Ez az 5 dolog okoz leggyakrabban tüzet az otthonainkban

Az ősz, majd a tél beköszöntével általában duplájára emelkedik a tűzesetek száma hazánkban (is). Az év utolsó hónapjaiban különösen sok dolog képes tüzet okozni. Elég csak az ünnepekre gondolnunk: az adventi időszakban például – főként a gyertyák és a mécsesek meggyújtásának következtében – megkétszereződik a lakásban keletkező tűzesetek száma. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb okok, hogy megelőzhessük őket!
  1. A legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik, ebből adódóan a lakástüzek legfőbb oka a nem kellően körültekintő sütés-főzés. A konyha veszélyes üzem, a nyílt lánggal történő ételkészítés kiváltképp, de egy indukciós főzőlap hője is könnyen okozhat tüzet.
  2. A tűzoltók és a biztosítók statisztikái szerint a második legveszélyesebb terület a lépcsőház, elsősorban az ott végzett munkák miatt, a hegesztéstől a flexelésig. Összefoglalóan azt mondhatjuk a megelőzés szándékával: ami nem a lakásba való, azt nem a lakásban kell végezni, és a szabály alól a lépcsőház sem kivétel.
  3. A képzeletbeli toplista harmadik helyén az erkély, illetve az erkélyen történő lánghasználat áll. A következmények szempontjából voltaképpen mindegy, hogy egy cigarettát, egy gyertyát vagy egy mécsest gyújtunk meg (és hagyunk esetleg magára), a lényeg, hogy az erkélyen mindig indokolt a kiemelt óvatosság.
  4. Mindenképpen az élbolyban említendő az égéssel és füsttel járó dohányzás, különösen pedig az ágyban cigarettázás. Nem helyes dohányozni a lakásban – már önmagában a tűzkockázat miatt sem.
  5. Az ötödik hely a nem megfelelően megválasztott távolságé: túl közel van a bútor, a függöny stb. a kályhához, a tűzhelyhez vagy akár a radiátorhoz, nem megfelelő az elektromos készülékeink hőelvezetése, illetve a megválasztott védőtávolság (mondjuk a hűtőszekrény hátoldalának környékén), tárolónak használjuk a sütő vagy a hűtő melletti (lég)rést, és máris megvan a baj.

Fotó: Shutterstock

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

 A tűzmegelőzést középpontba helyező, társadalmi edukációs kampány indult, melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset-megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a fustmentes.hu hirdette meg idén májusban.

Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényeges felhívni a figyelmet erre a társadalmi problémára. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás pedig az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel.

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb, természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára léteznek olyan, égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. Érdemes azonban tudni, hogy a füstmentes technológiák használatának hosszú távú hatásait még vizsgálják. A legjobb megoldás mind az egészségünk, mind a környezetünk és a biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

 

Nyitókép: Shutterstock