Budapest egyik legfurcsább látványosságát kevesen ismerik

Érdemes nyitott szemmel járni, mert akár az unalomig ismert környék is tartogathat meglepetéseket.

Budapest olyan, mint egy igazi nő: tud kivételesen gyönyörű is lenni, de nem fél kimutatni azt sem, amikor inkább szürke és hajszolt; és tele van olyan titkokkal és meglepetésekkel, amiket csak azok előtt fed fel, akik ráérnek figyelni rá. Az egyik ilyen ott rejtőzik, ahol mindenki láthatja, de kevesen veszik észre: a Belváros közepén, a Budapest Eye – Akvárium – luxushotelek által határolt háromszögben, amit Erzsébet térként is ismerünk.

Az itt található parkos rész egyik fája különlegesebb, mint a többi: törzsét körben több poszter borítja, mint a szobám falát ’96-ban, pedig akkoriban én tartottam el a környék Bravot meg Popcornt áruló újságosait. Mindegyik képen Michael Jackson, a pop néhai királya feszít, a tövében virágok és mécsesek körben elhelyezve. Adja a kérdés, hogy vajon miért? Miért pont az ő képei, és miért pont itt?

Egy rajongó éppen a Michael Jackson emlékfát fotózza az idei megemlékezéskor (Fotó: a szerző)

A történet egészen 1994-ig nyúlik vissza, amikor az énekes szupersztár először utazott Magyarországra rövidfilm miatt, ami a következő évben megjelent a HIStory című dupla nagylemezének beharangozó videójában. A forgatás a Hősök terén és a Margit hídon zajlott, két-három napra pedig szinte az egész várost lezárták. Ezt további két látogatás követett 1996-ban: először közelgő fellépésének helyszínét, a Népstadiont nézte meg személyesen, ami a History World Tour turné második koncerthelyszínéül szolgált, aztán még ugyanabban az évben szeptember 10-én megtartott koncertje miatt érkezett az országba. Mind a három alkalommal az Erzsébet téren álló Kempinski szállodában szállt meg, méghozzá a legfelső emeleti lakosztályban. Úgy hírlik, hogy nagyon kedves volt mindenkivel, és gyakran ismételte tört magyarsággal: „Szeretlek titeket!”.

Majdnem az év fája lett

Bár a kerület vezetősége nem nézte mindig jó szemmel az először engedély nélkül létesített spontán emlékhelyet, ez azóta megváltozott. Olyannyira, hogy Belváros és Lipótváros Önkormányzata 2014-ben hivatalosan is indította a Michael Jackson emlékfát az Év fája megmérettetésen, bár a végén nem ez lett a befutó.

A rajongók pedig mindannyiszor az ezzel szemben lévő parkban gyülekeztek, és várták, hátha személyesen is megpillanthatják az extravagáns popikont, aki néha valóban kiintegetett nekik, sőt az elmondások alapján párszor ajándékokat is kiszórt az ablakából. Az urbánus folklór szerint ekkor vált ez a bizonyos nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) az énekes rajongóinak fájává és gyülekezőhelyévé.
Michael Jackson 2009. június 25-én hunyt el mindössze 50 évesen szívrohamban, amit a neki beadott különböző fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek koktélja okozott. A hazai rajongók a szomorú hír hallattán ezen a helyen kezdtek el gyülekezni, és az ottani egyik fára szeretetük és tiszteletük jeleként képeket, verseket, virágokat és egyéb apróságokat helyeztek el. Bár egy idő után nekik haza kellett menniük, az emlékfa sokáig sértetlen maradt, sőt, egyre több poszter kezdte el borítani. Mivel akkoriban a rajongók nem tudták, hogy ehhez engedély kell, az V. kerületi önkormányzat leszedette a díszeket, azonban később sikerült megállapodniuk, és a fanek most már hivatalosan is gondozhatják a kultikussá vált emlékhelyet, ami mára turistalátványossággá is vált. A fa és környéke évente kétszer, a sztár halálának évfordulóján, illetve születésnapján, augusztus 29-én elevenedik meg, ilyenkor többen összegyűlnek, táncolnak, énekelnek és az énekes dalait hallgatva emlékeznek.

Érdemes erre sétálni, és átböngészni a képeket, üzeneteket. A környék általában sosem üres, valamelyik rajongó biztosan a közelben van, és örömmel válaszolnak a kedvencükkel kapcsolatos kérdésekre. Így Michael Jackson emléke örökké élhet.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva