Március óta folyamatosan csökken a mutató értéke. Hazánkban emelkednek az élelmiszerárak.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint novemberben az átfogó árindex 135,7 pont lett, valamivel kisebb az októberi 135,9 pontnál. A mutató szeptemberben 136 pont volt, így a globális élelmiszerárak csökkenése március óta továbbra is folytatódik.

A novemberi adat 0,3 százalékkal múlta felül a tavaly novemberit.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. 

A FAO gabonaárindexe 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, de még így is 6,3 százalékkal felülmúlta az egy évvel ezelőtti értékét. A búza és a kukorica világpiaci ára 2,8 százalékkal, illetve 1,7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a nemzetközi rizsárak 2,3 százalékkal emelkedtek. A FAO szerint egyébéknt a gabonafélék, a hús és a tejtermékek alacsonyabb novemberi árai ellensúlyozták a növényi olajok és a cukor magasabb árait. A világ gabonatermelése csökkenhet, legalábbis ezt jelzi előre a legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés, amelyben a FAO a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2 756 millió tonnára, 2%-kkal csökkentette tavalyhoz képest. Ennek oka a zsugorodó ukrán kukoricatermelés (a betekarítás utáni munkálatok ára nagyon megnőtt a háború következtében). A FAO a globális búzakibocsátásra vonatkozó becslését is visszavette, bár ez még így történelmi csúcson lehet. 

A növényi olajár-indexe 2,3 százalékkal nőtt novemberben, ami hét egymást követő hónap csökkenésének vetett véget. A pálma- és szójaolaj nemzetközi ára emelkedett, míg a repce- és napraforgóolajé csökkent.

A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal csökkent októberhez viszonyítva. A vaj és a tejpor világpiaci jegyzései csökkentek az importkereslet mérséklődésére, miközben a sajté nőttek, részben a vezető nyugat-európai termelő országok mérsékelt exportkínálata miatt.

Novemberben a húsárindex 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint októberben, mivel a nemzetközi szarvasmarhahús-árak csökkentek az ausztrál és a brazil export bővülésére. Az összes többi húsfajta világpiaci ára ugyanakkor emelkedett, különösen a juhhúsé.

A FAO cukorárindexe 5,2 százalékkal nőtt novemberben, amit az erős kereslet váltott ki a szűkös globális kínálat közepette. A magasabb etanolárak Brazíliában szintén felfelé nyomták a cukor világpiaci árát. 

Forrás: MTI, Reuters – Kiemelt kép: Getty Images