Így szabadulhatunk meg pofonegyszerűen és villámgyorsan a megszáradt viasztól

...és hosszabbíthatjuk meg a tégelyek, szőnyegek és a kanapé élettartamát is.

A téli hónapok során a különböző gyertyáknak és mécseseknek a ház szinte összes helyiségében hasznát vehetjük: az étkezőbe, a nappaliba, a fürdőszobába is melegséget hoznak, valamint évszaktól függetlenül egy kis plusz komfortérzetet biztosíthatnak a mosdóban elhelyezett illatgyertyák. Amennyiben azonban ilyesfajta fényárban sütkérezik lakásunk, az további feladatokkal járhat számunkra, például: valamit kezdenünk kell a gyönyörű tégelyekkel a gyertyák leégését követően, valamint a viasz esetleg lecsöppenhet – ezáltal foltot hagyva kedvenc bútorainkon. Akivel történt már hasonló, jól tudja, hogy a megszáradt viasztól igen nehéz megszabadulni.

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis mindkét esetre elhoztuk a legpraktikusabb tippeket!

A tégely új élete

Sem pénzügyi, sem környezetvédelmi szempontból nem éri meg minden egyes leégett gyertya helyére teljes új szetteket vásárolnunk – és szerencsére nem is szükséges! Ha az alábbi trükköket alkalmazzuk a tégelyek kiürítésére és takarítására, a jövőben már elég lesz csupán egy-egy új gyertyát beszereznünk a régiek helyére.

Fagyasztás

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a megszáradt viaszt kiszedjük az edényekből vagy textilekből az, ha minél alacsonyabb hőmérsékletnek tesszük ki ezeket. Helyezzük hát néhány percre a viasszal megtelt üvegeket fagyasztószekrénybe (ott is felejthetjük őket, semmi bajuk nem lesz tőle)! A hideg hatására a viasz megkeményedik és összezsugorodik majd, azaz amikor kivesszük majd a fagyasztóból a tégelyeket, azt tapasztaljuk majd, hogy a viasz szépen eltávolodott az üvegcse oldalsó falaitól. Fordítsuk a fejük tetejére a tégelyeket – a viasz csak úgy kicsusszan majd belőlük!

Amennyiben a művelet után esetleg egy apró foltnyi viasz mégis maradt a tégelyben, és ez zavar bennünket, óvatosan kapargassuk le a maradékot egy kenőkéssel, majd szappannal és vízzel tisztítsuk meg az edényt! Törekedjünk azonban arra, hogy a viaszdarabok ne a lefolyóban végezzék, ott ugyanis később dugulást okozhatnak!

Melegítés

Amennyiben nincs fagyasztóládánk, esetleg olyannyira tele van, hogy már egy darab kicsi tégely sem fér bele, egy másik, szintén a hőhatások elvén alapuló megoldáshoz is folyamodhatunk – a forró víz jóvoltából. Helyezzük a tégelyt egy törülközővel vagy újságpapírral letakart felületre, majd kenőkéssel vagy kanállal távolítsunk el belőle annyi viaszt, amennyit csak tudunk! Ezután öntsünk forró vizet az üvegbe – de ne töltsük tele, hagyjunk egy kis helyet a tetejénél! Ezután azt láthatjuk, hogy a forró víz megolvasztja a viaszt, ami pedig ezután a víz tetejére úszik. Hagyjuk a vizet kihűlni, majd egyszerűen csak vegyük le a lubickoló viaszt a tetejéről, és voilá, kész is!
Ebben az esetben is alkalmazható a fentebb említett módszer az apró maradékok eltávolítására – már amennyiben maradt bármi is az üvegben.

A kitisztított gyertya üvegcsék mécsestartókként is folytathatják életüket. Nyáron kerti partikhoz is ideális lesz, a földre is lehelyezhetjük őket (Fotó: Getty Images)

Újabb esély a bútoroknak

Amennyiben viasz csöppent kedvenc bútordarabunkra, kulcsfontosságú, hogy a viasztól való magszabadulásnak épp a megfelelő időpillanatban kezdjünk hozzá. Ez azt jelenti, hogy ne essünk neki túl hamar, azaz azelőtt, hogy a viasz megkeményedett, megszáradt volna – ezáltal ugyanis csak szétkenhetjük a felületen, így pedig még nehezebben megszabadulni a folttól; de ne is üljünk fölötte túl sokáig, hiszen minél tovább az anyagban hagyjuk, annál makacsabb foltot hagyhat maga után a gyertyaviasz.

A kárpitokból való eltávolítás is hasonló alapelveken nyugszik, mint a tégelyek megtisztítása, de lássuk, mi is a pontos menete ennek!

  1. Kezdjük azzal, hogy jeget helyezünk a viaszra – ezáltal rövid idő alatt megkeményíthetjük azt. (Ehhez töltsünk meg egy műanyag zacskót jégkockával, majd helyezzük a jégzacskót közvetlenül a viaszfoltra 5 percre!)
  2. Vegyük le a területről a jegeszacskót, és egy kenőkéssel óvatosan kaparjuk le a viaszt a szőnyegről vagy bútorról – annyit, amennyit csak tudunk!
  3. Tegyük egy barna papírzacskó egyik lapját a viaszfolt tetejére, majd egy vasalóval melegítsük át! A papír ekkor elkezdi fel-, és a szőnyegből kiszívni a viaszt. Szükség esetén ismételjük meg a vasalást a zacskónak mindig egy tiszta részét használva, amíg az összes viasz el nem tűnik a textilből!

Amennyiben illatgyertya okozta a gondot, és színes folt maradt az anyagon a viaszdarabok eltávolítása után, nedvesítsünk meg egy tiszta fehér ruhát alkohollal (vagy szőnyegtisztító szerrel), és óvatosan kezdjük el a foltot letörölni. Ne dörzsöljük!

És ha semmi sem segít?

Amennyiben ezek után a lépések után még mindig látszik a folt a szőnyegen vagy a kárpiton, akkor se essünk kétségbe! Végső esetben kérjük ki szakember véleményét a foltról, forduljunk a tisztítóhoz segítségért! Azokkal a professzionális tisztítószerekkel, amelyeket ők használnak, nemcsak a viaszt, hanem akár még a rágógumit is el tudják távolítani kedvenc bútorainkból – persze ezek egy kicsit több pénzbe kerülhetnek nekünk, mint az otthoni trükkök.

Kiemelt kép: Anastasiia Krivenok/Getty Images