fekete-fehér kép egy égő gyertyáról

Elhunyt Hawaii utolsó hercegnője, az egyházat is megtréfáló Abigail Kawānanakoa

96 éves korában, 69 éves feleségével az oldalán érte utol a vég.

Kawānanakoa nem rendelkezett semmilyen hivatalos címmel, de a hawaii monarchia élő emléke (a hawaii királyi család izgalmas történetéről itt írtunk korábban részletesen) és a hawaii nemzeti identitás szimbóluma volt. Josh Green kormányzó elrendelte, hogy az amerikai és a hawaii állami zászlót vasárnap napnyugtáig félárbocra eresztve lobogtassák az állami hivatalokban. „Egész Hawaii gyászolja ezt a nagy veszteséget” – tette hozzá.

A hawaii őslakos Kawānanakoa 1926. április 23-án született, majdnem egy napon II. Erzsébet királynővel – utóbbi 1926. április 21-én látta meg a napvilágot. James Campbell ír cukorültetvényes leszármazottjaként nem kevesebb mint 215 millió dolláros vagyonkezelői örökséggel bírt.

A családja és közeli barátai által csak Kekauként emlegetett nő több pénzt örökölt, mint bárki más a családból, így dolgoznia sosem kellett volna, ennek ellenére versenyló-tenyésztéssel foglalkozott (2018-ban be is iktatták az American Quarter Horse Hall of Fame-be, az American Quarter Horse Association pedig minden idők legjobb női tenyésztőjének nevezte). Az évek során különféle közérdekű ügyeket finanszírozott, például anyagilag támogatta hawaii őslakos diákok ösztöndíjprogramjait, a honolului vasúti közlekedési projekt ellenzőit, az óriásteleszkóp elleni tiltakozásokat, vállalta az Iolani-palota fenntartási költségeit, valamint nyilvános kiállításra ajánlotta fel a néhai David Kalākaua hawaii király és Kapiolani királyné kegytárgyait (a turisták ma is csak úgy özönlenek a Honolulu belvárosában található palotába, hogy bepillantást nyerjenek az egykori hawaii királyi család életébe, és megcsodálják az aranyozott bútorokat, a pazar tróntermet, valamint a nagy értékű koa fából készült lépcsőházat).

2017-ben már voltak gondok az örökösnő egészségével: akkor agyvérzést szenvedett el, az eset pedig hosszas jogi vitát generált azt illetően, hogy vajon még mindig képes-e önállóan dönteni a több millió dolláros vagyonát illető kérdésekben. A bíróság arra jutott, hogy jobb lesz, ha a pénz kezelési jogait régi ügyvédjének, James Wrightnak adják át.

Kawānanakoa az agyvérzését követően házasodott össze Veronica Gail Worth-tel, akivel ekkora már 20 éve alkottak egy párt.

„Abigailre Hawaii és az emberek iránti szeretete miatt fognak emlékezni… Teljes szívemből hiányozni fog nekem”

– fogalmazott felesége a héten egy nyilatkozatban.

Jim Wright 1998 óta volt a nő személyes ügyvédje (mielőtt 2017-ben ki nem rúgta őt a vagyona fölötti csúnya pereskedés következtében), és szerinte az örökösnőt nagyon izgatta annak kérdés, hogy az emberek mégis mi mindent képesek megtenni egy kis pénzért cserébe. Egy anekdota szerint, amikor a Honolului Katolikus Egyházmegye püspöke 100 ezer dolláros adományt kért a nőtől Szent Marianne szentté avatásának alkalmából, Kawānanakoa azt felelte neki, hogy csak akkor adja oda a pénzt, ha cserébe kap egy fotót arról, ahogyan XVI. Benedek pápa épp elfogadja a csekket. Amikor a püspök rábólintott az abszurd követelésre, Kawānanakoa igen csalódott volt, hiszen arra számított, hogy az egyház majd felháborodik a kérésén, és megtagadja annak teljesítését.

A Dalai Láma azonban 2012-ben elutasította a nő pénzbéli ajándékait. „Nagyon örült, hogy legalább valakiben maradt még némi tisztesség”

 – emlékezett vissza az esetre Wright.

„A hawaiiak mindig hercegnőnek hívták, mivel ők elismerik ezt a vérvonalat – fogalmazott Kimo Alama Keaulana, a Honolulu Community College hawaii nyelv és tanulmányok adjunktusa egy 2018-as interjúban. – A hawaiiak nagyra tartják a genealógiát, ő pedig genealógiai szempontból királyi vérből származik. Ő testesít meg mindent, amit a hawaii királyi család jelent” – mondta. Ugyan a királyi családnak most is vannak még más élő leszármazottai, ők nem tartanak igényt semmilyen címre, így Kawānanakoa-t pusztán hatalmas vagyona és az általa büszkén viselt cím miatt tartották az utolsó hawaii hercegnőnek. A Honolulu Magazine-nak 2021-ben adott interjújában elismerte, hogy amennyiben a monarchia fennmaradt volna, valójában nem ő, hanem unokatestvére, Edward Kawānanakoa lenne a soros uralkodó. „De természetesen én lennék a trón mögötti hatalom, ez nem is kérdés” – viccelődött. Nyugodjon békében!

Kiemelt kép: Illusztráció – fhm/Getty Images