Minierdőtől lett zöldebb Budapest (x)

Folytatta a több millió forint értékű fásítási programját az elektromos autómegosztó szolgáltató, újabb fákat és Miyawaki minierdőt ültettek a GreenGo munkatársai.

Az egyedülálló japán módszerrel történő zöldítést a „Gurulj a fákért!” programban résztvevő greengózók és az elektromos autómegosztó szolgáltató adományai közösen tették lehetővé – a 10 Millió Fa Alapítvány nyújtotta faültetési program keretében.  
 
Újabb mérföldkőhöz érkezett a GreenGo „Gurulj a fákért!” programja. A kezdeményezés során a résztvevő felhasználók egy forinttal többet fizetnek percenként, amit a GreenGo további egy forinttal kiegészít, az így összegyűlt összeget pedig fák ültetésére fordítják. A 2021 januárjában indított program sikerét bizonyítja, hogy a korábban elültetett sok ezer fa után most újabb, közel 1000 fa került telepítésre – aminek éppúgy része volt belvárosi nagy fák ültetése, mint a külvárosi erdősítés, de ez alkalommal az igazán kiemelt figyelmet a Miyawaki minierdők ültetése kapta.


 
A GreenGo és a 10 millió fa Alapítvány a nemzetközileg népszerű és elismert Miyawaki Akira kortárs japán botanikusról és ökológusról elnevezett módszert követve a IX. kerületi Lenhossék utcában most egy saját minierdő, illetve egy helyi lakossággal közösen finanszírozott minierdő telepítésével járult hozzá a főváros élhetőbbé tételéhez. Az egyedülálló összetételű erdő nem csak zöldebbé teszi a fővárosi környezetet, de mindennél eredményesebben köti meg a zajos, rossz levegőjű környezet porát, illetve sokkal hatékonyabban tisztítja a városi levegőt, mint a hagyományos ligetek. 


 
– A GreenGonál indulásunk óta kiemelten fontos célnak tekintjük, hogy még élhetőbb, még zöldebb és még fenntarthatóbb városban éljenek a budapestiek – nyilatkozta Ádám Boglárka, a GreenGo vezérigazgatója a faültetés után. – Fontos számunkra a városunk levegője, ezért amellett, hogy teljesen elektromos flottát üzemeltetünk, szerettünk volna azért is tenni, hogy a többi gépjármű által kibocsátott CO2-t frissen ültetett fákkal tudjuk megkötni. Büszkék vagyunk a programra és arra, hogy most már saját minierdőnk is van, ami persze csak részben a mi érdemünk, a köszönet elsősorban a több ezer greengózót illeti, aki csatlakozott az akcióhoz – tette hozzá.

Mit kell tudni a Miyawaki módszerről?

A Miyawaki erdők sajátossága, hogy minden esetben kizárólag az adott területre jellemző, őshonos fa- és cserjefajok kerülnek elültetésre. Az eljárás „világszabadalma”, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikerét, azaz a sűrűn ültetett facsemeték a fényhez jutásban folytatott versenyben igyekeznek minél gyorsabban nőni, így csupán pár év kell ahhoz, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdő lesz a telepítés. A koncepció érdekessége, hogy a kialakításához nem szükséges több hektárnyi terület, elegendő akár 10-20 négyzetméter is, a kis helyigénye miatt pedig ideálisan alkalmazható városi-külvárosi környezetben, közterületeken.