Most el kell kezdenem félni, Doktor úr? (x)

Országos összefogás és HPV szűrőhét a méhnyakrák megelőzéséért

Réka életét egy új típusú HPV teszt mentette meg. Hogyan és miért érdemes ma minden nőnek méhnyakrákszűrésre járnia, és miért állnak össze neves civil szervezetek és az ország legismertebb magánnőgyógyászati rendelői december 12 és 16. között egy kampányhetes összefogásban? Mert óriási a tét.

Bár a legtöbben tisztában vagyunk a rákszűrés fontosságával, sokan közel sem a megfelelő gyakorisággal és körültekintéssel járunk a vizsgálatokra. A két év COVID, majd az újrarobbant hétköznapi rohanás, az egyre aggasztóbb gazdasági helyzet, most pedig az ünnepi készülődés fényében borzasztóan nehéz beiktatni a nőgyógyászt, főleg, ha panaszmentesek vagyunk. Ennek pedig nem szabadna így lennie.

Rejtőzködő kór

 „Évente járok szűrésre, mindig minden rendben volt. – meséli a 38 éves Réka, két gyermek anyukája.  De most augusztusban, a szűrés után csengett a telefonom. Az orvosom, dr. Koiss Róbert hívott, hogy a kimutatott HPV fertőzésem miatt gyanúsnak találta az eredményem és egy újfajta teszt elvégzését javasolta a levett mintámon. Két hét múlva, épp a családi nyaraláson, hidegzuhanyként ért a hír, megvan a teszt eredménye: rákos sejtburjánzás indult el a méhnyakamban. A doktor úr elmagyarázta, hogy ez rákmegelőző állapotot jelent, ami miatt az érintett terület kimetszését, konizációt javasolt. Nagyon megijedtem. Emlékszem, azt válaszoltam: >> Most el kell kezdem félni, Doktor úr? << Igyekezett megnyugtatni, hogy még minden teljesen időben történik. A műtét októberben meg is valósult és a szövettan szerencsére igazolta, hogy a teljes érintett terület eltávolításra került. Mostantól két évig gyakori kontroll vár rám, de nagy valószínűséggel nem lesz már baj. Azóta sokaknak mesélem el a velem történteket és azt veszem észre, azóta mindenki jobban odafigyel magára körülöttem, és elmentek HPV szűrésre. Mindenképpen ezt javaslom minden nőnek, mert az én állapotomnak például semmi előjele nem volt, be is vagyok oltva, de mégis csak a szűrésnek köszönhetően sikerült megelőzni a bajt.”

Modern szűrés a még nagyobb biztonságért

Nagyon kevesen tudják, hogy a hagyományos citológiai vizsgálata mellett ma már rendkívül pontos, a méhnyakrákot okozó HPV vírus DNS-ének jelenlétét vizsgáló tesztek is elérhetők. E két vizsgálattípus együttes alkalmazásával jóval több rákmegelőző állapot kiszűrhető, mint az elmúlt évtizedekben.

„A szűrés kulcsa, hogy olyan módszerrel vizsgáljuk a betegeket, ami a negatív és pozitív eredmények esetén is igen megbízható.” – magyarázza Dr. Koiss Róbert, nőgyógyász-onkológus főorvos, az Európai Kolposzkópos Társaság vezetőségi tagja.

„30 év feletti pácienseknek ezért mindig javaslom HPV teszt elvégzését is és pozitív eredmény esetén pedig egy megerősítő teszt lefuttatását. Réka esetében is így történt, mert bár a citológiai vizsgálat csak minimális eltérést mutatott, a feltárt HPV fertőzése miatt egy úgynevezett confidence biomarker teszt is elvégzésre került a már levett mintáján. Ez a teszt ugyanis arra alkalmas, hogy elkülönítse egymástól a HPV fertőzés típusait. Ha az eredmény alacsony, „reproduktív” fertőzésről beszélünk, azaz a vírus csak jelen van a szervezetben és nem indít el daganatképződést.  Emelkedett érték esetén azonban „transzformáló” fertőzésről van szó, azaz a vírus megkezdte a sejtek átalakítását. Magas értéknél pedig már rák előtti állapotról beszélünk. Ezekben az esetekben mihamarabbi szövettani mintavétel, úgynevezett punch biopszia, vagy kúp kimetszés indokolt. A kimetszést követően a szövettani vizsgálat eredménye szerint határozzuk meg a további teendőket, de az időben megtörtént beavatkozással megelőzhető a méhnyakrák kialakulása. Rendkívül fontos lenne tehát, hogy ezt a vizsgálatot minél több nő végeztesse el, a lehető leghamarabb.”

HPV szűrőhét országszerte

A nők egészségéért küzdő ismert alapítványok és egyesületek, valamint az ország számos vezető magánnőgyógyászati rendelője ezért úgy döntött, hogy ismét teljes mellszélességgel a méhnyakrák prevenciós küzdelem mellé áll. Ezért idén december 12 és 16. között számos kiváló nőgyógyász szakember várja a 30 év feletti nőket, ráadásul a kampányhéten minden kiszűrt pozitív HPV esetben ingyenes confidence biomarker tesztet biztosítanak a résztvevők számára.
Mi, érintett 30 feletti nők ajándékozzuk hát meg magunkat még az ünnepek előtt azzal – és buzdítsuk erre ismerőseinket is -, hogy élünk ezzel a lehetőséggel.


Részletek, országos partnerlista és bejelentkezési információk a HPV kampány oldalán.