XVI. Benedek temetése: ezekkel a szavakkal búcsúztatta Ferenc pápa a néhai egyházfőt

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt.

2022 utolsó reggelén, életének 95. évében elhunyt Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap, aki 2005 és 2013 között XVI. Benedek néven vezette a katolikus egyházat, pápasága utolsó évében megromlott egészségi állapota miatt jelentette be lemondását, utódja a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa lett. 

Szertartás

XVI. Benedek pápát az évszázados szokásrendben megfelelően ravatalozták fel, több mint 135 ezer ember tette tiszteletét a koporsónál, a korábbi egyházfő szintén a szokásrendben megfelelő gyászmiséje ma délelőtt fél tízkor kezdődött. 

Koporsóvisők és Georg Gänswein, a katolikus egyház német elöljárója, a pápai háztartás prefektusa, aki XVI. Benedek pápa személyi titkára volt. (Fotó: Riccardo De Luca/Anadolu Agency via Getty Images)

A volt egyházfő búcsúztatását utódja, Ferenc pápa vezette, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A gyászmisét 120 bíboros, 400 püspök és csaknem 4000 pap mutatta be. Ferenc pápa kerekesszéken érkezett fél 10-kor XVI. Benedek koporsójához, amelyen egy evangéliumot helyeztek el. A katolikus egyház kétezer éves történetében meg nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. XVI. Benedeket pápának kijáró szertartással búcsúztatták, amelyen a helyzet újszerűsége miatt kisebb változtatásokat hajtottak végre.

Rengetegen vettek részt a búcsúztatáson (Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája tehát néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára. A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta:

„Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.”

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul: „a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!”

Benedek pápát búcsúztató egyházfiak a ma reggeli temetésen. (Fotó: Christopher Furlong/Getty Images)

A gyászmise egyik imája Istenhez szóló könyörgéseket tartalmazott mind XVI. Benedekért, mind Ferenc pápáért. „Elismert teológusként” méltatja XVI. Benedeket az elhunyt pápa műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban. A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

A Szent Péter téren celebrált mise végén, 11 óra előtt néhány perccel a Bazilikába vitték vissza az elhunyt pápa koporsóját, akit végül zárt körben helyeztek végső nyughelyére. 

Forrás: MTI, kiemelt kép: Ferenc pápa Benedek temetésén, Franco Origlia/Getty Images