Meglepő párosítások: így lehet különlegesen elegáns az ünnepi szetted

Ha karácsony, akkor egészen jól körülhatárolt színhalmazból választunk ünnepi öltözetet: a piros és a zöld az egyértelmű győztese a szezonnak (az élénk piros és a mélybordó éppúgy, mint az élénk- vagy a smaragdzöld), illetve a skót kockás anyagok és persze a norvég minta. Jöhet ilyenkor minden, ami puha gyapjúból készült, esetleg flitteres, de a bársony is örök kedvenc. Sokaknál ilyenkor, különösen szilveszterkor kerülnek elő a fémszínek, mint például az arany, az ezüst és a csillogó rezes árnyalatok (gyakran feketével kombinálva), hiszen ragyogni akarunk, fényt vinni a sötétségbe. Mi azt mondjuk, felejtsd most el a biztonságos piros-zöldet és arany-feketét – a következő a színkombinációkkal nemcsak elegáns, de egyedi is leszel.

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Sok szempontból hihetetlen, embert próbáló és szomorú évek állnak mögöttünk – és minden jel szerint előttünk is. De jöjjön járvány vagy gazdasági nehézségek, az biztos, hogy a téli ünnepi időszakban mindenki lelassulni vágyik, és a különlegeset, meleget, a fényt keresi – bizony az öltözködésében is- És ugyan sokan azt gondolják, idén nincs ok az ünnepre, ez nem így van: igenis jót tesz, ha nemcsak lelkünket, de testünket is ünneplőbe öltöztetjük, miközben együtt vagyunk szeretteinkkel és hálát adunk annak, ami megadatott a nehézségek közepette is. Sőt, igazán csak akkor! Gondoljunk csak az őrjöngő húszas évek flitterben és pávatollban úszó pompájára… 

Csavarj egyet a dolgon!

Mivel legtöbben a megszokott kombinációkkal dolgoznak, nem ritka, hogy az egész ünnepi forgatag amolyan egyenruhás felvonulásra hasonlít. Pedig az akár évek óta meglévő darabokat is fel lehet dobni, mégpedig úgy, hogy eddig szokatlan módon kevered őket. Lássuk csak, mire is gondolunk – melyik árnyalat mivel lesz meglepően vagány, mégis elegánsan ünnepi, és hogyan érezhetjük magunkat otthon is ünnepi hangulatban anélkül, hogy csinos ruhákban kellene feszengeni?

Fémes színek és pasztell

A fémes árnyalatokat legtöbben az említett feketével mixelik, pedig nemcsak elegáns, de maximálisan ünnepi szettet varázsolhatunk akkor, ha mondjuk egy ezüstös pulóvert ezúttal egy pasztell színű alsóval párosítunk. Ha nem kifejezetten formális eseményre megyünk, hanem mondjuk családi körben szeretnénk kényelmesen, de közben mégis karácsonyi hangulatban ragyogni, akár egy pasztell színű melegítőalsóhoz is felvehetünk szikrázó fényben pompázó pulóvert. (Szürke pamutnadrágot a Triumph idei téli kollekciójában találsz – akárcsak bársony anyagú pizsama felsőt, amellyel az otthon töltött perceket is kényelmessé, mégis ünnepivé varázsolhatod.)

Galéria | 5 kép

Fémes színek és ragyogó árnyalatok

És akkor itt az előző páros ellentéte: cseppet sem monokróm, inkább a maximalizmus felé billenti a mérleg nyelvét, mégis ünnepi és kifinomult. Ha a piros inkább a korall-, a rózsaszín pedig a lazac szín felé billen, tökéletesen elegáns társai lesznek ezüst színű szoknyádnak, akárcsak a smaragdzöld, a bordó vagy éppen a mélylila is.

Ezüst és szürke

Ha fémszínek, akkor közkedvelt az ezüst, elvégre kevésbé hivalkodó, mint mondjuk az arany, és talán párosítani is könnyebb. A monokróm színvilág nagyon trendi, ezért nyugodtan vedd fel szürke kötött pulóvered (az sem baj, ha oversize) egy elegáns, fémszínű szoknyával (a rakott szoknya 2022 telén is nagyon divatos, és keresni sem lehet jobban hozzá illő felsőt, mint egy puham, kényelmes pulóver). Az összhatás minimalista lesz, mégis kimaxolja a karácsonyi ragyogás iránti igényt – és nem utolsósorban nem is fog minden második emberen visszaköszönni.

Ó, arany, olajág

Legyen tiszta arany vagy az antik hatású óarany, az biztos, hogy hihetetlenül jól mutat az olajzölddel. Legyen szó egy kétszínű a szettről, vagy köszönjön vissza az arany csupán a kiegészítőn és ékszereken, úgy leszel ragyogó és elegáns, hogy garantáltan nem fog szembejönni veled senki sem hasonlóban. Később még egyszer leírjuk majd, de tartsd észben, hogy az aranyhoz remekül illik a lila is: királynősen elegáns leszel benne, bármi történjen is.

Keverd az anyagokat!

Ha a csillogó fémesség túl sok is, a selyemhatású daraboknak valószínűleg te sem tudsz ellenállni. Ezek úgy viszik a szettet a bevállalós irányba, hogy közben teljes mértékben konzervatívak maradnak, egyszerűen nem lehet beléjük kötni. Egy szatén szoknya pedig igazán nem igényel merev párosítást, a kötött éppúgy remekül illik hozzá, mint csillogó társaihoz: legyen akár pulóver, akár kardigán. Az arany árnyalathoz csodás a bordó és a barna (bár ez még inkább biztonsági játék), viszont meglepő módon a citromsárga és a zöld is. Az a lényeg, hogy magabiztosan érezd magad a szettben.

A szatén csillogása emeli az ünnep fényét: ez a tunika egy ovesize kötött kardigánnal párosítva egyszerre elegáns és kényelmes összhatást kelt. Tunika: Triumph

Skót kocka és rock and roll

Ha imádod a skót kockát, de kissé pizsama jellegűnek érzed, akkor itt az ideje felrázni egy kicsit a dolgokat. Manapság már szinte minden nő ruhatárában megtalálható valamilyen módon a klasszikus bőrdzseki – ez pedig remekül illik a skót kockához. Nem, nem fogsz úgy kinézni, mint egy 70-es évekbeli punk, inkább, mint egy brit hölgy. Egy fekete felső és egy vagány bakancs a csinos kockás nadrággal inkább lesz királyi, mintsem tinis. Ha a szoknyád skót kockás, egy hosszú fekete csizma és fekete felső tökéletes társa lesz – ezt Katalin hercegné is előszeretettel viseli, nem érheti hát szó a ház elejét. Ha pedig skót kockás ingruhád van, egy bőrhatású leggingsszel máris nem kislányos, hanem vagányan nőies lesz.

Hófehérke

Lehet, hogy egy kisgyerekes anyának nem ez lesz az ideális párosítás, de mindenki más számára ez a tökéletes kuckózós szett. Igazi hókirálynőnek érezheted magad tiszta fehérben, legyen rajtad szoknya vagy nadrág, vastag kötött pulóver, imádnivaló, pihe-puha kardigán vagy decens blézer. Attól függően, hogy a fehér meleg vagy hideg árnyalatú-e (tehát hogy a bézses, ekrü irányba megy el, esetleg a jeges, szürkésbe) az arany és az ezüst kiegészítők is csodássá teszik, de ha nem akarsz túlságosan ragyogni, a fekete is remekül passzol hozzá.

Ez a nude kardigán minden szetthez remekül passzol, és ráadásul melegen is tart. Termokardigán: Triumph

Piros és rózsaszín, lila és narancs

Ezekkel a színkombinációkkal már egyértelműen a dopamin-, vagyis örömöltözködés vizeire evezünk. A dopamin egy agyi neurohormon, amit köznyelven boldogsághormonnak is hívnak, ugyanis akkor szabadul fel nagyobb mennyiségben, amikor valami igazán a kedvünkre való elfoglaltságot végzünk. Ha pedig kedvenc színeinket viseljük, az bizony határozottan kedvünkre való. A piros és a rózsaszín már jó ideje hódít a divatrajongók körében: szoknya-pulóver és nadrág-felső kombinációban is remekül működik. Ha tetszik a párosítás, de a piros nem a te színed. Válaszd helyette a burgundit – szintén csodásan, és egy fokkal még elegánsabban is mutat a rózsaszín mellett. A lila elegáns választás (nem véletlenül hívják királyi színnek: régen csak a leggazdagabbak, vagyis az uralkodók engedhették meg maguknak, hogy ilyen pigmenttel festett kelmét viseljenek), és remekül illik hozzá a narancs! Ez a páros bevállalósabbnak tűnik, pedig egészen ünnepi hangulatot áraszt – ha a narancsot rézre vagy aranyra cseréled, akkor pedig egyértelműen karácsonyi lesz a hangulat.

Otthon is ünnepien

Ha az ember otthon időzik, általában választás elé kényszerül: kényelmes ruhába bújik, de topisnak érzi magát, vagy ünnepi szettet választ, amiben viszont nem lehet önfeledten kuckózni. A koronavírus-járvány ugyan magával hozta az csinos ÉS kényelmes otthoni szettek aranykorát is, de ezek még mindig túl snassznak tűnhetnek a karácsonyi szezonban. A Triumph idei téli kollekciójában viszont egész biztosan találunk olyan darabokat, amelyekkel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad – vagyis ünnepien festünk majd a lehető legnagyobb kényelemben. A bársonyos anyagú pizsamák, a ragyogó köntösök, az élre vasalt pamut nadrágok mind olyanok, amelyekkel akkor sem tűnsz slamposnak, ha véletlenül vendégek toppannak be hozzátok, és a kanapén kucorgás, illetve bejglimajszolás közben is kényelmes viseletet biztosítanak.  Ha pedig csak kettesben vagytok szíved választottjával, jöhet a szexi szatén hálóing vagy csinos hálóruha egy puha kardigánnal… Vagy egy kényelmes csipkecsoda (ilyen is létezik már) fehérnemű, amely lazán kivillan egy csónaknyakú felső kivágása alól.

Villanjon csak az a csipke! Trikó: Triumph

Kiemelt kép: