Kutyások, figyelem! Budán több helyen is méreg van az utcákon

Több olvasónk is arról számolt be, hogy halálos méreggel találkoztak kutyasétáltatás közben.

Több olyan információ jutott el szerkesztőségünkbe, ami alapján valószínűleg valaki vagy valakik patkánymérget illetve fagyállót helyeztek ki Buda egyes részein, amire több helyi kutyás csoportban is felhívták a figyelmet állatorvosi adatokra hivatkozva. Az egyik informátor szerint a Vérmezőtől egészen a Városmajorig húzódó terület érintett a mérgezésben. A kékes vagy lilás színű paszta fekete dobozban vagy anélkül került kihelyezésre, de az állatvédők nyomatékosan kérik, hogy ügyeljünk arra, hogy más dolgot se egyen meg a kutyánk a közterületeken, mert sosem lehet tudni, hogy melyik lehet ránézve veszélyes.

Jelenlegi információink szerint valószínű, hogy nem egyéni akció vagy kutyák elleni bosszúhadjárat áll a háttérben, hanem rágcsálóirtás. Tegnap

a Budavári Önkormányzat kitett egy posztot közösségi oldalán, miszerint patkányirtás zajlik a kerület néhány utcájában.

„Budapest területén az elmúlt években megszaporodtak a patkányok, ezért átfogó védekezésre van szükség, melyet a Fővárosi Önkormányzat megbízásából az RNBH Konzorcium végez. A patkányirtó szereket zárt dobozban helyezik ki a szakemberek, illetéktelenek a méreghez nem tudnak hozzáférni és általában oda helyezik ki, ahol a patkányt észlelték. Veszély esetén minden doboz alján találhattok egy tájékoztató címkét, mely tartalmazza a használt irtószer fajtáit, a mérgezés ellenszerének leírását (K1 vitamin injekció), továbbá a kihelyező cég adatait. Amennyiben lakókörnyezetetekben patkányt észleltek, úgy az alábbi űrlap kitöltésével jelenthetitek be. A patkányirtószer kihelyezése díjmentes: https://budapest.hu/…/Szolgaltatas/patkanybejelentes.aspx” – áll a bejegyzésben.

Azonban több ott élő gazdi szerint nem voltak megfelelően tájékoztatva minderről, így fordulhatott elő több, a kihelyezett mérgeknek köszönhető baleset is az elmúlt időszakban. „Nem értem, hogy ilyenkor

miért marad el az irtást végző cég részéről a plakátolás meg az előzetes bejelentés,

de biztosan nem direkt a kutyák ellen teszik ki a mérget – írta egyikük. – Szóval nem mérget szórtak szét hanem rágcsálót irtanak, ami érthető, mert bajokat terjeszthetnek és kártékonyak.”
Olyan informciók is eljutottak hozzánk, miszerint nemcsak az I., hanem a II. és XI. kerületek is érintettek, így ott is fokozott figyelemmel sétáltassunk kutyát, illetve a kijárós cicáinkra is ügyeljünk!

Mit tehetünk mérgezés esetén?

Ha megtörtént a baj, akkor a legfontosabb tényező az idő. Dr. Varga József, a Család utcai Kisállatrendelő állatorvosa elkészített egy videót, amelyben a patkánymérgezés tüneteiről és lehetséges kezeléséről beszél részletesen. „A kutyák számára vonzó a patkányméreg, mert gabonajellegű, ízesített, de létezik gél állagú is. Általában lila színű a rágcsálóméreg. Ha felmerül a gyanúja, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, és mérlegelni a hánytatás lehetőségét, hogy minél kevesebb méreg szívódjon fel. A teljes kezelés azonban lehet akár egy hónapos is. (…) A tünetek nem azonnal, hanem pár napon belül jelentkeznek, és belülről kezd vérezni az eb. Sajnos ekkor már valószínűleg menthetetlen az eb vagy macska. Egyéb tünetek nem jellemzőek, nehéz dolga van az állatorvosnak. (…) Ennek a méregnek az ellenszere a K-vitamin, amit magas dózisban fog adni az állatorvos, és ennek adagolását kell otthon is folytatni.”

A teljes videó alább tekinthető meg:

Kiemelt kép: Getty Images