A Trónok harca sztárjának 17 éve tartó házassága tündérmesébe illő – ez a titkuk!

A színésznek se pénze nem volt, se reménye, hogy valaha rátalál a szerelem.

Peter Dinklage neve egybeforrt a Trónok harca című fantasysorozattal, köszönhetően a zseniális alakításának, amely négy Emmy-díjat hozott neki. Az 53 éves színész a szellemes és melankolikus antagonista, Tyrion Lannister szerepében volt látható 67 epizódon keresztül, de tavaly főszereplőként is megcsillogtatta tehetségét a Cyrano című filmdrámában, amelynek Edmond Rostand klasszikusa, a Cyrano de Bergerac volt az alapja. Különlegességét nemcsak az adta, hogy a színdarab legújabb adaptációja egy zenés film lett, hanem az is, hogy a forgatókönyvet a címszereplő felesége, Erica Schmidt drámaíró és színházi rendező írta. Bár Peter Dinklage nem tartozik a kitárulkozó sztárok közé, igen kevés dolgot oszt meg a magánéletéről – még a közösségi médiában sincs jelen –, az a napnál is világosabb, hogy Erica Schmidttel Hollywood egyik legharmonikusabb párosát alkotja immár 17 éve – vagyis jóval azelőtt találtak egymásra, hogy a férfi világhírűvé vált.

Erica Schmidt és Peter Dinklage 2018-ban (Fotó: Desiree Navarro/Getty Images)

Peter Dinklage a New Jersey állambeli Morristownban született, német és ír származású családba. Szüleinek hamar feltűnt, hogy máshogy fejlődik, mint bátyja, Jonathan, majd az is kiderült, hogy achondroplasiás, amely a törpenövés leggyakoribb formája. Mivel a családban ő volt az egyetlen, akinek ezzel a veleszületett rendellenességgel kellett élnie, nehéz volt megbékélnie a testmagasságával. Kamaszként leginkább dühöt érzett, de szülei igyekeztek kapaszkodókat adni neki ahhoz, hogyan kezelje ezt a bizonytalanságát, hogyan fogadja el ezt a másságot.  Az általános iskolai tanár anyuka és a biztosítási ügynök apuka megpróbált mindent megadni az achondroplasiás fiúnak, és bár sok pénzük nem volt, lehetőségeikhez mérten a legjobb iskolákba járatták.

De hiába a jó neveltetés, a kiváló oktatás, Dinklage felnőtt élete nem kezdődött felhőtlenül: érettségi után ott állt pénz, hitelkártya, bankszámla és lakás nélkül. És hogy mije volt? Évek során felhalmozott adóssága, amely egyre csak nőtt.

„Egy nagy, éhes, pillanatról pillanatra nagyobb adósság”

– emlékezett vissza 2012-ben a Bennington College-en, egykori iskolájában tartott beszédében. Éveken át a barátai kanapéján csövezett, és mivel az írás és a színjátszás volt az álma, egészen addig nem vállalt hétköznapi állást, amíg tényleg teljesen legatyásodott: zongoraporoló lett egy hangszerüzletben, majd egy Shakespeare-kutató birtokának gondozásával bízták meg, azután pedig egy galériában felelt a képek felakasztásáért. Két évnyi alkalmi munka után végre felvették egy rendes munkahelyre, ahol kérelmeket és más adatokat kellett feldolgoznia. Saját bevallása szerint utálta ezt a melót, hat évet mégis lehúzott ott, hiszen így már futotta neki lakbérre, egy barátjával Brooklynban bérelt lakást.

„Sem fűtés, sem meleg víz nem volt. Nem is volt valami jó szagunk, de legalább fiatalok voltunk.”

A lakást ellepték a patkányok, a sütő használhatatlan volt, a falak beleremegtek, ha elhaladt mellettük a vonat, és csupán egy ablak volt – Dinklage nem látott ki rajta, az ugyanis túl magasan volt. Tíz éven át lakott itt – jó munka és igaz szerelem nélkül.

Mert bár többször megkeresték fantasyfilmek kapcsán, ő rendre elutasított mindenkit, félt ugyanis, hogy ha csak ilyen szerepeket játszik, benne ragad a mágikus törpe skatulyájában. Inkább nélkülözött, és volt, hogy sokszor csak csipszet vacsorázott, mert másra nem futotta neki. Ami pedig a szerelmet illeti, saját maga ellensége volt: „Bűnös voltam abban, hogy mindig olyanba szerettem bele, akivel az érzés nem volt kölcsönös. Olyan emberbe belezúgni, akiről tudod, hogy nem viszonozza a szerelmed, gyötrelmes.

De egyszerűen akkor így működött az agyam, fiatalkoromban önsorsrontó voltam.”

Aztán megtört az átok, és a szerelem tündérmesébe illően talált rá: „Úgy 18 évvel ezelőtt történt – mondta a színész a The New York Timesnak. – Egy barátom házában gyűltünk össze, és valaki azt mondta, »Az elefántokat a Queens-Midtown alagúton sétáltatják át.«. A cirkusz a városban volt, havazott, és az elefántokat Manhattenen keresztül sétáltatták egy hosszú sorban. Olyan volt, mintha egy gyönyörű, fantasztikus, őrült, romantikus filmből léptek volna elő. Látod? Mindig a filmekre gondolok. Szóval azon az éjszakán találkoztunk, amikor az elefántok végigsétáltak Manhattenen.” Az illető, akiről Dinklage az interjúban mesélt, Erica Schmidt drámaíró és színházi rendező, aki a magasságkülönbség ellenére rögtön rendkívül vonzónak találta a színészt.

„Peter egy hihetetlenül jóképű, sármos, vicces pasi, és amikor egy magazinban szerepel az az érzésem, hogy »hát nem elképesztő, hogy kétméteres és milyen szexi?«”

– vallott elfogódottan érzéseiről Dinklage felesége a Rolling Stone-nak. Persze a színész is csodálja a nejét, úgy jellemezte őt, mint a „család művészét”, míg ő „csak tévészínész, aki fizeti a számlákat”.

Peter Dinklage és Erica Schmidt  2012-ben a kutyájukkal(Fotó: Alo Ceballos/FilmMagic)

Dinklage és Schmidt még 2005-ben, a megismerkedésük évében összeházasodtak Las Vegasban. „Egy jótékonysági esemény miatt mentem oda. És ha már ott voltunk, úgy döntöttünk, hogy kimondjuk az igent. Van egy VHS-kazettánk az esküvőnkről, amit soha senki nem fog látni, egy dobozba tettük, és mélyre elástuk” – viccelődött Dinklage egy 2016-os interjúban.

Ők ketten a magánéleten túl a munkában is tökéletes párost alkotnak, a 2021-es Cyrano előtt is dolgoztak már együtt 2015-ben: az Erica Schmidt által rendezett Egy hónap vidéken című darab remek kritikákat kapott. 

Peter Dinklage és Erica Schmidt 2020-ban (Fotó: Bruce Glikas/WireImage)

A házaspár ma már két gyereket nevel, lányuk 2011-ben született, második, 2017-ben született gyerekük nemét azonban máig nem árulták el. És egyikük nevét sem lehet tudni biztosan, szóval tényleg nagyon védik a magánéletüket, ám az egymás iránti tiszteletüket nem félnek világgá kürtölni. „Köszönöm, Erica, hogy elviselsz engem. Nagyon temperamentumos vagyok, és nagyon szeretlek!” – üzent feleségének a színész a 2018-ös Emmy-díjátadón a köszönőbeszédében, amelyben megemlítette azt is, hogy a 2015-ös díj átvételekor sajnos elfelejtett köszönetet mondani élete szerelmének.

„Ha valaki elég szerencsés ahhoz, hogy megtapasztalja a szerelmet, az tudja, hogy az egyszerűen csak elkapja az embert – magyarázta a színész a The New York Timesnak. – Nem irányíthatod, hogy mit érzel, de eldöntheted, hogy mit kezdesz vele. Ők ketten úgy döntöttek, hogy kitartanak egymás mellett jóban-rosszban, hírnév ide, kasszasikerek oda, ezzel pedig magasan kiemelkednek a többi hollywoodi sztárpár közül.

Kiemelt kép: Getty Images