Gyász: így búcsúztatja a 29 évesen elhunyt főtörzsőrmestert a rendőrség

Szolgálatteljesítés közben vesztette életét Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányságának körzeti megbízottja. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megrendülten búcsúztatta a fiatal rendőrt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjához január 12-én tíz óra után több bejelentés is érkezett bejelentés arról, hogy egy az újbudai Lecke utcában álló társasházban egy férfi erőszakkal akar a szomszéd lakás ajtaján bejutni, félelmet keltve a lakókban.

Mécsesek égnek Baumann Péter fõtörzsõrmester emlékére a Rendõrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

„Az elmúlt években ezekre az esetkere kialakított szigorú protokoll szerint ekkor több rendőri egység is elindult a helyszínre – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője. Az egyik egység a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három rendőrből álló csoport a támadó elfogását kezdte meg” – közölte a szóvivő.

A helyszínre érkező rendőrökre a férfi ekkor késsel rátámadt, három rendőrt megsebesített, majd kimenekült az épületből.

Menekülés közben az egyik rendőr lábon lőtte, így végül sikerült elfogni, de a késelés következtében a három rendőr egyike, a fiatal főtörzsörmester olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után nem sokkal elhunyt.

Gyászol a rendőrség

„Baumann Péter r. főtörzsőrmestert 2023. január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében.

A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelgünk munkatársunk helytállása előtt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves” – olvasható a rendőrség közleményében.

A rendőrség  mai sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője beszélt az eset körülményeiről is, egyelőre nem tudni, hogy a késelő állt-e alkohol vagy más drog befolyás alatt, mindenesetre a férfi őrjöngése zavart tudatállapotról tanúskodhat. Gál emellett arról is beszélet, hogy a szervezet elindította a meggyilkolt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az elfogott gyanúsított kihallgatása jelenleg is zajlik, több ember sérelmére elkövetett emberölés ügyében, az eddig rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján az intézkedés szakszerű és jogszerű volt, a lőfegyver használata arányos volt, de mivel folyamatban lévő ügyről van szó, további tájékoztatás nem adható. 

A rendőrgyilkosságok érthető módon mindig nagyon megrázzák a közvéleményt, hiszen a közösséget védelmező személy, feladatvégzése közben esik áldozatul, ebben az esetben ráadásul tragikusan fiatalon, februári harmincadik születésnapja előtt vesztette életét a rendőr. Gál Kristóf a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel a rendőrséghez, és a legutóbbi éves értékelésén kiválóra értékelték parancsnokai. A rendőrség a főtörzsőrmestert saját halottjának tekinti.

Nyugodjék békében!

Kiemelt kép: Getty Images