A BIDF 2023. január 21. és 29. között 9. alkalommal hozza el a magyar közönség számára a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmeket, a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence, IDFA fesztiválok favoritjait.

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, azaz a BIDF idei szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”

A fesztiválon a világ minden tájáról érkező nagyszerű filmeket tekinthetünk meg, a téma pedig rendkívül változatos. A balesetek traumáitól a sanghaji családok mindennapjain át társadalmi felelősségvállalásról, menekültkérdésről és a környezethez való viszonyunkról is rengeteget tanulhatunk a vetített filmekből. Lesz a fesztiválon olyan film is, amelynek alkotói az életükkel játszottak, amikor a filmet elkészítették, más filmekben pedig a szereplők azok, akiknek hihetetlen nagy bátorságról tanúskodik.

Idén 7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztiválélménnyel vár több tízezer nézőt 10 hazai város.

A budapesti Cinema City Mammut mozi mellett Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém vetítőtermeiben láthatóak a BIDF filmjei. Néhány filmcím az impozáns listáról: Az utolsó hazatérés(Last Flight Home, USA), Otthon a romokon (A House Made of Splinters, Dánia, Svédország, Ukrajna), Örök tavasz (Eternal Spring, Kanada), Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire, Ukrajna, USA), Mi svédek és a COVID (The Swedish Model, Svédország).

A 32 nemzetközi zsűritag között köszöntheti idén a BIDF Spiró György írót, Jordán Adél, Stork Natasa és Máté Gábor színművészeket, Székely Kriszta rendezőt, Harcsa Veronika énekest, Gryllus Vilmos és Kollár-Klemencz László zenészeket.

Kollár-Klemencz László a Légy felelős! szekció zsűritagja az alábbi videóban beszél a megtisztelő feladatról:

A zenész szerint a dokumentumfilmekre mindannyiunknak szüksége van, mert ezek az alkotások nagyon erőteljesen tudnak értékeket közvetíteni, hatással lehetnek a mindennapjainkra és megmutatják, hogy mi emberek, éljünk bár a Föld különböző pontjain is, rengeteg mindenben hasonlítunk. 

Kiemelt kép: Getty Images