A külföldi ösztöndíj előnyei a fiatalok számára

Többet lehet vele nyerni, mint gondolnánk!

——–SZPONZORÁLT TARTALOM———

Ki ne szeretné, hogy gyermeke egy olyan, életre szóló élménnyel gazdagodjon még az egyetemi évei során, ami nemcsak nagyban elősegítheti a szakmai előmenetelét, hanem emberileg is hatalmasat fejlődhet általa? A népszerű Erasmus+ program havi több száz eurós ösztöndíjat biztosít a pályázatot elnyerő fiataloknak, valamint egy olyan élmény lehetőségét rejti számukra, amelyről életük végéig lelkesedéssel mesélhetnek majd barátaiknak.

A programban való részvételnek köszönhetően nemcsak a pályázó aktív nyelvtudása, önállósága és a társas készségei fejlődhetnek egyedülálló mértékben, hanem lehetősége adódik a nemzetközi kapcsolatépítésre, munkaerő-piaci előny szerzésére és szakmai tudása bővítésére egyaránt.

Kik, hol, mekkora támogatással tanulhatnak?

Bár a pályázás nem korhatárhoz kötött, az alapvető feltétele, hogy a pályázó aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen. Azoknak a külföldi intézményeknek a listája, ahova az adott hallgató jelentkezhet, intézményenként és szakonként eltérő, valamint az ott eltöltött idő (jellemzően 6–12 hónap) is a befogadó iskolától függ – ezért a konkrét lehetőségekkel kapcsolatban az egyetem Erasmus+ koordinátoránál érdemes érdeklődni.

Erasmus+ ösztöndíjjal a világ szinte bármely országába eljuthatunk, ráadásul nemcsak a jelentkezésben és az ottani tanulásban, hanem az anyagiakban is segíti a program a pályázókat:

havi 470 és 750 euró közötti támogatást nyerhetnek

– attól függően, hogy mely országban szeretnének tanulni, vagy szakmai gyakorlatot teljesíteni.

Az ösztöndíj mértéke általában az adott ország megélhetési költségeihez (és a kollégiumi árakhoz) igazodik, azokkal arányos, valamint azok a hallgatók, akik szociális helyzetük, vagy tartós betegség miatt speciális nehézségekkel küzdenek a mindennapok során, az alapösztöndíjon felül még egy havi 250 eurós esélyegyenlőségi kiegészítő támogatásra is pályázhatnak.

Nemcsak a karrier miatt éri meg

A program legtöbb résztvevője külföldről visszatérve elsősorban nem is a szakmai előnyöket emeli ki a program pozitívumai között, hanem azt, hogy az Erasmus+

segítette őket a felnőtté válásban, jelentős mértékben hozzájárult a személyiségfejlődésükhöz

(mindezért cserébe pedig még eladósodniuk sem kellett a diákéveik során). Az Erasmus+ 2019-es kutatása azt mutatta, hogy az ösztöndíjprogramban részt vett fiatalok kommunikációs és nyelvi készségei, szakmai tudása, önismerete, vállalkozási szelleme és digitális készségei is jelentősen fejlődtek a külföldön töltött időszak alatt, ezzel egyszerre pedig még más nézőpontokra és kultúrákra is nyitottabbá váltak.

Vannak persze, akik emellett mégis úgy gondolják, hogy nem érné meg pályázniuk, hiszen a külföldön eltöltött idő miatt esetleg csak később tudják majd befejezni tanulmányaikat, csúszniuk, vagy halasztaniuk kell néhány félévet: a legtöbb tapasztalat szerint azonban

a program résztvevői igen gyakran végül külföldi iskolájukban találnak rá szakdolgozat-témájukra, ott végeznek kutatómunkát, esetleg olyan ismeretekkel lesznek gazdagabbak, amelyeket Magyarországon nem tudtak volna megszerezni.

Ezek a tapasztalatok később további előnyöket szülhetnek az életben: a kutatásból az is kiderült, hogy a volt erasmusosok jellemzően hamarabb találnak állást a diplomát követően, mivel az önéletrajzukban kifejezetten jól mutat a külföldi tapasztalat. Ez nemcsak a biztosabb nyelvtudás miatt lehet vonzó a munkáltatók szemében, hanem amiatt is, hogy azt üzeni: a jelentkező képes önállóan feltalálni magát idegen környezetben, akár egy teljesen idegen országban is, valamint hogy talpraesett, független és nyitott a kihívásokra.

Persze mindezt további, kézzel fogható eredményekben is fel tudják mutatni a sikeres pályázók, például hazaérve az esetek többségében magántanár segítsége nélkül tesznek sikeres nyelvvizsgát – ami szintén hatalmas előny a munkakeresés során. Ráadásul teljesen más eredményekkel jár, és másfajta tudást ad az ember kezébe, ha a tanulandó nyelv hazájában, az anyanyelvi beszélők élő nyelvét hallgatva, és arra reagálva sajátítja el azt, mintha egy tankönyvből és oktatólemezekből próbálná megtanulni.

Biztonság és felszabadultság egyszerre

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legrégebb óta működő felsőoktatási ösztöndíjprogramja, ami idén ünnepelte 35. születésnapját, Magyarországon pedig mintegy 26 éve elérhető. A megbízhatóság zálogának is tekinthető, hogy három és fél évtized alatt több mint 10 millió résztvevővel büszkélkedhetett, akik közül közel 80 ezren magyarok voltak. (Az alábbi galériában egy válogatás látható olyan Erasmus+ tudósítók képeiből, akik az Erasmus+ magyar Instagram-oldalán osztották meg élményeiket a nagyvilággal.)

Galéria | 9 kép

Bár természetesen az is előfordulhat, hogy csoporttársak egyszerre nyernek a pályázaton, vagy hogy egyszerre több, eltérő hazai intézményből mennek ugyanarra a külföldi egyetemre magyar hallgatók, többnyire mégis egyénileg utaznak az ösztöndíjasok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezők magukra hagynák őket: a nemzetközi, színes, ugyanakkor nagyon összetartó erasmusos közösség a világ bármely tájáról érkező tagját felkarolja, segíti, és a többiekkel egyenlőként kezeli: a befogadó egyetemek rendre izgalmas programokkal várják a hozzájuk érkező tanulókat, ahol szinte azonnal barátságok születnek az azonos és az eltérő országokból érkezett fiatalok között egyaránt. Ezekkel az új barátokkal aztán tandíjmentesen látogathatják együtt például azokat az angol nyelvű kurzusokat is, amelyekért más esetben fizetniük kéne – az Erasmus+ ennek lehetőségét ugyanis térítésmentesen biztosítja a résztvevőknek.

A jelentkezéssel, a szervezéssel és az egyszerű adminisztrációval kapcsolatban további információ található az erasmushallgatoknak.hu weboldalon, illetve a pályázás részleteiről az adott intézmény Erasmus+ koordinátoránál is érdeklődhetünk.

Alapozd meg a jövőd ERASMUS+ ösztöndíjjal! | Tempus Közalapítvány (hallgatoi-osztondijak.hu) 

Kiemelt kép: Tempus Közalapítvány – AdobeStock