Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve elindította legújabb ingyenes online kurzusát gyakorlati támogatást nyújtó Lélekemelő Programjának keretében. Az öt részes, videókkal kiegészített e-learning anyag abban segíti a szülőket, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni gyermekük komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyermekeket, aki maga is jól van.

Mit jelent a lelki egészség? Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért szülőként? Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon és miként tehetünk ellene? Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit a gyermekünkön és miként tudjuk őt segíteni? Hogyan neveljünk egyszerre szeretettel és fegyelmezéssel? Hogyan kezeljük a különböző tabutémákat szülőként? Többek között ezekre a szülőket gyakran foglalkoztató kérdésekre segít megtalálni a választ az UNICEF Magyarország új ingyenes online kurzusa, melyet a szervezet a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csoporttal) együttműködésben kidolgozott ki. A Lélekemelő program szülőknek címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag ingyenesen letölthető a szervezet honlapjáról.

„Az UNICEF Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz a gyerekek és az értük dolgozó felnőttek lelki egészségének megőrzése céljából. A tavalyi évben indított nagysikerű Lélekemelő Programunk keretén belül segítséget tudtunk nyújtani maguknak a fiataloknak, az őket tanító pedagógusoknak és a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek is, a szülőket pedig eddig szakemberek által vezetett, ingyenes csoportos foglalkozásokkal támogattuk. Eljött az ideje, hogy a program iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően elkészüljön a szülőket támogató online kurzusunk is, amely kifejezetten abban nyújt segítséget, hogyan őrizzék meg saját és gyermekeik mentális egészségét, illetve hogyan ismerjék fel a lelki egészség romlásának jeleit” – mondja Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Egy tavaly kiadott UNICEF-jelentés becslése szerint 7-ből 1 serdülő szenved valamilyen mentális betegségben a világon, ami azt jelenti, hogy mintegy 89 millió fiú és 77 millió lány él mentális zavarral a 10-19 éves korosztályban. Globálisan a diagnosztizált mentális zavarok mintegy 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz, Európában ez az arány 55%-os. Gyakran előfordul még figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar, magatartászavar, értelmi fogyatékosság, bipoláris zavar, evészavar, autizmus, skizofrénia és más személyiségzavarok.

Az öngyilkosság a világon a negyedik, Európában pedig a második leggyakoribb halálok a 15-19 évesek körében, több mint kétszer annyi fiú követ el öngyilkosságot, mint lány. Kontinensünkön a 10-19 éves korosztályban csaknem 1200-an vetnek véget az életüknek minden évben, naponta átlagosan 3 fiatal hal meg így.

Erre a „csendes pandémiára”, illetve a COVID-19 vírus által okozott helyzet mentális kihívásaira reagálva az UNICEF Magyarország tavaly ősszel elindította Lélekemelő Programját, amelynek középpontjában a gyermekek és fiatalok, a családok, szülők, pedagógusok és gyermekekkel foglalkozó szakemberek lelki egészsége áll.

A tavaly év végén indított Lélekemelő Program Pedagógusoknak kurzus is nagy népszerűségnek örvend. Az UNICEF Magyarország ingyenes, online kurzusa azért készült, hogy segítsen a pedagógusoknak felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit, ugyanakkor megőrizni saját lelki egészségüket is.

A program legújabb kurzusa egy hiánypótló anyag, amellyel az UNICEF Magyarország immáron a szülőknek is tud ingyenes segítséget nyújtani abban, hogyan vegyék észre időben gyermekeik mentális problémáira utaló jeleit. A Lélekemelő program szülőknek címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag ingyenesen letölthető a szervezet honlapjáról: https://unicef.hu/mentalis-egeszseg/e-learning-szuloknek

Nyitókép és fotók: UNICEF Magyarország