BKK-applikáció: érvényes jegyem volt, mégis újat kellett vennem

Erre vigyázzon, aki a BudapestGo applikációt használja – kellemetlen élményektől kímélheti meg magát.

Már egy ideje a BudapestGo applikációt használom, amikor tömegközlekedéssel kell mennem valahova, és többnyire elégedett is vagyok vele (kivéve amikor valami miatt nem sikerül fizetnem a jegyért, emiatt várnom kell a következő buszra – de ez egy másik történet). Murphy törvénye szerint viszont ami elromolhat, az el is romlik, és hát miért is lenne ez máshogy akkor a technikai dolgokkal? Emiatt egy eléggé kellemetlen helyzetbe sikerült kerülnöm nemrég. Dióhéjban ez történt: egy sajtótájékoztatóról hazafelé tartva mielőtt felszálltam a 178-as buszra (az első ajtón), érvényesítettem az applikációs jegyet a jármű oldalán található QR-kóddal, majd mutattam a felbukkanó animációt a sofőrnek, aki szerint ez nem volt arra a járatra érvényes (véleménye szerint a korábbi utazás animációja volt).

Mi a BudapestGo?

A BKK idén februárban jelentette be, hogy elbúcsúztatják a FUTÁRT, helyette pedig bevezetik a BudapestGo applikációt. Mint a honlapjukon írják, „új funkcióinak köszönhetően jóval többet nyújt, mint egy átlagos utazástervező. Az applikáció leghasznosabb funkciói az alábbiak: Jegy- és bérletvásárlás az appban, sőt már a digitális vonaljegy is elérhető Az alkalmazás segítségével néhány kattintással bármikor lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A digitális termékek között megjelenik az egyszeri utazásra alkalmas vonaljegy, márciusban pedig érkeznek a 30 és a 90 perces időalapú jegyek is.”

A részletekbe inkább nem megyek bele, a lényeg annyi, hogy az úr kifogásolható hangnemben utasított arra, hogy érvényesítsek egy új jegyet, különben nem utazhatok tovább – dacára annak, hogy volt jegyem, amit a buszon található QR-kóddal aktiváltam is. Ez végül meg is történt (de immár a vezető ablakán található QR-kódot olvastam be, ekkor már a megfelelőnek ítélt ábra bukkant fel), így folytathattam utamat, de nem hagyott nyugodni a történet: hiszen ha ez velem megesett, akkor valószínűleg mással is történt, vagy történni fog hasonló. Így megkerestem a BKK sajtóosztályát, hogy válaszoljanak többek között arra, miként lehetséges – általánosságban, a konkrét ügytől elvonatkoztatva – az, hogy a BudapestGo-n vásárolt, a szabályoknak megfelelően érvényesített jegynél mégsem a megfelelő animáció bukkan fel, emiatt pedig akár a fentihez hasonló kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk?

Minden járatnak van képe

Elöljáróban fontos tudni, hogy minden egyes járatnak megvan a maga kis animációja (ami egy olyan mozgó kép, ami a jegy érvényesítése után bukkan fel a telefon kijelzőjén – ezt kell mutatni a járművezetőnek), amit a sofőrök megkapnak munkakezdéskor. Napközben ezt kell figyelniük. Tiszta sor: akinek a megfelelő képecske szerepel a telefonján, felengedik, akinek nem, azt másik jegy érvényesítésére szólítják fel. Ők nem nézhetik az ellenőröknek bemutatandó kódot, mivel nincsen megfelelő készülékük ennek beolvasására. És itt a probléma: ha valaki úgy jár, mint én, nem igazán van mit tenni. Vagy mégis? A BKK az alábbi választ küldte (amit változtatás nélkül közlünk):

„Az applikációban a kódbeolvasás a jegy- és bérletellenőrzés eszköze. A kódbeolvasást követően az alábbi négy információ jelenik meg: egy animált ábra, egy futó óra, információ a termék érvényességéről és a termék típusáról. Ezek alapján tudja a járművezető vagy az ellenőrzést végző személyzet megítélni, hogy felszállhat-e az utas, tehát van-e érvényes jegye vagy bérlete. Az aktuális járaton érvényes animált ábra típusát a személyzet saját készülékén ellenőrizni tudja, így kiszűrhető, ha valaki egy lejárt terméket, egy képernyőképet vagy videófelvételt szeretne bemutatni.

Amennyiben az applikáció által megjelenített animált ábra eltér a járművezető készülékén lévő ábrától, akkor a járművezető köteles a beolvasás megismétlését kérni az utastól. Ezt a szabályt a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve vezették be, mert sokszor tapasztalták a járművezetők, hogy az utasok az előző belépési pontnál leolvasták a kódmatricát, majd lezárták a telefonjukat, és a buszra szállva a korábbi belépési ponthoz tartozó animációt mutatták fel. A beolvasás megismétlése ezekre az esetekre megoldást nyújtott, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az ismételt beolvasást a korábban már érvényesített termékre kell megtenni, azaz semmiképpen nem szükséges új terméket érvényesíteni emiatt.

Amennyiben a második beolvasásnál is eltér a megjelenő animáció a járművezető készülékén lévő ábrától, akkor a járművezető megtagadhatja az utas elszállítását – érvényes utazásra jogosító jegy vagy bérlet hiányában.”

Mi van, ha az applikáció vagy a QR-kód hibás?

„A kódmatricákat a szolgáltatók rendszeresen ellenőrzik, a rajtuk feltüntetett rendszámokat és a jármű rendszámát összevetik, illetve az esetleges sérülések esetén cserélik. Hogy hány esetben fordult elő hasonló probléma, arról nem áll rendelkezésre felmérés, azonban, ha olyan esetről értesülünk, hogy a mobiljegy ismételt érvényesítésére sem a helyes animáció jelent meg, akkor soron kívül ellenőriztetjük az érintett szolgáltatóval a kódmatricákat, és probléma esetén megtesszük a szükséges lépéseket” – válaszolta a BKK.

Mit tehet a pórul járt utas?

„Amennyiben az alkalmazás nem rendeltetésszerű működése vagy a matricák hibája miatt az utas másik, átfedő érvényességi idejű terméket vásárolt, akkor az utas méltányossági kérelmet nyújthat be ügyfélszolgálatunknál.

A BKK kivizsgálja az esetet, és amennyiben bebizonyosodik, hogy probléma történt, akkor természetesen az átfedő érvényességi idejű terméket visszatérítjük. Amennyiben az említett problémát az ügyfél jelzi a BKK ügyfélszolgálatának, akkor a soron kívüli vizsgálatról gondoskodunk.” – zárult a sajtóosztály levele.

Ez egyébként az esetemben is így történt. Még a járaton utazva felhívtam a BKK ügyfélszolgálatát, ahol az adatok alapján meg tudták nézni a rendszerben a kérdéses jegyeket, és felvették a panaszomat. Hogy mi volt a hiba (az app vagy a kód), azt nem tudták megmondani. Az e-mailben érkező válaszra majdnem napra pontosan egy hónapot kellett várni, amiben arról, hogy esetleg ellenőrizni fogják-e a busz oldalára kitett QR-kód épségét, vagy esetleg az applikációt, már nem esett szó. Viszont azt írták, hogy „méltányosságból” visszautalják a pluszban elhasznált jegyre elköltött 350 forintot. Tehát végülis minden megoldódott (?).

Kiemelt kép: Getty Images