Emil Sinclair útja út önmagunkhoz – könyvajánló Vecsei H. Miklóstól

Az ember élete lehetőség, hogy megtalálja a sorsához elvezető utat. De rábízhatjuk-e magunkat a sorsra? És ha ez a sors bűnökre csábít, ha eltávolít a tiszta és fényes világtól? Bűn-e a bűn? És jó-e a jó? Van-e szabad akaratunk? Létezik-e Isten? Mi az igazi szeretet? Amikor lelkünk mélyére nézünk, rájövünk, hogy hasonló kérdésekkel vívódunk mi is.

„Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához. Minden ember élete egy ösvény sejtése. Senki sem volt még teljesen és maradéktalanul önmaga, mégis mindenki igyekszik önmaga lenni: ki tapogatózva, ki ahogy éppen tud.” 
Hermann Hesse az első világháború idején írta a Demian című regényt, komoly értékválság idején. A szerző útmutatást, segédkezet kívánt nyújtani a bizonytalanoknak. Ez a kéz most is nagyon aktuálisan tud tükröt tartani mind a fiatalkori kételyeimnek és gondolataimnak, mind a mai napig tartó öndilemmáimnak. Csontig hatolóan érezni Sinclair sorsát, fájdalmait, tépelődését. Az ő ifjúságának története a fény és a sötétség közötti vívódással kezdődik, belelátunk a fejébe, amikor gyermekkorában először kilép a tisztaságot és jóságot jelentő otthonából és elindul a számára sötétnek és bűnösnek talált, csábító élet felé.
A kettősség, a vágyódás, az útkeresés és az önismeret regénye ez. A kötetbemutató beszélgetésen Balla Gergő barátom elmesélte, hogy egy egyetemi vizsgakészülés közben találkozott a szöveggel és nagy hatással volt rá, hogy pályát váltson. Felnyitja a szemeket Hesse szövege, bemutatja a helykeresés dilemmáját. Bemutatja, hogyan formálhatjuk a zuhanást lebegéssé.

Hermann Hesse – Demian, Poket zsebkönyvek, 1500 Ft

„Hesse regényeiben kortalan, időtlen, nemtelen alakok fáradhatatlanul keresnek, kutatnak valami után, ami nagyobb náluk, és talán nem is artikulálható. Mert végső soron ők az Egység karakterei, az állandó mozgásban lévő jin-jang: egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erők, melyek megtalálhatóak a világegyetem összes jelenségében. Sinclair és Demian, Knecht és Designori, Narziss és Goldmund; mind a kettősségből indulnak, hogy aztán feloldódjanak a nem-kettősben. Egyszerre rázzák a mennyet és a poklot, egy közös mottóval: Isteneket teremtünk, harcolunk velük, és ők megáldanak minket. Hesse könnyedén hagyja ott nekünk azokat a kvázi élet-axiómákat, amelyek segíthetnek minket abban, hogy kiküzdjük magunkat a tojásból.

Mert minden ember élete egy ösvény sejtése. Mert minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához.  Mert aki meg akar születni, annak egy világot kell szétrombolnia. 

Ugyanakkor: minden indulásban varázs rejlik.” A fenti sorokat Balla Gergely írja, a POKET kiadás nagykövete.
Csak csatlakozni tudok a gondolataihoz, ez a kötet a küzdelem, a keresés és a feloldódás könyve, a bűntudat, az önmagunk újra értelmezésé és vágyak furcsa kavalkádja. Ezen az úton kíséri őt és minket is Demian.
Hesse saját állítása szerint álmában látta meg ezt a beszélő nevet, ami a görög daimón (az isteni hatalom megszemélyesítése) és a platóni demiurg (az istenség, aki az őskáoszból alakítja és ösztönzi az érzéki világot) egyvelege. Ez a „megbélyegzett” alak vagy eszme vezeti végig az önismeret útján Sinclairt, olyan feladatok elé állítja, amikkel egyedül nem merne vagy nem tudna szembenézni, hogy megtalálhassa magát.

Hermann Hesse Demian című regénye elérhető a POKET Zsebkönyvek gondozásában.

Kiemelt kép: POKET, Nők Lapja, Canva