Túlélnéd a gázválságot? Tippek Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalvából (x)

A világjárvány után 2022-ben újabb krízissel kell megküzdenünk, ez pedig az élelmiszerárak és a közüzemi díjak emelkedése. Egy átlagos család most legalább 30%-kal költ többet alapvető élelmiszerekre, mint 1 évvel ezelőtt.

A rezsiárak emelkedése azonban még ennél is szomorúbb meglepetést hozhat, megnövelve az Ételt Életért segélypontjain ételért sorban álló családok, kiskeresetűek, nyugdíjasok számát. A Krisna-hívők 30 éve működnek hazánkban bejegyzett egyházként, és amellett, hogy a hívők elkötelezett vegetáriánusok és környezetbarát életmódot folytatnak, közös erővel fejlesztik Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalvát, a majd’ 300 hektáros Krisna-völgyet.

Mivel a Völgy 30 év alatt szép eredményeket ért el az önellátás terén, a rezsiárak emelkedése az itt élőket kevésbé sújtja. Ők ugyanis fenntartható és környezettudatos életvitelre rendezkedtek be, amelyről úgy gondolják, a lelki tudatosságnak is kedvez. „Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás” – ez a mottójuk. Az ökokertészet és önfenntartás terén tanfolyamokon képezik a hozzájuk érkezőket.

Leáldozóban a nagyvárosi élet

Az energiaválság miatt ideje szembenéznünk azzal, hogy a Föld számára az egyetlen fenntartható életvitel a vidéki/kisebb városi életmód, amelyet nagyszüleink követtek. Közösségek esetén, mint amilyen Krisna-völgy, a kisléptékű önellátás, azaz a helyi, lokális önellátási stratégia a működőképes, eszerint szükségleteinket helyben, kb. 30 km-en belül igyekszünk kielégíteni.

Az önellátásnak számos területe van, amelyek megvalósítása főként vidéki környezetben lehetséges, így például

  • a megújuló energiagazdálkodás,
  • élelmiszer önellátás,
  • a fűtés/hűtés/tárolás,
  • és a vízgazdálkodás, a teljeskörű hasznosítással együtt.

Ha városban élünk és merünk nagyot gondolni, most aktuális lehet egy vidéki költözés. Egy városi lakás árából aprófalvakban ugyanis kertkapcsolatos házat vásárolhatunk, sőt még befektetésre is marad tőkénk. Megfontolásra érdemes, hogy míg a városban 8-12 órás munkavégzésre kényszerülünk, az albérletárak magasak, kiadásaink jelentős része pedig a rohanó városi életmódunkból fakad, addig vidéken a költségeink jelentősen lecsökkennek és bár a készételek és a kényelmes megoldások kikerülnek az életünkből, naponta max. 1-3 óra ráfordítással már biztosíthatjuk a család zöldség- és gyümölcsszükségletét a kertből, 1 hektár alatti területen. Ha mindezt például online munkavégzéssel, vagy részmunkaidővel párosítjuk, egészséges, élhető, pozitív életképet kapunk, amelyben visszanyerjük kapcsolatunkat a természettel, és nem utolsó sorban Istennel.

Tippek az ökofaluból

Krisna-völgyben hűtő helyett sokan a hagyományos vermelést alkalmazzák, többen kézzel mosnak, centrifugálnak. Egy 4 tagú család számára itt elegendő akár 4 db napelem a házra – világításhoz, telefontöltéshez – ami megközelítőleg 400 ezer Forintos befektetést jelent. A fűtés kb. 7 m3 fát igényel egy évre, ebből 2 m3-t a fatüzeléses vízmelegítő visz el, amivel egy 80 literes bojlert 60 fokra tudnak felmelegíteni. A vízfogyasztást a Völgyben kerekeskútról oldják meg. Egy 4 tagú család napi vízfogyasztása közel 200 liter, itt is spórolhatnak, akik az esővizet is hasznosítják. Az energiahatékony főzésre kiváló megoldás lehet az Indiában is használatos 3 szintes főzőedény. Ám főzés közben párolhatunk, melegíthetünk a lábasok, fazekak tetején – mint nagymamáink.

Könyvsorozat bevállalósoknak

A „Beszélgetések az önellátásról” az Öko-völgy Alapítvány gondozásában jelent meg. A biogazdálkodás és az ökologikus életmód alapjainak minden részletét megismerhetjük egyetlen 3 kötetes könyvsorozatból. Valódi inspiráció a fenntarthatósághoz, és igazi „túlélő biblia” életmód-váltóknak, azoknak, akik napjainkban békés, természetközeli és biztonságos alternatívát keresnek.

A 3 kötetes könyvcsomag online is megvásárolható a Krisna-völgy webshopjában.