Garantált szórakozás: alternatív ötletek szilveszterre

Egy adott szilveszter estét általában még akkor is fel tudunk idézni emlékeinkben (csupán a kitüntetett dátum miatt), ha történetesen az év legunalmasabb bulijában töltöttük. De mégis mit tehetünk azért, hogy valóban igazán örömteli élményekkel gazdagodjunk, és olyan emlékeket szerezzünk december 31-én, amelyekre évekkel később is mosolyogva gondolhatunk vissza? Íme, néhány tipp reménytelen romantikusoknak, otthonülőknek és örökmozgóknak.

——–SZPONZORÁLT TARTALOM———

Idén ismét rengeteg csapás érte az emberiséget, amelyeknek felsorolásába inkább bele sem kezdünk – viszont remélhetőleg mindnyájunk életében akadtak kisebb-nagyobb személyes győzelmek, sikerek és boldog pillanatok is. Akár a jó, akár a rossz volt a mi életünkben túlsúlyban 2022-ben, egy biztos: hamarosan magunk mögött hagyjuk ezt az évet, és egy másikat, egy újat kezdünk. Persze ez nem jelent tiszta lapot, de az előző év rituális elbúcsúztatása általában elég jó hatással van a pszichénkre – adjuk hát meg azt a luxust magunknak, hogy az év utolsó napján a lehető legjobban érezzük magunkat!

Jó hír, hogy ehhez nem is kell mást tennünk, mint hogy (az életvezetési guruk és coachok rongyosra koptatott, kiüresedett tanácsaival szembemenve) maradjunk a komfortzónánkon belül, és vegyük körbe magunkat olyan emberekkel (és háziállatokkal is, ha erre tartunk igényt), akiket nagyon szeretünk (vagy, amennyiben lehetőségeink most csak ennyit engednek, legalább kellő mértékben szimpatikusnak találunk).

Ha nincs még konkrét tervünk az év utolsó estéjére, hasznunkra válhatnak az alábbi ötletek, amelyek a házibuli és az éjszakai vadvízi evezés között valahol félúton helyezkednek el a formabontó szilveszteri programok spektrumán – különböző típusokra szabva.

Reménytelen romantikusoknak: (Vak)randi

Persze fő az óvatosság! De azért valljuk be: kevés romantikusabb történetet tudunk elképzelni annál, mint amikor valakik egy véletlenszerű szilveszteri vakranditól jutnak el a boldogító igenig. No, de ne szaladjunk ennyire előre! (Ha nem is jutunk el az oltárig, az mindenképpen kedves gondolat, hogy egy potenciális párkapcsolatot az év közös nyitányával köthetünk össze – ráadásul az évfordulónk dátumával sem leszünk nagy bajban a továbbiakban.)

Menjünk moziba, színházba – ilyenkor néhány hely különleges programokkal készül az ünnepre – szabadulószobába, sétáljunk egy nagyot a hangos és zsúfolt városban, vagy csak üljünk be valahova egy forró teára! Válasszunk habitusunknak leginkább megfelelő programot (ahogyan azt a fentebb említett komfortzónánk diktálja),  nézzünk ki egy koncertet, vagy nézzünk be véletlenszerűen a diszkóba! Látogassuk meg sorban a város legnépszerűbb szórakozóhelyeit vagy a személyes kedvenceinket, ismerős helyszínen ugyanis még természetesebben viselkedhetünk (ezzel pedig mindig megnyerő benyomást tehetünk a randipartnerünkre)!

Amennyiben teljesen újszerű élményekre vágyunk, és szeretjük a meglepetéseket, akár egy olyan helyre is mehetünk, ahol korábban még sosem voltunk – persze csak ha nem túl sok ez nekünk az újdonságokból egy estére!

Otthonülőknek: Ottalvós buli

Hívjuk át a legközelebbi barátainkat és rokonainkat egy megismételhetetlen pizsipartira! Persze a létszámot a lehetőségeinkhez mérten gondoljuk át.

Igazi (jó értelemben vett) osztálykirándulós hangulatot teremthetünk otthonunkban, ha a legkedvesebb ismerőseinket összezsúfoljuk magunknál egy végeláthatatlan ünnepi mozimaratonra, társasjáték-bajnokságra vagy többfogásos vacsorára – ami után még taxit sem kell vadásznia senkinek!

Hogy ne legyen túl nagy a nyomás rajtunk mint házigazdákon, vonjuk be bátran a vendégeinket a készülődésbe! Legyen közös program az étel- és az italkészítés, rendezzük át/be a lakást együtt, és mindenki fejtse ki álláspontját a játszandó társasjátékokkal és a megnézendő filmekkel kapcsolatban! Így minden résztvevő egy kicsit a sajátjának érzi majd az estét, és nagyobb valószínűséggel viselkedik otthonosan az is, aki korábban esetleg még nem járt nálunk, hiszen a készülődés végére mindenki kiismeri majd magát a lakás legfontosabb közös tereiben.

A vendégeket bevonni a készülődésbe egyáltalán nem illetlenség, valójában mindenki nyer vele: mi egy kis segítséget, ők pedig sokkal inkább otthon érezhetik magukat ezáltal nálunk. (Fotó: Kelsey Chance/Unsplash)

Ötletes és nagyon hangulatos programpont lehet, ha a vendégekkel együtt „évértékelő emlékkönyvet” készítünk – sőt, ezzel akár hagyományt is teremthetünk, ha megállapodunk abban, hogy mostantól minden év utolsó napján feltesszük egymásnak (vagy magunknak) ugyanazokat a kérdéseket, és az adott válaszokat írásban rögzítjük. Évek múlva hatalmas élmény lesz majd visszaolvasni, mely életszakaszunkban milyen válaszokat adtunk például a „mi volt a legnehezebb dolog, amivel megbirkóztam ebben az évben”, a „mi tett boldoggá idén” és a „milyen reményekkel lépek a következő évbe” kérdésekre! És bár ilyen emlékkönyveket lehet kapni előre elkészített állapotban is, amennyiben időnk engedi, érdemes előcsalogatni kreatív énünket, és saját kérdéseket kitalálni, majd egyéni ízlésünknek megfelelően díszíteni a kis füzetet.

Ne feledjük: minden összejövetel „ottalvós”, ha elég sokáig tart – de a felhőtlenebb szórakozás (és a könnyedebb másnapi ébredezés) érdekében emlékeztessük a társasságot, hogy felkészülten, fogkefével a táskáikban érkezzenek hozzánk.

Figyelem! Természetesen azokat sem szóljuk meg, akik az „ottalvós buli” koncepcióját „egyszemélyes buliként” értelmezik, és idén szilveszterkor hangzavar és szervezkedés helyett inkább egy jó könyv, film vagy lemez társaságában egyedül ünnepelnek – és esetleg már este kilenckor ágyba kerülnek…

Örökmozgóknak: Utazzunk el!

Ha egész évben imádunk utazni, az országot (világot) bejárni, miért tennénk másképp épp szilveszterkor? Akár egyedül, akár többedmagunkkal, barátokkal, rokonokkal indulunk útnak, az egyik legpihentetőbb választás az óév utolsó és az újév első napjait egy olyan szállodában tölteni, ahol mindenki megtalálhatja a számára leginkább kielégítő, relaxáló vagy éppen felpezsdítő programot – és ahol nem utolsó sorban nem kell a szervezésen, a főzésen, a másnapi rendrakáson, a takarításon, a bútorok és a falak esetleges javíttatásán aggódni.

Hívjuk el barátainkat is magunkkal, és zárjuk mindannyian kipihenten, stresszmentesen az évet! (Fotó: Hotel Carbona)

Ha ilyesmire vágyunk, kiváló úti cél lehet például a hévízi NaturMed Hotel Carbona superior is. Akár a wellness megszállottai vagyunk, és imádjuk a spa-ban áztatni magunkat, órákon át masszíroztatni vagy szaunázni, akár szenvedélyünk az élőzene és a táncmulatság, vagy a nordic walking és a túrázás: itt a programok széles választékát élvezhetjük.

Egy ilyen, pihentető és élvezetes szilveszter bizonyára minden résztvevőnek azt az élményt adja majd, amire egész évben vágyott, amit már régóta megérdemel, és amivel méltó módon, az elképzeléseinek megfelelően inthet búcsút 2022-nek és léphet 2023-ba!

Kiemelt kép: Hotel Carbona