Az elszálló árak miatt egyre többen lopnak a boltokból

Mindenhol nő a megélhetési bűnözésnek nevezett esetek száma.

A gazdasági válság és az infláció miatt egyre többen lopnak élelmiszert a boltokból, bizonyos nyugat-európai üzletekben pedig ennek kivédésére már nem csak az alkoholos italokat látják el biztonsági zárral, hanem az olyan alapvető élelmiszereket is, mint például a sajt, a vaj, a húsok, vagy éppen a csokoládé. A HVG annak járt utána, hogy vajon Magyarországon is megugrott-e a megélhetési bűnözési esetek száma.

Kérdéseikre az ORFK Kommunikációs Szolgálata megerősítette a gyanút: itthon is nőtt a bolti lopások száma – az idei első tíz hónap során országosan a legtöbbször (8396 esetben) hiper- és a szupermarketekből, valamint egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak, így összesen nem kevesebb mint 22,52%-kal többször a tavalyihoz képest.

Területi szinten a lopások számában (mint oly sok minden másban is) a legnépesebb településünk, Budapest vezet (itt 807 alkalommal történt jogsértés idén októberig), második Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), harmadik Pest (130), negyedik Győr-Moson-Sopron (116), ötödik Bács-Kiskun (82), és így tovább, míg a sereghajtókig érünk: Komárom-Esztergom megyében 18 esetről tudni, Vas megyében pedig „mindössze” 16-ról.

Külföldön is rossz a helyzet

Ahogy az a Bloomberg cikkéből kiderül, az Egyesült Királyságban 18%-kal nőtt a bolti lopások száma az elmúlt 12 hónapban, mivel az ottani infláció is negyven éve nem látott magasságokba emelkedett.

Nem csupán drága holmikat emelnek el az emberek, hanem olyan alapvető élelmiszereket is, mint a kenyér vagy a tészta.

A szakértők szerint a karácsonyi ünnepek közeledtével tovább növekedhet a lopások száma, mivel az nehéz anyagi helyzetben levő embereket még az ajándékozási kényszer is nyomasztja. Egyes nagyáruházak, mint például a Morleys újra szekrényekbe zárja a drága parfümöket és szépségtermékeket, csupán a tesztereket hagyva elől. Az egyik legnagyobb brit hipermarketlánc az év elején növelte a biztonsági intézkedéseket, beleértve az üzletekben dolgozó személyzet számát is, árulta John Allan, a boltlánc elnöke a Times Radionak.

„Az emberek gyakran feltételezik, hogy a lopások a leghátrányosabb helyzetű területeken történnek, de valójában mindenhol előfordulnak” – nyilatkozta egy szakértő a The Brussels Times-nak. A cikkben ugyan nincsenek konkrét számok, ám azt megerősítik, hogy a jelenség Belgiumban is egyre gyakoribb. A cikk megszólalói arra is felhívják a figyelmet, hogy a bolti lopások megnövekedett száma olyan extra terhet és kockázatot ró az ottani dolgozókra, amivel hosszú távon nem fognak tudni megbirkózni.

Senki nincs meglepve

A brit háztartások több mint egynegyede mondja, hogy pénzügyi gondokkal küzd – kétszer annyian, mint tavaly –, és a túlnyomó többség szerint az élelmiszerek és italok magasabb árai jelentik a legnagyobb gondot. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, már nem csak a fejlődő országokban jelent látványos gondot a szegénység, hanem az Európai Unió országaiban is napról napra növekszik az ételosztó pontokon kialakult sor.
„Nem szimpatizálok azokkal az emberekkel, akik lopnak, de megértem, hogy a kétségbeesett emberek kétségbeesett lépéseket tesznek.” Ez a mondat szintén a már fent említett John Allan-interjúból származik, amiből az is kiderült, hogy a boltvezetők egyhamar nem számítanak a helyzet javulására.

Kiemelt kép: Simon Marcus Taplin/Getty Images