Így tud a sport segíteni a felépülésben betegség vagy a Covid után

Egy sérülés vagy betegség, mondjuk a Covid utáni visszatérés az edzéshez bizonyos mértékű visszafogottságot igényelhet tőlünk az optimális eredmények biztonságos eléréséhez. Ha azonnal teljes sebességgel vágunk bele az edzésekbe, és nem hagyunk időt testünknek a pihenésre és a gyógyulásra, akkor hosszabb időbe telhet, amíg visszanyerhetjük a korábbi fittségünket, vagy ami még rosszabb, újbóli sérüléshez vagy visszaeséshez is vezethet a kapkodás. Ezzel együtt érdemes elkezdenünk mozogni, mert azzal sokat tehetünk testi és lelki egészségünkért is. Mutatjuk azt is, hogyan.

––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

Bár a fizikai aktivitással és az egészséggel kapcsolatos kutatási érdeklődés az 1950-es évekre nyúlik vissza, a fizikai aktivitás egészségügyi előnyeivel kapcsolatos tudományos bizonyítékok terén az áttörés nagyrészt az 1980-as és 1990-es években következett be. Az egészséges életmód részeként a sport és a fizikai aktivitás pozitív hatásairól elsöprő mennyiségű tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. A rendszeres testmozgás pozitív, közvetlen hatásai különösen a következő krónikus betegségek megelőzésében mutatkoznak meg: szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, rák, magas vérnyomás, elhízás, depresszió és csontritkulás.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a Sport a fejlődésért és a békéért ügynökségközi munkacsoportja által készített jelentése megállapította, hogy a fiatalok számára is előnyös lehet a fizikai aktivitás, mivel hozzájárul az egészséges csontozat, a hatékony szív- és tüdőműködés, valamint a jobb motoros készségek és a kognitív funkciók fejlesztéséhez. A fizikai aktivitás segíthet megelőzni a nők csípőtáji töréseit, és csökkentheti a csontritkulás hatásait. Ráadásul sose késő elkezdeni (vagy folytatni): a fizikai aktivitás megőrzése javíthatja az idősek funkcionális kapacitását, és segíthet az életminőség és a függetlenség megőrzésében is.

Lelkünknek is jót tesz

A WHO becslése szerint minden negyedik egészségügyi szolgáltatást felkereső beteg legalább egy mentális-, neurológiai- vagy viselkedési zavarral küzd, de e zavarok többségét nem diagnosztizálják és nem kezelik. Ugyanakkor

számos tanulmány kimutatta, hogy a testmozgás terápiás szerepet játszhat számos pszichológiai rendellenesség kezelésében, például pozitív hatással van a depresszióra.

A fizikai önértékelés és a fizikai önkép, beleértve a testképet is, összefüggésbe hozható a jobb önbecsüléssel. És bár a fizikai aktivitás egészségügyi előnyeivel kapcsolatos bizonyítékok túlnyomórészt a személyen belüli tényezőkre, például a fiziológiai, kognitív és affektív előnyökre összpontosítanak, ez nem zárja ki a társadalmi előnyeit sem, amelyek szintén pozitív egészségügyi hatásokkal járhatnak az egyének és a közösségek számára.

Lassan a testtel

Bár való igaz, hogy a mozgásnak – főleg, ha rendszeresen tesszük – számtalan testi-lelki előnye van, ugyanakkor egy betegség után nem szabad elkapkodni azt, hogy újra elkezdjük. Vannak olyan esetek, amikor kifejezetten rosszat tehetünk magunknak azzal, ha a még gyenge és megviselt testünket túlerőltetjük. Ha még lázasak vagyunk, semmiképpen ne kezdjünk el edzeni, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el a kívánt hatásnak: nemhogy hamarabb nem esünk túl a betegségen, de el is húzhatjuk, hiszen a testünknek ilyenkor pihenésre van szüksége, hogy teljesen a gyógyulásra „koncentrálhasson”.

De persze az is lehet, hogy a testmozgás az utolsó dolog, ami eszünkbe jut ilyenkor, de kulcsfontosságú a fittség visszanyeréséhez, ráadásul jótékony hatással van a fizikai, mentális és szociális egészségére. Az enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19 megbetegedés gyengeséget, egyensúly- és koordinációs zavarokat, állóképesség-csökkenést és néha memóriaproblémákat okozhat, de a fizikai aktivitás segíthet a felépülésben, ezért fontos, hogy mozogni kezdjünk. A fizikai aktivitás fejleszti:

  • az erőnlétet,
  • kitartás,
  • és a légzési kapacitás.

Mindenek előtt hallgassunk a testünkre (és az orvosunkra), hogy mikor lehet biztonságosan visszatérnünk a testmozgáshoz. 

Mozogjunk, még ha csak egy kicsit is

A testünk egy betegség vagy a Covid során sok mindenen ment keresztül, ezért lassan vegyük a dolgokat. Egyesek számára az ágyból vagy a kanapéról a fürdőszobába való eljutás is lehet, hogy megterhelő lehet az első napokban, vagy egy emeletnyi lépcsőzéstől is kifulladunk. Természetesen ekkor nem kell a maratont lefutnunk: álljunk fel és mozduljunk meg annyiszor a nap folyamán, ahányszor csak tudunk, még ha ez csak annyit jelent, hogy többször egymás után felállunk a fotelból. Nyújtózzunk az ég felé mindkét karunkkal, és minden egyes felálláskor vegyünk több mély lélegzetet. 

Sétáljunk egyet

Ha már egy kicsivel több mozgás sem jelent túl nagy kihívást, próbáljunk meg egy rövid sétát tenni. Kezdjük először azzal, hogy többször végigsétálunk a folyosón vagy a lakóházunk körül. Ha ez jól esik, próbáljunk meg egy öt-, tíz- vagy tizenöt perces sétát a környékünkön. Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy visszatérjen a COVID-19 előtti tempóhoz. Fokozatosan növeljük a séták intenzitását és hosszát. Minden egyes nappal és minden egyes héttel egyre jobban felkészítjük a szervezetünket arra, hogy visszatérjen az erőteljesebb edzéshez. Fontos, hogy a felépülés ezen szakaszában az intenzitásnak nagyon könnyűnek kell lennie, ami azt jelenti,  hogy könnyedén képesnek kell lennünk arra, hogy beszélgetést folytassunk közben. Ha viszont levegő után kapkodunk, akkor túlságosan erőltetjük magunkat, és vissza kell venni a tempóból. 

Fotó: Pexels

Jöhet egy kis terhelés

Ha a gyaloglást már könnyedén viseljük, akkor készen állhatunk a kocogásra, úszás, kerékpározásra, vagy más tevékenységekre, mondjuk nordic walkingra. Először kezdjük el a választott tevékenységet lassú tempóban 10 percig. Ezután növeljük a tempót egy percig, majd térjünk vissza a lassabb tempóhoz újabb 5-10 percig, majd ismételjük meg. Ha ezeket az intervallumokat 30 percig vagy annál is tovább tudjuk végezni, akkor készen állunk a továbblépésre. A lényeg, hogy a fizikai aktivitásba való visszatérést biztonságosan, az intenzív testmozgás mennyiségének lassú növelésével napról napra vagy hetente lassan kezdjük el.

Gyógyulás idilli környezetben, szakemberekkel

Gyógyulni nem csak otthon, vagy esetleg a kórházban lehet: a pihenésen, relaxáción és a stresszoldáson túl akár a szállodai pihenést is választhatjuk. A csodálatos hévízi környezetben fekvő NaturMed Hotel Carbona**** a szakmai alapokon nyugvó medical wellness szolgáltatások hazai úttörőjének számít, így megfelelő hátteret biztosít, hogy karban tartsa az egészségünket. Termálmedencéik saját forrásból származó gyógyvizének összetétele és hőfoka megegyezik a Hévízi tó vizével, amiről köztudott, hogy gyógyító hatású. A tradicionális kúrák mellett itt minden adott, hogy egyensúlyba hozza a szervezetét: a NaturMed Egészségprogram egyénre szabott állapotfelméréseket és megoldási javaslatok kínál.

A szálloda egyénre szabott, orvos által felügyelt egészségprogramot kínál a fertőzésen átesett és post-covid szindrómával küzdők közérzetének, állapotának javítására. Hotel Carbona Post Covid Care programja során a Tradicionális Hévízi Kúra – a hévízi gyógyvíz és -mikroklíma és az ehhez kapcsolódó kezelések – sok évtizede bizonyított gyógyító hatása mellett a szálloda szakorvosainak és gyógyászatának tapasztalatára is támaszkodva állítottak össze vendégeik számára olyan egyéni egészségprogramot, amely célzottan az őket érintő tünetegyüttes kezelésére szolgál.

Az egészségprogram során tornával, fizikoterápiás módszerekkel, kezelésekkel, gyógyszerek nélkül dolgoznak, mellyel céljuk, hogy a szakértő támogatással a lehetőségekhez mért minél teljesebb rehabilitációt, minél gyorsabb javulást érhessünk el. Ehhez szálloda minden igényt kielégítő kényelme, szolgáltatásai is hozzájárulnak. 

Így nekünk már tényleg elég a gyógyulásra koncentrálnunk.

Kiemelt kép: Pexels