Boldog új évet? Mintha most kicsit üresebben kongana ez a kívánság, és nem azért, mert hiányzik belőle a jó szándék.

Ki hisz most a lelke mélyéig abban, hogy a következő év boldog lesz a számára? Kevesebben, mint tavaly ilyenkor. A legtöbbünk gyomra összeszorul, ha 2023-ra gondolunk. A háború, az árak, a pénzünk, az energia, az oktatás, az egészségügy. A feszültség, a sok-sok mentálisan megviselt, bármikor robbanni kész ember. A jövő…

A bizonytalanság, a globális szorongás korában kell megvédeni magunkat és a családunkat, ez tűnik 2023 stratégiai feladatának. Akkor gyürkőzzünk neki! Hiszen sokan már régóta érezzük, hogy szűrőt kellene a hírek és önmagunk közé beépíteni, nem magunkra engedni az összes fenyegető információt arról, mi minden vár még ránk. Ez nem struccpolitika, hanem annak felismerése, hogy a figyelmünkért ugyanúgy harcolnak, mint a pénzünkért, kíméletlen eszközökkel, egymásra licitálva. Nekünk kell határt szabni, és visszavenni az uralmat a figyelmünk felett. Mert aki jót akar magának, az védekezik – és töltekezik. Muszáj! Minden olyan óra, perc, amelyet a lelki immunrendszerünk védelmével töltünk, hasznos idő. Nincs mese, örömre van szükségünk! Sétával, beszélgetéssel, festéssel, énekléssel, futással, játékkal megszerzett örömvitaminra. Ez az igazi egészségvédelem. Egy új év kezdete amúgy is ideális a változtatásra.

Van még valami, aminek a jelentőségét történelmi példák sokasága bizonyítja: a közösség ereje. Nincs más út, most össze kell kapaszkodni, akivel csak lehet. Mert a másik ember példája erőt ad, vigaszt, ötletet, tapasztalást és reményt. Segít, hogy reálisan ítéljük meg a nehézségeinket, és abban is, hogy minél hamarabb túl legyünk rajtuk. Aki elhívja a barátait társasjátékozni, együtt kötögetni, barkácsolni, vagy kirándulást szervez, amatőr kórust alakít, sétáló-, olvasókört indít, az másnak és magának is a legjobbat teszi. Egyikhez sem kell befektetés, mégis busásan megtérül. Szükségünk van bizalomra, ezt viszont csak kapcsolatokból nyerhetünk. Aki azt érzi, csak magára, esetleg a legközelebbi hozzátartozóira számíthat, az törvényszerűen sebezhetőbb. Béleljük ki bizalommal és szeretettel a magunk új évét, nevessünk minden áldott nap, keressük meg, miért lehetünk hálásak, minek örülhetünk. Akárhogyan is lesz, ezt biztosan nem fogjuk megbánni.