalmazott: végezzünk kutatómunkát! „Menjünk fel az internetre, és nézzük meg az álláshirdetéseket, nézzük meg, hogy más hasonló munkakörökben milyenek a fizetések” – tanácsolta.

Tartsunk ki az álláspontunk mellett

Amennyiben a fentiek betartásával valamiért mégsem járunk sikerrel, fontos, hogy ne csüggedjünk! „Ezek a tárgyalások elhúzódhatnak egy ideig, néha akár hónapokig is, de fontos, hogy a kommunikáció nyílt maradjon” – emelte ki Begum. Reed azt hangsúlyozta, hogy a fizetés sem mindenek felett álló dolog. „Nem feltétlenül csak a pénzről lehet szó. Meglehet, hogy (több pénz helyett, mondjuk) több szabadságot vagy rugalmasabb munkaidőt kapunk” – amit szintén sikernek könyvelhetünk el. Ha pedig úgy érezzük, hogy nem azt kapjuk a munkáltatónktól, amit érdemlünk, ne feledjük, hogy mindig vannak más lehetőségeink is. „Mindig lehet máshol keresgélni, ez az igazán nagy tanulság” – zárta Davies.

Kiemelt kép: the_burtons/Getty Images