A szőlőzsíron túl – mit tehetünk cserepes ajkak ellen?

A hideg, néha szeles időjárás, az ajkak folyamatos nyalogatása, az alacsony folyadékfogyasztás és az különböző, a bőrünket irritáló termékek mind felelősek lehetnek az ajkak kiszáradásáért és érdessé válásáért. Mutatunk néhány trükköt, amivel elkerülhető a kellemetlenség.

Nem számít, milyen évszak van, a kicserepesedett ajkakkal legtöbbünk küzdött már valamikor. Bár nagy a kísértés, hogy ideiglenes, de legalább azonnali enyhülés érdekében folyamatosan ajakbalzsamot kenjünk a szánkra, vagy megnyaljuk az ajkainkat, ezek a szokások ronthatnak a helyzeten, mert egy idő után csak még inkább kiszárítják a szánkat, ördögi kört eredményezve ezzel. 

A cserepes ajkak oka

Bár sokan elsősorban a hideg időjárással hozzák összefüggésbe a kicserepesedett ajkakat (és tény, hogy ezidőtájt majdnem mindannyian küzdünk ilyesmivel), sok más oka is van annak, hogy a szánk irritálttá válik, száraz, húzódik és kipirosodik.

A legfontosabb ok, hogy az ajkakon nincsenek zsiradékot termelő faggyúmirigyek, így testünk ezen része nem tud úgy önhidratálni, mint például az arc többi része,

ezért mindenféle szélsőséges időjárás nélkül is könnyebben kiszárad. Erre jön a hideg időjárás, az erős napsugárzás, az ajkak nyalogatása, a vízhiány és a nem jól megválasztott smink vagy a bőrápolási termékek okozta irritáció, ezek pedig mind-mind tovább száríthatják az ajkakat és kirepedezést okozhatnak.

A cserepes ajak tünetei

Valószínűleg azonnal felismered, ha cserepesre száradt az ajkad, de a sprőd érzésen túl is van néhány kellemetlen kísérő tünet, amit nem árt ismerni. Annak, hogy szád azonnali hidratálásra szorul, tünete lehet:

  • szárazság
  • irritáció
  • érdesség
  • hámló bőr
  • enyhe fájdalom és húzódás

A cserepesség megelőzése

Bár a legelterjedtebb módja a kicserepesedett ajkak kordában tartásának az ajakbalzsam rendszeres használata, vannak más, elsősorban megelőzési módok: érdemes ezekre fókuszálni, hátha elkerülhető, hogy később tüneti kezelésre legyen szükség. Kerüljük például az ajkak kényszeres nyalogatását, az irritáló sminket, minimalizáljuk a hűvös vagy forró, száraz levegőnek való kitettséget, és ne napoztassuk fényvédő nélkül ajkunkat. Emellett segíthet, ha hideg vizes párásítót működtetünk otthonunkban, és legfőképpen, ha gondoskodunk a belső hidratációról is: megfelelő folyadékbevitellel és magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával. 

A cserepesség gyógyítása

Ha a fenti megelőző intézkedések betartása ellenére cserepes, száraz, irritált lesz az ajkunk, érdemes egy ideig külön figyelmet fordítanunk annak ápolására. Éjszakára kenjünk az ajkakra hidratáló krémet, ennek a tetejére pedig jöhet némi olaj. Szakemberek szerint érdemes például tiszta argánolajat vásárolni, mert ez hidratáló összetevők mellett nyugtató hatású zsírsavakat is tartalmaz.

Napközben se feledkezzünk meg a folyamatos hidratálásról és fényvédelemről,

hidratálók közül pedig keressük az okkluzív, azaz elzáró hatású krémeket,

amik egyfajta mechanikai védelmet is jelentenek a külső hatások ellen, és megakadályozzák, hogy ajkunk vizet veszítsen. (Ilyen például a paraffinum liquidum, amelyet petróleumból vonnak ki, és rossz híre ellenére a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha volt legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyag – ilyen a vazelin, de ez van például a klasszikus kék Niveában, a Bioderma Atoderm ajakápolójában vagy éppen az Uriage Bariéderm Lèvres ajakápoló balzsamában.)

Cserepesedégátló összetevők

Ha cserepes az ajkad, olyan ajakbalzsamokat, bőrápolási és sminkformulákat keress, amelyek gyógyító összetevőket tartalmaznak, nem pedig olyanokat, amelyek súlyosbítják a kellemetlenségeket. A vazelin például remek, mert szinte bezárja a nedvességet, a hialuronsav pedig úgynevezett humektánsként működik, azaz szinte magához vonzza a vizet. Ezek mellett érdemes az ajakhidratálónk összetevői közt a ceramidokat (a bőr védőrétegét építő lipideket) keresni.

Kerülendő összetevők

Ahogyan vannak olyan összetevők, amelyek gyógyítják az ajkakat, úgy vannak olyanok is, amelyek kifejezetten károsíthatjákőket. Az ajakápoló, a smink, a bőrápoló és minden más, az arcra felvitt termék kiválasztásakor óvakodjunk az olyan összetevőktől, amelyek kiszárítják a bőrt.

Kerüljünk mindent, amiben illatanyagok, színezékek, csillámok és más lehetséges irritáló anyagok vannak,

Kerüljünk mindent, amiben illatanyagok, színezékek, csillámok és más lehetséges irritáló anyagok vannak, hogy a bőr kevésbé legyen irritált, mert ezáltal kevésbé hámlik majd, és kevésbé lesz vörös és száraz. Óvakodjunk az alkoholt tartalmazó kencéktől és azoktól is amik ajakpumpáló hatást ígérnek, mert ezek is erőteljesen irritáló hatásúak lehetnek.

Így segít a bőrgyógyász

Bizonyos esetekben a szélsőséges időjárás nem az ok, hanem maximum súlyosbító körülmény. Ha a kicserepesedett ajkak egy-két hét odafigyelés után sem gyógyulnak meg a fenti trükkökkel, a legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt, hogy megnyugtathasson azügyben, hogy nem valami komolyabb dologról, például korai rákos elváltozásról van-e szó, mondják a szakértők. 

Kiemelt kép: Getty Images