Varázsolj igazi alkotást fotóidból az első magyar, vászonkép készítő mobilapplikációval

Talán ritka luxusdekorációnak tűnik a személyes, saját képből készülő vászonfotó, pedig ilyenhez jutni ma már egyszerűbb, mint gondolnánk. Mutatjuk hogyan!

–––––SZPONZORÁLT TARTALOM–––––

Játszunk egy kicsit! Hunyd le a szemed (persze csak miután végigolvastad ezt a bekezdést), és emlékezz vissza életed legkedvesebb, legromantikusabb vagy akár legviccesebb pillanataira. Azokra az emlékekre, személyekre, mosolyokra, mozdulatokra, fényekre és színekre, amik mindig is egy jóleső, bizsergető érzéssel fognak eltölteni. Ha megvan, nyisd ki újra a szemed!

Gondold végig, hogy az emlékeid vásznán mit is láttál. Egy cuki jelenetet a cicáddal vagy a kutyáddal? Egy hajnalig tartó buli nagy nevetéseit, vagy egy kalandos kirándulást a barátaiddal? Esetleg egy különösen jól sikerült közös pillanat a pároddal? Egy esküvőt vagy az első kép a babáról, netán egy nagy családi csoportkép jutott eszedbe, amin mindenki ott van? Tedd a szívedre a kezed, ezek közül jelenleg hány jól elkapott pillanat lapul a mobilod fotógalériájában?

Varázsold meghitté otthonod

Mindenkinek vannak olyan emlékei, amit csak magának szeretne megtartani és vannak olyanok is, amit legszívesebben az egész világnak megmutatna. A lelki és digitális tér végtelensége között bőven akad még olyan opció (a szobánk, lakásunk, irodánk) ahol szolidabb formában, de az általunk választott képek segítségével egyedivé tehetjük a környezetünket. Ugyanakkor néhány fényképnél egyszerűen nem elég, hogy ott pihennek a telefonodon, hogy rájuk nézhetsz a laptopodon, esetleg kiteszed őket a lakásban hagyományos fotó méretben, vagy fényvisszaverő poszter formájában. Ha van olyan kép, amivel kapcsolatban te is így érzel, egy nagy méretű vászonfotóval megoldhatod, hogy életed legszebb pillanatai tényleg örökké tartsanak.

Mi a vászonra nyomtatás titka?

Régen a nemesek és arisztokraták kiváltsága volt egy portré vagy festmény elkészíttetése, amire hosszú hónapokat, néha éveket kellett várni, nem is beszélve a sok-sok mozdulatlanul töltött órák számáról, amíg a festőművész alkotott. (Ma már ez elképesztően hosszúnak és idegőrlőnek tűnik. Felgyorsult világunkban nem is ehhez a tempóhoz vagyunk szok(tat)va.) Alig több mint 200 évvel ezelőtt a valósághű ábrázolás igényét kielégítve, a festmények elérhetetlenségét felváltotta a fotográfia technikája. Kezdetben a fényképezés ugyanúgy a kiváltságosok eszköze volt, napjainkra azonban bárki számára elérhetővé vált, az egyre fejlettebb masináknak, kameráknak és leginkább, a szinte mindenkinél megtalálható mobiltelefonoknak köszönhetően. A vászonnyomtatást a két művészeti ág találkozása és az emberek ősidők óta létező szépség iránti vágya hívta életre.

Hazánkban a fotó vászonra nyomtatása az elmúlt években egyre népszerűbb lett. De vajon mi a töretlen siker titka? Jól sejted: az egyediség! A kedvenc parfümünk illatán, a frizuránkon és az öltözködési stílusunkon túl, az otthonunk is árulkodik arról, milyenek vagyunk valójában, nem csoda hát, ha szeretnénk azt teljesen egyedi lakásdekorációval feldobni. Lássuk be – tisztelet a kivételnek – a legtöbbünk azért nem egy született Picasso, azonban a technikai lehetőségeknek hála, megvan rá a mód, hogy személyiségünket tükrözve részt vegyünk az alkotásban anélkül, hogy a végeredmény mesterkéltnek tűnne.

Ahhoz, hogy igazi alkotást varázsoljanak a kedvenc fotódból, az alábbiakra van szükség:

  • megfelelő felbontású kép
  • jó minőségű vászon
  • profi, digitális nyomdagép
  • élethű árnyalatú festékek
  • szakértelem

Ma már számtalan digitális vászonnyomtatási technológia létezik: vízbázisú, ecosolvent, solvent, UV, latex.

A vízbázisú nyomatok nagy előnye, hogy az így a vászonra nyomtatott képek nem csak tűélesek és részletgazdagok lesznek, hanem kellőképpen időtállóak. A tartósság mellett a vízbázisú festék másik markáns előnye, hogy nem kell veszélyes vegyianyagoktól vagy erős festékszagtól tartanod.

A strapabírás azért is kiemelten fontos, mert a vászonképeket alapból nem védi külön képkeret vagy üveg. Annak ellenére, hogy a vakráma (bújtatott keret) nem látszik, a megfelelő minőség és tartósság kulcsfontosságú, hiszen ez adja a feszített vászonkép stabilitását. Fontos, hogy egyenes lécekből készüljön, különben a vászonkép is ferde lesz. Anyagát tekintve pedig a tiszta fa a tökéletes választás.

Egy jó minőségű vászonfotón szinte megelevenedik a kép, ahogy ránézel. Ennek az extra optikai hatásnak a titka nem csak a megfelelő nyomtatási technikában, hanem a jó vászon kiválasztásában is rejlik. Létezik sűrűbb és lazább szövésű, eltérő szálvastagságú vagy különböző rugalmasságú anyagok. A fénykép nyomtatás vászonra attól olyan extravagáns, hogy nem teljesen sima felületre történik, mint a poszterek vagy a fotópapírra nyomott képek esetében.

A vászon szövése egy érdekes, plusz textúrát kölcsönöz a képnek, mely által egészen élethű, 3D-s hatásúvá válik a nyomat. Egy prémium, matt vásznon élettel teliek maradnak a színek,

így ugyanazt a látványt kapod vászonra nyomtatva, mint, amit pl. a mobilodon látsz, csak háttérvilágítás nélkül.

A vászonfotó színei függnek a vászon anyagától, a nyomtatáshoz használt gépek minőségétől, a megfelelő beállításoktól, a nyomtatandó kép felbontásától, sőt az előkészítésétől is, azonban, ha profikra bízzuk a legyártást, nincs mitől tartani!

Vászonkép rendelés akár 6 perc alatt

A vászonkép nyomtatás szinte gyerekjáték a Printapic Design mobilapplikációval, ami Androidra és IOS-re is letölthető. A Printapic mobilappot úgy tervezték meg, hogy ne kelljen aggódnod a minőség vagy a várható végeredmény miatt. A fotó kiválasztása után nem kell napokig tűkön ülve várnod egy rendelést feldolgozó ügyfélszolgálatos válaszára: az appban rögtön megkapod a visszacsatolást és a profi nyomdászok szakértelmének köszönhetően 4 óra múlva már készül is a kép! Semmire nem kell várnod és 0-24 bármikor elküldheted a rendelésedet. Így akár már másnap a kezedben tarthatod egyedi vászonképedet, amit személyesen vagy házhoz szállítással is átvehetsz. (Ez a tempó az ajándékozós időszakokban különösen szimpatikus.) Nemzetközi ismertségének köszönhetően az applikációban rendelt vászonképeket már külföldre is megrendelheted.

Évekkel ezelőtt szerettem bele a vászonkép nyomtatásba, nagyon megtetszett ez a technika, ahogy a vízbázisú nyomtatással életre tudunk kelteni egy fényképet. Az applikáció ötletét amerikai minta inspirálta, az elmúlt években pedig folyamatosan finomítgattuk, igazítottuk a hazai igényekhez. Úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy gyakorlatilag kézenfogva segíti végig a legtapasztalatlanabb felhasználót is a megrendelési folyamaton, miközben az egész művelet hihetetlenül gyors, praktikus és egyértelmű. A Printapic mobil applikáció – Androidos és iOS-es verzióban is elérhető – pl. jelzi a felhasználónak, hogy milyen méretben ideális vászonképre való nyomtatásra, az általa kiválasztott mobilos fotó, figyelmezteti, ha a végeredmény a kívánt méretben nem lenne elég minőségi, és nem is  enged tovább a megrendeléshez, helyette felkínálja az opciót, hogy válasszon másik képet. A minőség és az ügyfeleink elégedettsége számunkra kiemelten fontos. A személyes emlékek megelevenítésén túl, dekorációs elemként is sokszor kérnek tőlünk vászonképet: mondjuk, ha valakinél rózsaszín a szőnyeg, jól mutatna mellette a falon egy japán cseresznyefa, akár életnagyságban is megrendelheti. Évente 10-15.000 darab vászonképet készítünk” – meséli Törőcsik Tamás tulajdonos, ötletgazda. 

Egy nyomtatott vászonképben rengeteg lehetőség rejlik, minden csak fantázia kérdése. Lehet egy minőségi ajándék önmagunknak, vagy meglephetjük vele szeretteinket. Készíttethetünk egy családi képet a nappaliba, unokásat a nagyinak, mesefigurásat a gyerekszobába, mandalát vagy több részes képet a hálóba, Bevállalósabbak kitehetnek álmaink motorjáról, hajójáról egy motivációs tájképet az irodába, esetleg egy életnagyságú képet a kedvenc kutyájukról, lovukról vagy akár egy ázsiai nyaraláson lefotózott elefántról. (Oké, ez utóbbit lehet, picit kicsinyíteni kell, de nagy vásznon mindenképp látványos!) A többrészes vászonkép pedig egy olyan dekor, amitől mindenkinek eláll a szava!

Horváth Gréta egyedi vászonképe már meg is érkezett

Nehéz elképzelni? Nézd meg inkább az egyedi Printapic Design mobilappban a saját fotóddal, úgy lesz az igazi! Ha a kiválasztott fotót inkább laptopról vagy asztali számítógépről töltenéd fel, a megújult Printapic Design honlapon azt is megteheted. Fontos tudni, hogy az egyszerűség kedvéért, a honlapon csak laptopról, illetve asztali gépről tudsz rendelni, ha mégis a mobilod és annak galériáját részesíted előnyben, válaszd a készülékedhez illő, ingyenes Printapic Design mobilapplikációt a Google Play áruházban vagy az App Store-ban, amit a honlap főoldalán található QR-kód segítségével is könnyedén elérhetsz.

Képek: Printapic Design